Aylık 700 milyonun üzerindeki aktif kullanıcısı ile hizmet veren popüler sosyal medya platformu TikTok, gündemden düşmüyor. 2021 yılının sonuna doğru aylık aktif 1 milyar kullanıcıya ulaşması beklenen TikTok, son dönemde en hızlı büyüyen platformların başında geliyor.
Bunun dışında koronavirüs ile mücadele son hız devam ederken, birçok sosyal medya platformu gibi TikTok‘ta yayınlanan içerikler üzerinde ciddi kontroller gerçekleştiriyor. Son gelen bilgilere göre TikTok, Avustralya’da yüzlerce videoyu yayından kaldırdı.
TikTok’un üst kuruluşu ByteDance’da şok ayrılık
TikTok'un sahibi olan ByteDance, bir istifa haberiyle sarsıldı. Şirketin CEO'su Zhang Yiming, görevinden ayrılacağını açıkladı.TikTok, yanlış bilgi veren içerikleri tek tek kaldırıyor
Hatırlanacağı üzere, Şubat ayında Facebook, Twitter, Google, Microsoft, Redbubble, Apple, Adobe ve TikTok gibi şirketler, yanlış bilgi ve dezenformasyon paylaşımları ile sonuna kadar mücadele edecek yeni bir kararın altına imza atmışlardı. Bu karara göre, platformlarda yayılan yanlış ve kasıtlı bilgiler tespit edildiği anda yapılan paylaşım kaldırılacak ve paylaşımın yapıldığı hesap ise askıya alınacaktı.
Bu kararın üzerinden birkaç ay geçmesinin ardından yayımlanan raporlarda, TikTok‘un yanlış bilgilendirme politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle Ekim 2020 ile Mart 2021 tarihleri arasında Avustralya’da koronavirüs ile ilgili yanlış bilgi verdiğini tespit edilen 651 videoyu kaldırdığı ortaya çıktı. Öte yandan, yanlış tıbbi bilgi yayımladığı için 222 video daha kaldırıldığı açıklandı.
Bunun dışında, TikTok’un kaldırdığı videolar arasında Avustralya üst düzey yetkililerinin de videoları yer alıyor. AstraZeneca aşısının Avustralya donanmasının yüzde 80‘lik bir kısmında ciddi yan etkilere neden olduğunu iddia eden bir video, daha önce hastaneye kaldırılan Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt’ın rahatsızlığının koronavirüs aşısı ile bağlantılı olduğu iddiasını olduğu bir video, TikTok’un politikasını ihlal ettiği nedeniyle kaldırıldı.
TikTok, koronavirüs ile ilgili yayınlanan videolarda ortaya atılan iddiaları doğrulamak için Agence France-Presse (Fransa kökenli bir haber ajansı) ile ortak çalışıyor. Bu haber ajansı, iddiaların doğru olup olmadığı teyit ettikten sonra TikTok yetkililerine gerekli bilgilendirmeleri yapıyor.
TikTok’un yanı sıra Twitter‘da geçtiğimiz yılın Temmuz ve Aralık ayları arasında, Avustralya’da 1 milyon hesabın askıya alındığını ortaya koydu. Küresel olarak da 3,5 milyon hesabın kuralları ihlal ettiğini belirten Twitter, bu hesaplar hakkında inceleme başlattıklarını açıkladı. Öte yandan Facebook, pandeminin ilk yılında sadece Avustralya’da 110.000’den fazla koronavirüs ile ilgili yanlış bilgiyi kaldırdığını açıkladı.