Togg’dan nihai batarya, şarj ve menzil paylaşımı!

26

Togg, bugün sosyal medya hesapları üzerinden “e-Nasıl Şarj Edilir Bu Elektrikli Otomobiller?” isimli videolu bir paylaşım yaptı. Burada önümüzdeki şubat ayında satışa sunulacak olan “Togg C-SUV modeli kaç dakikada/saatte şarj oluyor?” ve “Menzili kaç km?” gibi batarya, şarj ve menzil hakkında akıllarda kalan soruları yanıtladı.

Togg, kaç dakikada/saatte şarj oluyor?

Togg da dahil tamamen elektrikli otomobilleri şarj etmenin 3 farklı yöntemi mevcut. Bunlardan ilki ve en basit olanı; aracı satın aldığınız zaman yanında verilen veya sonradan satın alabileceğiniz şarj kablosunun bir ucunu arabanın şarj soketine, diğer ucunu ise evinizdeki herhangi bir prize takarak yapabilirsiniz.

İkinci olarak; dilerseniz satın alarak evinize kurdurabileceğiniz, fakat AVM ve otoparklarda sıkça rastladığımız duvar tipi AC şarj istasyonu üzerinden normal prize kıyasla 4 ila 8 kat arası daha hızlı şekilde şarj işlemini sağlayabilirsiniz.

https://shiftdelete.net/togg-ne-kadar-yakiyor

Son olarak Trugo, eŞarj ve ZES benzeri hızlı şarj istasyonları aracılığıyla DC üzerinden oldukça hızlı bir şekilde aracın bataryasını doldurabilirsiniz. Tabii bu noktada eğer şehirler arası yolculuk yapmıyorsanız evde şarj etmenin çok daha ucuza mal olacağını belirtelim.

Bu üç farklı şarj yöntemini açıkladıktan sonra “Togg, kaç dakikada/saatte şarj oluyor?” sorusuna yanıt verebiliriz. Togg’un 300+ km ve 500+ km menzil sunan şeklinde 2 farklı batarya seçeneği olacak. Aracı evde prize taktığınız zaman 24 saatte 300 km menzil sunacak.

Yani düşük menzil sunan paketi satın aldıysanız 24 saatte bataryasını tamamen doldurabileceksiniz. Fakat hem istasyonlara gitmekle uğraşmayayım hem de hızlı dolum yapsın diyorsanız AC tipi duvar şarj istasyonu almanız gerekiyor. Zira bu sayede 3 ila 6 saat arası gibi normal prize kıyasla 4 ila 8 kat arası daha hızlı şarj edebilirsiniz.

Ancak tüm bunlarla uğraşmak istemiyor ve benzin istasyonuna gidip kısa sürede depoyu doldurduğunuz deneyimi yaşamak istiyorsanız o da mümkün olacak. Özellikle 600’den fazla noktada kurulumu devam eden ve aynı anda 2 bin aracı şarj edebilecek olan bin adet Trugo istasyonunu kullanırsanız 30 dakikadan kısa bir şarj süresinde 300 km menzil elde edebilirsiniz.

Tabii 500+ km olan batarya paketi olan aracın verileri biraz daha farklı. Örneğin 25 dakikalık Trugo DC şarj istasyonu kullanımında bataryanız yüzde 20’den yüzde 80’e kadar yaklaşık olarak yüzde 60’lık bir dolum yapacak. Bu da zaten ideal kullanım şekli olarak sunuluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

26 YORUMLAR

  1. BENİM BENİM DİZEL VE BENZİNLİ ARACIM VAR TOGG EVDE ŞARZLA 0 DAN %100Tam dolum 500 km menzilli araçta ne kadar oluyor..Birde 100 km deki TL olarak harcadığı elektrik tutarı nedir.Acaba

    • evde park halindeyken sarjda birakirsan sehir icinde 300 km lik menzili bitirmen imkansız zaten sehirler arasi hizli sarj kullanacaksin ha yine evine ac sarj kurarsan 3 ila 6 saat arasina dusurecceksin .

