Popüler sosyal medya platformu TikTok, kişiselleştirilmiş reklamları zorunlu hale getirecek bir politikayı devreye sokuyor. Böylelikle TikTok kullanıcıları istese de istemese de ilgilendikleri içerik türüne göre uygulamada reklam almaya başlayacak.
TikTok reklam politikası, 15 Nisan’da değişecek
Uygulamada hali hazırda kullanıcılara uygulama içindeki etkinliklerine göre reklam sunulup sunulmayacağını seçme olanağı tanıyan bir ayar bulunuyor. Ancak 15 Nisan itibariyle TikTok, reklamları kullanıcıların izledikleri içeriklere göre belirleyecek. Uygulamanın açılış sayfasında gözüken mesajda kullanıcılara, “Ayarlarınız değişecek ve göreceğiniz reklamlar TikTok’ta yaptıklarınıza bağlı olmaya başlayabilir” uyarısı iletildi.
Bir TikTok sözcüsünün açıklamalarına göre firma, kullanıcılarının gizliliğine saygı göstermeye kararlı bir duruş sergilemeye devam edecek. Sözcü ayrıca, “Veri gizliliği uygulamalarımız konusunda şeffaf olmaya ve kullanıcıların Güvenlik Merkezi’mizdeki tercihlerini anlamalarına yardımcı olmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullandı.
Kullanıcılar yine de TikTok’un reklamları diğer uygulamalardan ya da web sitelerinden alınan verilere göre kişiselleştirilip kişiselleştirmediğini kontrol etme imkanına sahip olacak. Firmanın reklam politikası ve gizlilik ayarlarındaki bu değişiklik, Twitter, Facebook ve Instagram gibi pek çok sosyal medya sitesinde reklamların halihazırda işleyiş şeklini yansıtıyor. Zira kullanıcılar, farklı sitelerdeki izlemeye dayalı olarak kişiselleştirilmiş reklamları devre dışı bırakabiliyor. Ancak sitelerin kendi içindeki etkinliklere dayalı kişiselleştirmeyi iptal edemiyor.
WhatsApp kullanamayacak iPhone’lar belli oldu: İşte yeni liste
Reklam politikasındaki değişiklik büyük olasılıkla Apple’ın yakında yapacağı iOS lansmanıyla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Bu geliştiricilerin hedefli reklamcılık için uygulamalarda verilerini izleme iznini almalarını gerektiriyor. İzin istemeyen tüm uygulamalar askıya alınma ya da App Store’dan kaldırılma riski taşıyor. TikTok’un reklamları bir dereceye kadar hedeflemesi de daha fazla kişinin uygulamalar arasındaki takibi devre dışı bırakması anlamına geliyor.
Discord da Clubhouse’un peşine takıldı
Yaptığı faaliyetlerle popülerliğini artıran uygulama, bunun yanında sponsorluk gelişmeleriyle de gündeme geliyor. Örneğin firma, UEFA ile ortaklık kurarak geçtiğimiz sene koronavirüs salgını nedeniyle bu seneye sarkan EURO 2020’nin küresel sponsoru oldu. Sponsorluk anlaşmasıyla TikTok , taraftarların en sevdikleri futbol içerik üreticilerini takip etmelerini sağlayacak. Öte yandan kullanıcılar futbol içerikleri de üreterek turnuva sırasında kendi özel anlarını ve kutlamalarını paylaşabilecek.