Sosyal medya platformu TikTok, uygulamanın kullanıcıları izlemek ve onları reklamlara yönlendirmek için son derece hassas kişisel veriler topladığı iddialarını içeren gizlilik ihlali davasından kurtulmak için 92 milyon dolar ödemeyi kabul etti. ByteDance iddiaları reddetmesine rağmen davayla zaman harcamak istemediklerinden ödemeyi kabul ettiklerini söyledi.
TikTok gizlilik ihlali iddialarını kabul etmedi
Bir TikTok sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “İddialara katılmasak da, uzun davalardan geçmek yerine çabalarımızı TikTok topluluğu için güvenli ve eğlenceli bir deneyim oluşturmaya odaklamak istiyoruz” denildi. Söz konusu anlaşma firma aleyhine önerilen tam 21 topluluk davasını tek bir noktada toplarken, TikTok’u etnik kökenleri, cinsiyetleri ve yaşları belirlemek için kullanıcıların yüzlerini analiz ettiği iddialarından, özel verilerin aktarımı nedeniyle Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasası’nın ihlalleri gibi önemli suçlamalarla baş başa bırakıyor.
Twitter, trolleri yapay zeka ile engelleyecek
Dava ABD’de uygulamayı kullanan hemen hemen herkesi anlaşmaya dahil edecek. TikTok da anlaşmanın bir parçası olarak gizlilik politikasındaki bu davranışları özellikle açıklamadığı sürece kullanıcı gizliliğini tehlikeye atabilecek çeşitli davranışlardan kaçınacak. Bu davranışların arasında biyometrik bilgilerin depolanması, GPS ya da pano verilerinin toplanması ve ABD kullanıcılarına ait verilerin ülke dışına gönderilmesi yer alıyor.
Firmanın halihazırda bu davranışlardan dolayı gizlilik politikasında herhangi bir değişikliğe gidip gitmeyeceği belli değil. Zira TikTok konu hakkında yorum yapmaktan şu aşamada kaçınır durumda. Benzer bir durumla 2019 yılında karşılaşan firma, Musical.ly’nin genç kullanıcılar için ebeveyn onayı alamadığı suçlamaları nedeniyle Federal Ticaret Komisyonu’na 5.7 milyon dolar ödemişti.
Kaynak: The Verge
92 milyonu ödemeyi kabul ettilerse kesin bilgilerimizi çalıyorlar hiç yüklememiştim iyimide yüklememişim