  2. Tabi ki teknolojinin gelişmesi fosil yakıtlardan kurtulmak icin çok güzel bişey ama tüketicinin görmediği yada gösterilmeyen bir durum var. Bugün 1950 model bir araç bile eğer iyi bakılmışsa kullanılabiliyor ve hala piyasası, binicisi var ama bu elektrikli araçlar çıktıktan sonra hem fosil yakıtlı araçlarda büyük değer kayıpları olacak hemde elektrikli araclar 2-3 yıllık kullanımdan sonra cok büyük değer kayıları yaşayacak. Elektrikli araçlar aynı cep telefonu gibi olacak hatta cep telefonundan daha kötü olacak bugün bi cep telefonu aldığınız da en fazla 7-8 yıl ömrü var. Cep telefonu temiz kullanılırsa batarya ömrü dolsa bile yeni bir batarya alarak kullanmaya devam edebiliyorsunuz ancak elektrikli bir otomobil de 3-4 yıl içinde batarya özelliğini yitirmeye baslayacak tonlarca para verip alınan bu araclar bu süre zarfında değer kaybetmeye baslayacak bataryayı yenileme ya imkansız yada aracın yarısı kadar bir fiyata sahip olacak. Buda ikinci elin neredeyse ortadan kalkmasına ve araçların çöp olmasına verilen onca paranın heba olmasına neden olacak. Bugün tüm imkanlarını zorlayarak araç alanlar belki birdaha araba alacak imkanı bulamayacak nedense bundan hiç bahsedilmiyor.

    • Öyle şeyler telefonlar için geçerli. Bugün jel akünün kullanım ömrü 10 sene. Bu araba pilleri sizin düşündüğünüz teknolojiye sahip değil.

      • Elektrikli araçlarda kullanılan batarya (li-ion) telefonlarla aynı. Yaklaşık 1000 çevrim (doldurma-boşaltma) ömrü var. Yani hergün doldurup boşaltırsanız yaklaşık 3 yıl ömrü var. Konuyu başlatan arkadaş doğru söylüyor, aracı aldıktan sonra 3 yıl veya en geç 5 yıl içinde aracın yarı değerini oluşturan bataryalar değişecek.
        Ayrıca, telefonlarda da fark etmişsinizdir, bataryalar kullandıkça küçük de olsa kapasite kaybeder. Yani, ilk aldığınızda gittiğiniz menzille 6 ay sonraki menzil aynı olmayacak. 2 yıl sonra ise menzilin epey düştüğünü göreceksiniz.
        Bunlar toggla ilgili değil, günümüzdeki batarya teknolojisinin eksileri ve tüm elektrikli araçlar için geçerli. Nette araştırma yaparsanız bu sorunları aşmak için yeni pil teknolojileri üzerine yoğun araştırmalar yapıldığını göreceksiniz.

  3. Aracın fiyatı ney fiyatı… üretimde olan bir aracın fiyatı nasıl belli olmaz aklım almıyor. Hadi diyelim TL oynak dolar ile ne kadar onu açıklayın

  4. Ülkemiz de artık yerli milli aracımız var toog ben gurur duyuyorum kullanımına gelince uzun yolda da ideal olduğunu düşünüyorum çünkü en azından dinlenme süresi doğacak

  5. Biz bu işe ortadan girdik daha uzun menzilli olmaliydi bataryalar diye dusunuyor alman otomotiv devi bunun daha ustune cikacak sistemleri coktan tasarlamislardir gecen nissan suv tipine bin km menzili var diye reklam izledim tercih sebebi olmak icin artilarimizin cok olmasi gerek diye dusunuorum

  6. İstasyonlar artsa bile uzun yolculuk icin tam verim almak zor.. düşünün bayram tatili zamani binlerce elektrikli arac istanbuldan cikti bodruma gidiyor. Otoyol boyunca tum istasyonlarda sarj sirasi olur. Normal benzine bile siraya giriyorlar yogun gunlerde. Elektrikli araclar yuzunden otoyol bile kitlenir. Çözümu travel kit aracin arkasina minyatur bir romork ile bir kac yuz km ekstra menzil saglayacak pil olsa bize yeter.

  7. Zor işler ,,sadece bataryaya mahkum kalmak çok kötü eminim yollarda kalan çok olucak hep aklın bataryada acaba ne zaman biter yolda kalırmıyım sinir sitres,,, araçda küçük bir dizel motor 250 cc olsa giderken şarj yapsa zor durumlar için çok iyi olur

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version