Apple‘ın efsanevi kurucusu ve eski CEO‘su Steve Jobs‘ın ölümünün üzerinden 2,5 yıla yakın bir zaman geçti. Uzun süre hastalıkla mücadele eden Jobs, 2009 yılında Apple’daki görevinden geçici bir süreliğine ayrılmış ve işleri şimdiki CEO Tim Cook‘a teslim etmişti. Bu dönemde yaşanan ilginç bir olay Jobs‘ın onayladığı tek biyografi olan Walter Isaacson‘un “Steve Jobs” kitabında yer aldı.

“Cook Doktrini

Kitapta verilen bilgilere göre Tim Cook, Jobs‘ın sağlık nedenleriyle şirketteki görevini bırakmasından kısa bir süre sonra analistlerle bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme ile piyasanın önderlerine güven vermek istiyordu. Görüşmede, sonradan basın tarafından “Cook Doktrini” olarak adlandırılan sözlerini sarf etti.

“Kim ne iş yaparsa yapsın…”

Tim Cook, yer yüzünde muhteşem ürünler üretmek için bulunduklarını ve buna olan inançlarının değişmeyeceğini söyledi. Karmaşıklığa değil sadeliğe olan inancını yeniledi ve yeniliklere odaklandıklarını vurguladı. Şirketteki ekiplerin işbirliği ve yardımlaşma içinde olmalarının öneminden bahsetti ve kusursuzluktan azını kabul etmediklerini belirtti. Cook‘un en vurucu cümlesi ise en sondaydı; “Bu değer yargıları şirkete öylesine derinden yerleşti ki, bence kim hangi işi yaparsa yapsın, Apple gayet başarılı olacak.

{pagebreak::2}

İşler Jobs olmadan da yürüdü…

Bu açıklamanın ve Cook‘un yönetimsel başarısının etkisiyle Apple hisseleri yükseldi. Steve Jobs Ocak ayında zorunlu izne ayrılırken 82 dolar olan hisseler, karaciğer nakli yaptırdıktan sonra şirkete döndüğü 2009 Mayıs ayında 140 dolara ulaşmıştı. Bu başarı Jobs‘ı memnun etse de, Cook‘un açıklamasınındaki son cümleye takılmıştı. Bu cümleye canı sıkılan Jobs, depresyona girdi. Apple‘da işlerin kendisi olmadan da yürümesi hem iyiydi hem de onu üzdü. Bu sözlere incinsin mi yoksa gururlansın mı karar veremedi.

Cook’u kendisi önerdi

Kitapta yer alan bu ilginç olay, Steve Jobs‘ın belki de büyük başarılarının altında yatan şeyin yüksek egosu olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Buna rağmen, başarılı kişilerin hakkını teslim etmeyi bildiğini de gösteriyor. Hatırlanacağı gibi, Steve Jobs kendinden sonraki CEO’luk görevi için Tim Cook‘u şiddetle önerdiğini yönetim kuruluna açıkça belirtmişti.

:: Teknoloji dünyasının önemli isimlerinin yaşam öyküleri ilginizi çekiyor mu?