ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden AT&T, rakibi Verizon’un Yahoo’yu satın almasına karşılık olarak dünyanın en büyük medya şirketlerinden olan Time Warner’ı 85,4 milyar dolar fiyatlandırma ile satın alarak rekora imza attı.
Time Warner’ın satış dedikoduları bir yıla yakındır piyasada dolaşıyordu. 2016 başında ise Apple’ın Time Warner ile görüştüğü bilgisi basına sızdı ancak pazarlıklar sonuca ulaşmadı.
Telekomünikasyon sektörü içerik üreticisi oluyor
Bu sırada Yahoo’nun Verizon tarafından satın alınması, telekomünikasyon şirketlerinin medya şirketine evrilme tartışmalarını yeniden hortlattı.
Google ve Apple’ın sahip olduğu güçlü içerik altyapısının yanında kendi başına internet servisi sağlayan telekom şirketine dönüşmek üzere olması da, yeni dönemde telekom şirketlerinin içerik üzerinden rekabet edeceği gerçeğini daha fazla öne çıkardı.
Uzun zamandır içerik konusunda zayıf kalan ve rakiplerinin güçlü ortaklıklar kurmasını seyreden AT&T şimdi, televizyon kanalları, web servisleri, kitap yayıncılığı, sinema yapımcılığı gibi alanlarda dünyanın en büyükleri arasında yer alan Time Warner’ı satın alarak, rakiplerinin önüne geçmiş durumda.
Apple, Time Warner’ı satın mı alıyor?
CNN, HBO, TNT gibi TV kanallarının ve ünlü çizgi roman yayıncısı DC Comics’in de sahibi olan Time Warner’ın AT&T’nin mülkiyetine geçmesi, içerik yayıncılığının artık telekomünikasyon şirketleri için en büyük öncelik olduğunu da kanıtlıyor.
AT&T geçtiğimiz yıl da streaming video/TV servisi Direct TV’yi 49 milyar dolar’a satın almıştı. Time Warner’ın içerik desteği ve Direct TV alt yapısı ile birlikte AT&T artık durdurulamaz bir dijital medya şirketine dönüşmek üzere.
Satın alma işleminin rekabet kurulundan onay alması halinde, Verizon, Google, Apple hatta Facebook gibi dev internet şirketleri için artık çok farklı bir rekabet ortamı oluşacak.
Satın alma işlemi 2017 yılı içinde tamamlanacak.
:: Sizce telekom şirketleri hayatta kalmak için medya şirketine dönüşmek zorunda mı?
bunlar nasıl paralar
O kadar parayı nerede bulmuş acaba? Bizim ülkede bile yok bu şirket.
Artik daha kaliteli dc dizileri goruruz umarim film evreni ile tamamen baglanirlar umarim
Bu kadar para verildiğini zannetmiyorum, emperyalizmin kendi içinde yaptığı bir cepten alıp bir cebe aktarma şekillerinden biri bu; al gülüm ver gülüm.
Bizim bütün büyük şirketleri toplasan bu kadar para çıkmaz, çılgın paralar.
abd parayı istediği kadar ve karşılıksız basabildiği için şişme bir ekonomidir
ve yakında bu politika yüzünden dibi boylayaçak.
para benim değil mi alırım