Apple CEO’su Tim Cook, medya kuruluşu Bright ile gerçekleştirdiği röportajda merak edilen soruları cevapladı. Cook, konuşma sırasında eğitime değinerek, okullarda öğretilmesi gereken en iyi evrensel dili açıkladı. İşte ayrıntılar…
Tim Cook, kodlamanın evrensel dil olduğunu düşünüyor
Apple şirketinin CEO’su Cook, geçtiğimiz Cuma günü Hollandalı medya kuruluşu Bright ile gerçekleştirdiği röportaj sırasında, okullardaki kodlama eğitiminin öneminden bahsetti ve öğrenilmesi gereken bir dil olduğunu söyledi.
Tim Cook, röportaj esnasında okullardaki kodlama eğitimini eleştiriyorken, insanların liseden mezun olmadan önce programlama öğrenmesi gerektiğini ve eğitiminin ilkokulda verilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca kodlamayı tek evrensel dil olarak gördüğünü de sözlerine ilave etti.
Ana dilin iletişim için önemli olduğunu söyleyen Tim Cook, yaratıcılığınızı konuşturmanın en iyi yolunun programlama dili olduğunu söylüyorken, “tek evrensel dil” dediği kodlamanın herkesin sahip olması gerektiği temel bir beceri olduğunu da belirtiyor.
2019’da CNBC’nin röportajına katılan Tim Cook, kodlamanın matematik ve tarih dersleri kadar önemli olduğunu ve erken eğitim müfredatına sokulması gerektiğini söyledi. Görünen o ki CEO’muz, kodlama eğitimini kafaya takmış durumda. Zira her röportajında bu konuyu vurguluyor.
Tim Cook, bu yaz paylaştığı tweetle ABD eğitim bakanlığına, her eyaletteki K-12 eğitim müfredatına bilgisayar bilimi dersinin de eklenmesi konusunda bir çağrıda bulunuyorken, 500’den fazla iş insanı da destekledi. Taleplerini mektupla ileten iş insanları, şunları yazdı:
“Amerika Birleşik Devletleri teknolojide dünya lideri, ancak lise öğrencilerimizin sadece %5’i bilgisayar bilimi okuyor. Bu nasıl kabul edilebilir? Kişisel bilgisayarı, interneti ve akıllı telefonu biz icat ettik. Gelecek nesli hazırlamak bizim sorumluluğumuzdur. Yeni Amerikan Rüyası için.”
Yazılım mühendisine olan ihtiyaç artıyor
Apple patronu Tim Cook açıklamalarının yanı sıra, ABD’nin Çalışma İstatistikleri Kurumu, ülkenin 2026 yılında kadar 1,2 milyon yazılım mühendisine ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor. İlave olarak 2021 yılında yazılımcılara verilen ortalama yıllık maaşın 109 bin dolar olduğunu belirtmekte fayda var.
Pekala, yazılımın önemi hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce kodlama, evrensel bir dil olabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Yıllar önce taa 2004’te bunu söylemiştim. Yazılım yazılım yazılım. Herkes öğrenmeli.
Devasa mekanik aletler yazılımla çok küçülecek ve maliyeti de düşecek. Gelecek yazılımda arkadaşlar.
Herkesin öğrenmesi gereksiz. Yoksa insanları robotlaştırmakmı istiyorsunuz?
Evet buna transhümanizm deniyor
Eee bu kadar insanı nasıl öldürüp issizlestirmeyi düşünüyorsun??
Tim Cook geç kalmış, Kaan bunu taa 2004’te söylemişti. Bende herkes yazılım geliştirici olmak istemeyebilir, insanların farklı hayalleri olabilir dedim. Tek tip insan sorununu o gün çözmüştük.
Kardeş Tim Cook ya da bir başkası geç kaldı ya da kalmadı mevzusu değil demek istediğim. Yazılımın önemini yıllar önce gördüğümü belirtmek istedim ama sen çözüm insanı değil sorun insanısın. Sen görememişsin mesela. Hayallerine devam et tek tip insan sorununu çözeriz.
Ben zaten yazılımcıyım. Diğer insanlar bana ya da sana benzemek zorunda değil. Hayallerinin peşinde koşsunlar. Sorun sensin, herkesi kendine benzetmeye çalıyorsun. Bizim sektörde var bu sorun, empati yoksunluğu.
Herkes çok gergin
Ben gayet sakinim. Çözüm insanıyım, gerginlik bana uzak. Kaan hatalı, herkes yazılımcı olmak zorunda değil.
Kesin yazılımcısındır, şimdi bir de Google, Oracle’da falan çalışıyorum de de tam olsun 🙂 Hayal dünyasında yaşayanı gerçekler kendine getirir. Ama sen sorunun başısın. Çünkü insanlardaki potansiyelin ortaya çıkmasının önündeki en büyük sorunsun. Herkesin kendin gibi düşünmesini istiyorsun. Ama öyle bir dünya yok. Empati yoksunluğu sende var bende değil. Çünkü daha dediklerimi anlamıyorsun.
