Kesinlikle batamaz denilerek ilk yolculuğuna çıkan ve bir buzdağına çarparak 15 Nisan 1912 yılında bir faciaya neden olan Titanic‘in bugüne kadar birçok fotoğrafını gördüğünüze eminim.

En az benim kadar bu durumdan emin olan National Geographic çalışanları da, Titanic‘in daha önce hiçbir yerde yayımlanmayan yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını yayımlamış.

Batmasının üzerinden 100 yıl geçse de hakkında konuşulmaya her zaman devam edecek olan Titanic‘in bu çok özel fotoğraflarına mutlaka göz atmanızı ve hatta bu videoyu oynatarak arka planda Titanic adlı filmin müziği eşliğinde yapmanızı tavsiye ediyoruz.

{pagebreak::2}

Bu fotoğrafta Titanic‘in nasıl battığını daha rahat anlayabiliyoruz aslında. Buzdağına çarpan Titanic‘in önce burnunun okyanusun tabanına değdiği de anlaşılabiliyor.

{pagebreak::3}

Titanic‘in kıç tarafında yer alan iki dev motoru ve pervanelerinin görüntülerinin yer aldığı bu fotoğraf, üzerinden bir asır geçen olayın dramatikliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

{pagebreak::4}

Titanic’in üstten görünümü. 1.500 kişinin öldüğü faciaya ev sahipliği yapan Titanic, Atlantik Okyanusu’nun 3.200 metre dibinde yatıyor.

{pagebreak::5}

İşte Titanic’in lombozlarından biri. Lombozun ne anlama geldiğini bilmeyenler için hemen söyleyelim. Gemilerde kamaraları ve alt bölgeleri aydınlatmak için kullanılan küçük yuvarlak pencerelere deniyor.

{pagebreak::6}

2010 yılında çekilen 300 ayrı yüksek çözünürlüklü fotoğrafın bir araya getirilerek oluşturulan bu fotoğraf, Titanic‘in kıç kısmına ait.

{pagebreak::7}

Titanic faciası yaşanırken gemide bulunan mürettebat ya da yolculardan birine ait olduğu düşünülen gümüş bir cep saati.

{pagebreak::8}

Batıkta bulunarak su yüzüne çıkarılan çok değerli parçalardan biri de bu tavşan tüyü şapka. O dönem erkeklerin statüleri zenginliklerine ve giyim tarzlarına bağlı olduğundan muhtemelen bir zenginindi.

{pagebreak::9}

O dönemde kadınların en önemli güzellik unsurlarından biri de aksesuarlarıydı. Gördüğünüz elmas taşlı platin yüzük, Titanic‘in batığında bulunan bir torbanın içerisinde duruyormuş.

{pagebreak::10}

Titanic‘te yer alan üçüncü sınıf yolcuların hiçbiri kurtulmayı başaramadı. Bu botlar da o üçüncü sınıf yolculardan biri olan William Henry Allen’ın bavulunun içerisinde bulundu.

{pagebreak::11}

İskele kısmında bulunan ve ağırlığı 15 tona yaklaşan dev çapayı görüyorsunuz. Fransa ve İrlanda’da demirlemek için kullanılması beklenen bu çapa, tahmin ettiğiniz gibi asla kullanılamadı.

{pagebreak::12}

İşte birinci sınıf yolcuların gezi alanlarından yalnızca biri. Koca koca pencerelerden içeri giren ışığı görebiliyoruz. Statü farkları arasında yapılan ayrımı en iyi gösteren şeylerden biri de bu pencere aslında. Lombozları hatırlıyorsunuz değil mi?

{pagebreak::13}

İşte o koca pencerelerin kazadan önceki hali. Kaza sırasında gördüğünüz büyük camlar kırılarak filikalar indirilmiş ve yolcular kurtarılmaya çalışılmıştı. Yaşanan paniğin ise tahmin edilemez boyutlarda olduğu kesin.

{pagebreak::14}

Bu fotoğraf filika istasyonunu gösteriyor. Gördüğünüz büyük objeler ise iki tane vinç ve kolları.

{pagebreak::15}

İşte Titanic‘te yer alan Türk Hamamı. Bu fotoğrafı çeken Ken Marschall, “100 yıl sonra Titanic’in birinci sınıf yolcularının nasıl yolculuk ettiklerini anlamak oldukça ilginç bir deneyim oldu.” sözleriyle anlatmış hislerini.

{pagebreak::16}

Bu fotoğraf bir dramı anlatıyor aslında. Çünkü Isidor Straus adlı mağaza sahibi, eşi Ida’yı kaza sırasında kendisiyle birlikte filikalara binmeye ikna edemeyince bu odada birlikte can vermişler. Masada bir altın kaplama saat, üzerinde ise kürk bir ceket, gri takım elbise ve ipek çoraplar…

{pagebreak::17}

Bu da Isidor’un odasının faciadan önceki görüntüleri.

{pagebreak::18}

İngiltere’nin Southampton şehrinden ayrılan Titanic’in yanında bir römorkör görebiliyoruz. Bu fotoğraftan tam beş gün sonra Titanic, Atlantik Okyanusu’nun serin sularına gömüldü.

:: Titanic faciası hakkında ne düşünüyorsunuz?