Yerli elektrikli otomobil için son viraja giriliyor. Togg tarafından paylaşılan verilerin yanı sıra fabrika inşası ve batarya konusunda da bazı gelişme yaşandı. Yapılan açıklamalara baktığımız zaman seri üretim ve piyasaya çıkış tarihinde gecikme olmayacağı tahmin ediliyor. İşte son gelişmeler…
Togg fabrika inşasında sona geldi
Togg tarafından bugün yapılan bir sosyal medya paylaşımına göre fabrika inşası neredeyse tamamlandı. Hatta verilere baktığımızda boya tesisinin yüzde 99 oranında tamamlandığını görüyoruz. Benzer bir şekilde gövde tesisi yüzde 97, montaj tesisi de yüzde 95 oranında tamamlandı.
Ayrıca bu ay içerisinde 208 robot ile parçalı denemelerin başlandığı söylendi. Tüm bunları göz önüne alacak olursak Kasım ayı civarında başlaması planlanan seri üretim sürecinde bir aksama yaşanmayacağı öngörülüyor.
Togg için batarya üretiminde sevindiren gelişme
Togg, batarya üretimi konusunda Çinli Farasis şirketiyle daha önce bir anlaşmaya varmıştı. Bunun sonucunda kurulan Siro’nun ise 15 gigavat saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacağı söylendi. Şimdi ise bu pillerin teknik özellikleri konusunda bazı bilgiler açıklandı.
Ortaya çıkan haberlere göre Togg’un batarya üretimindeki ortağı olan Çinli Farasis şirketi, 8 dakikalık şarj ile 250 km gidebilen (yüzde 80+ dolum) ve 1.5 milyon km kullanım ömrü sunan yeni nesil bataryalarını Siro’nun Gemlik tesislerinde üretecek. Fakat dördüncü nesil yani yeni tip pillerin Togg araçlara entegrasyonu 2025 yılında olacak.
Ancak Togg’un ilk araçlarında kullanılacak pillerin de piyasa standartlarında iyi bir noktada olduğunu belirtelim. Zira 30 dakika gibi bir sürede yüzde 80 oranında dolum yapabilecek. Tabii bu verilerde bahsi geçen modelin 500 değil, 300 km menzilli model olduğunu da söyleyelim. Fakat bu sürenin 2 yıl içerisinde neredeyse 4’te 1’ine düşecek olması oldukça büyük bir gelişme.
Buna ek olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yapılan bir açıklamaya göre, önümüzdeki dönemde sıvı bor atıklarının ürettiği lityum karbonat ile lityum iyon batarya üretimi yapılabilecek. Konuyla ilgili yapılan açıklama ise şu şekilde:
Eti Maden’in sıvı bor atıklarından ürettiği Lityum karbonatın, lityum iyon batarya üretiminde kullanılması için Aspilsan ve Aselsan ile iş birliği protokolü imzaladık. Yerli lityum inşallah yerli teknolojinin güç kaynağı olacak.2022’de yeni bir müjde olabilir
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
90 yıldır hammaddemizi işlemeden kilo ile satıyorduk. Güzel gelişme
TOGG’da müjdeler bitmez. Ver müjdeyi, coştur bizi TOGG.
Araç hareket halinde iken tekerle kimin hareketinden enerji üretebilir, yada bazı modellerde aracın üstüne darbelere dayanıklı uygun bir kaç güneş enerjisi panelleri yerleştirilsin, yazın 1 günde gündüz şarz ihtiyacı duymadan zannımca 1.000 kilometre bile gidebilir. Neden bunları göz önünde bulundurmuyorlar?
Bir anda bu teknolojiyi vermezler sana. Önce bu teknoloji için gereken sermaye toplanmalı.
O dediğiniz kolay değil.. şimdiki teknoloji ile giden arabayi şarj etmek imkansız MAALESEF
Kapitalist düzen sana uzun süre bedava kullanacağın birşeyi asla vermez.
Bu tip araçlarda sadece enerji kazanımı frene basıldığında olur. Sistem böyle. Oda şu anki teknolojide en fazla 100 km fark eder.
Güneş enerjisi ile aracın enerji tüketiminin anca yüzde beşlik enerji ihtiyacı karşılanır. 2metrekarelik panele çok anlam yüklememek lazım
Kaç watt panel koyacaksın üstüne 300 watt hadi 500 olsun araçta kaç wattlık akü var 80 kw veya 90 kw o panel gece bile güneş olsa 1 hafta ya dolduramaz o aküleri
Çünkü öyle birşey yok. Arabayı kaplayacağın bugünün güneş panelleri ile yaklaşık 1 ayda şarj edebilirsin.
İkincisi de tekerleğin hareketinden sadece yokuş aşağı giderken geri şarj olur. Düz yolda olmaz, frene basmış gibi olursun; araba az ilerde durur!
Dayı senin dediğini inan kimse düşünmemiştir bu projeni bilim adamlarına açıklayalım niye düşünmediniz diye
Sakin gardaş dediğin şey onlarında aklına geliyor merak etme . Ama o kadar kolay değil ihtiyacın olan enerjiyi o şekilde üretmek 🙂
Bizim bunlara karnımız TOGG
Maşallah derim ama dusuk senkmen olsa da herkes alabilse
Elde hiçbir şey yokken 4,5 ayda Devrim arabaları yapıldı. 4,5 yıl oldu sadece montaj olarak üretilecek Togg’u bekliyor millet 🤷
100 yıl önceki arabayla son teknoloji bir ürünü karşılaştıran bir millet bu arabaya sahip olamamalı
Bu araba daha yapılırken eski kalmasın? “2016’da yollarda’ diye Zabah gastesi yazıyordu😂
Çünkü öyle birşey yok. Arabayı kaplayacağın bugünün güneş panelleri ile yaklaşık 1 ayda şarj edebilirsin.
İkincisi de tekerleğin hareketinden sadece yokuş aşağı giderken geri şarj olur. Düz yolda olmaz, frene basmış gibi olursun; araba az ilerde durur!
Bor madeninden yılda 10 ton lityum elde edeceğiz deniyor, Bakanlığın açıklaması bu şekilde, 10 ton lityum ile 1.000 tane otomobil bataryası üretemezsiniz.
Un var şeker var ama helva yapacak adam yok mu? Bor var, lityum var pil yapacak adam yok mu?
Arabanın fabrika neredeyse tamamlandı hala inanmayan var. Bu tarz işlerin zaman alması kadar doğal ne olabilir ??? Bu projeye hükümet ön ayak oldu sağ olsun ama her kesimden de ortağı var. Anadolu Holding başkanı eski Tüsiad başkanı Tuncay Özilhan da bunlardan birisi. Hatta Ruslar bile dolaylı ortak Türkcell hisseleri aracılığıyla. Projenin başında ise Cvsi kabarık, deneyimli, işi bilen bir insan Gürcan Karakaş var. Daha neyine şüpheyle bakıyorsunuz ? İnanıyorum ki TB2’lere benzer bir başarı hikayesi de Togg’dan gelecek. Bu inançlada bir miktar Togg ortaklarından birinin hisselerinden aldım, uzun vadeli attım kenera. )
Üreten gelişen bir Türkiye için Elele verme zamanı emeği geçenlerden Allah razı olsun