Titan okyanusu, Dünya benzeri yapısıyla Güneş sistemindeki en çok merak edilen yapılar arasında yer alıyor. Araştırmacılar, Titan okyanusu için bir laboratuvar ortamı oluşturdu.
Titan okyanusu için denizaltı geliştirilebilir
Satürn’ün uydusu Titan akan nehirleri, gölleri ve okyanusları ile Dünya benzeri bir yapıya sahip. Ancak arada çok önemli bir fark bulunuyor. Bu denizlerden su yerine sıvı metan ve etan akıyor. NASA ve Washington Eyalet Üniversitesi’ndeki bilim adamları bir gün bu yapılarda “sıvı altı keşfi” yapabilecek bir “denizaltı” geliştirmeyi hedefliyor.
Bu metan ve etan karışımı –184 ° C’ye kadar soğuk olabiliyor ve bunun için öncelikle geliştirilecek bir “denizaltının nasıl geçeceğini” simule etmek gerekiyor. Laboratuvar ortamında yapılan testlerde, elektronik yapıların ısı ile birlikte azot kabarcıkları ürettiği ve bu azot kabarcıklarının sıvının donma noktasını -198 ° C’ye kadar düşürdüğü gözlemlendi.
Yani eğer bu sınavı için bir denizaltı geliştirilirse, aracın denizaltında bir buz dağına çarpma olasılığının çok düşük olduğu sonucuna varıldı. Simule çalışmalarının ardından, araştırmacıların Titan’da görev yapabilecek denizaltı için geliştirme çalışmalarının hızlanması bekleniyor.
Titan denizaltısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}