Asıl potansiyellerini göstermelerini isteyen benim, sen herkesin yazılımcı olmasını istiyorsun. Sen beni ya da bir başkasını anlayabilseydin, sorunu kendinde arardın. Daha önce defalarca çözdüğüm küçük bir sorunsun.
Bu adamların amacı farklı.
Cidden işini iyi yapan yatırımcılara her ay onbinlerce dolar ödüyorlar. Bu da hoşlarına gitmiyor. Herkes yazılım bilirse maaşlar düşer. Amaçları bu.
Çok Doğru bir yorum.. 😊
Kaan bunu 2004te söyledi. Ben de Tim Cook a söyledim. Aklına yatmış olacak ki aynı şeyi söylüyor.
Ortaokuldaki ogretmenim bana cok destek olmustu kodlari sevdigim icin. Fakat o zamanda kod falan egitimi yok. Bana websitesi tasarla yap derdi yapardim. Ama sonra uzun sure blog tasarlayip, yazip sonradan bir ilerleme kaydedemeyip birakmistim. Kod ogrenmenin bir cok yolu var. Google bile egitim veriyor hatirladigim kadari ile. Yani bir yerden baslamak lazim.
Kaan 2004’te söylediğinde yanındaydım ama inanmamıştım çok pişmanım
Evet, ne yazık ki Tim Cook’a şimdi söyleyebilmiş bizim Kaan
Merhaba. Hiç kod bilmeyen birisi olarak hangi dili tavsiye edersiniz
Senin geçmişinin ne olduğuna ve ne yapmak istediğine göre değişir?
farketmez herhangi bir dili öğren hepsi birbirine çok benziyor zaten
12 yaşımda 1999 senesinde başladım bende, insanın en kolay öğrendiği, en hızlı ilerlediği, enerjisinin en çok olduğu yaşlar, her yaşta yazılım öğrenilir, mesela 1 senede öğrenilebilir, 12 yaşındaki bir çocuk ise 1 senede üç dört dili birden ögrenir, destekliyorum bu projeyi
Çok haklıı sadece dil değil gelişim de. ben lisede kodlama öğrendikten sonra öğrendiğim bağzi teknikleri hayatimda uygulamaya bile başladım, en basitinden parantez tekniği. Genel bir yerden başlatilip en ince ayrintisina kadar ic ice gecen parantezler hayatimdaki sorunlari temsil etti ve genel parantezdeki sorun, o parantezin de içinde bulunan sadece küçük bir kaç parantezdeki hatadan dolayıdır derim ve o sorunu bir sekilde hallettikten sonra hic bir derdim kalmaz gibi olur haha
Bence çok hatalı bir söz, herkes yazılımları öğrenmeli (operatörlük) fikir sahibi olmalı ama her önüne gelen de kodlamamalı. Bu mesleğin de kendine özel bir disiplini var, eğitimi var. Öbür türlü sezonluk programcı kalırsınız.
Bunun yanında esas ihtiyaç nedir nasıl market var nasıl pazarlarım da önemli mevzulardır.
Dostlar abinize bir tavsiye verin 40 yaşındayım 🙂 hangi yazılımı öğrenmeliyim sizce
Burger Kingden mi yoksa Mc Donalsdan mı yemeliyim gibi bir şey değil bu kendin araştırmanı tavsiye ederim
2004 yılıydı, Kaan isminde bir elemanın yorumuna denk gelmiştim. “yazılım yazılım yazılım, herkes öğrenmeli” diyordu. Adam o günlerden bugünü görmüş. Helal olsun.
Geleceğin en önemli mesleği.
O işi ÇİNLİ ve HİNTLİLER yaptı
Tabiki önemli hatta çok gerekli ama ilk önceliğimiz Türkçeyi en iyi şekilde öğretmeliyiz biz kendi dilimizi öğretmeden yabancı dil öğretiyoruz tabi yazılım yanında finans okur yazarlığı da olmalı bu geleceğimiz için önemli unsurlardan bir tanesi
Python en guzel baslangic dilidir. Ayrica bugunler de yapay zeka ve kuantum bilgisayarlarin programlanmasinda en cok basvurulan dil python dur. Mili Egitim Bakanligi derhal harekete gecmeli yoksa bu alanda da treni kaciracagiz.
Evrensel dil Allah’ın kelamıdır
Düşünceniz, hayaliniz yada yapmak istediğiniz ne olursa olsun. Önce ingilizce öğrenin. O zaman herşeyin kodunu çözersiniz. Kodlama dilide, pc dilide, programlama dilide, web tabanı dilide aklına ne geliyorsa hepsi genel olarak inglizceden geçer. Bir şe sondan değil baştan başlayın. Hoş Ülkemizde çok meşhur olan bir durumun aynısı. Kuranı hatim ettim diye 100 kişiden belkide 80’i içeriğinde ne yazdığını yada anlatmak istediğini bilmeden sadece arapça okumayı öğrendiği için okuyup geçmiştir. Sonrada ben hatmettim. İyide ne anladın? Nothing! işte bu yüzden ekmek yapmak için önce kullanacağın buğdayı, ve karakteristik özelliklerini öğrenmek gerek. Yoksa her undan ekmek yaparsın ama ne yediğini bilmezsin. Selamlar.