Washington DC’de gerçekleştirilen IAPP konferansında (Küresel Gizlilik Zirvesi) konuşan Apple CEO’su Tim Cook, son dönemde hızla artan ve iPhone’lara uygulamaların harici olarak yüklenmesine izin verilmesi konusunda baskı yapan düzenlemelerin, büyük tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Cook üstü kapalı bir konuşma yaparak, doğrudan bir mevzuatı / düzenlemeyi hedef almadı. Apple’ın gizlilik konusunda yürüttüğü çalışmalardan bahsederken konuya girdi ve App Store’da zorunlu değişiklikler yapma çabalarının gizilik ve güvenliği olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

Avrupa Birliği’nden devlere, evrenselleşme baskısı!

Avrupa Birliği’nden devlere, evrenselleşme baskısı!

Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasası'nı parlamentodan geçirdi. Buna göre Apple, Google ve Facebook'u zor günler bekliyor.

Tim Cook: iPhone için Dijital Piyasalar Yasası tehdit oluşturuyor!

Android telefonlarda dışarıdan uygulama yüklemek için tek ihtiyacınız, o uygulama veya oyuna ait olan APK dosyasına sahip olmak. Ancak iPhone’lara piyasaya çıktığı ilk günden bu yana dışarıdan uygulanma yüklenmesi (sideload) mümkün değil. Apple bu konuda kurallarını oldukça sıkı tutuyor ve hatta App Store kurallarını çiğneden uygulamaları adeta gözünün yaşına bakmadan mağazadan atıyor.

Son yıllarda bazı politikacılar, Apple’ın kullanıcıları App Store ile sınırlı tutmayarak dışarıdan uygulama yüklemeye izin vermesi konusunda zorlayıcı adımlar atıyor. Avrupa Birliği, Apple ve diğer teknoloji devlerinin mesajlaşma servislerinin daha küçük platformlarla birlikte çalışmasını zorlayan Dijital Piyasalar Yasası’nı kısa süre önce kabul etti.

Bu kapsamda WhatsApp, Facebook Messenger ve iMessage gibi büyük mesajlaşma uygulamalarının birlikte çalışabilir bir platforma sahip olması isteniyor. Ayrıca App Store’a ihtiyaç duymadan uygulama yüklenmesine izin verilmesi konusunda da baskılar devam ediyor.

Buna asla sıcak bakmadıklarını belirten Tim Cook, buna izin vermeleri halinde “Veriye aç şirketlerin” sideload yöntemiyle iPhone ve iPad’lere uygulama yükleyerek hem donanım güvenliğini hem de kullanıcı gizliliğini ihlal edebileceğini belirtti.

Apple’ın rekabete inandığını ve teşvik etmek istediğini, ancak gizliliğin en büyük önceliklerinden birisi olduğunu belirten Cook, Apple’ın çabalarına da dikkat çekti. Özellikle, iPhone’un kişisel verileri ve iCloud’da depolanan verileri otomatik olarak şifrelediğini ve bunun da uçtan uca şifreli olduğunu belirtti.

Apple hem Avrupa Birliği hem de ABD’nin bu tarz taleplerini kabul etmiyor, ancak yasal düzenlemeler sonucunda nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalacağız? Hep birlikte göreceğiz…