Togg’un Ardından İkinci Yerli Otomobil Geliyor: HABAŞ’tan 1 Milyar Euroluk Hamle!
HABAŞ, 1 milyar euro yatırımla yerli binek otomobil üretiyor. Frank Stephenson imzalı sedan ve crossover modeller yıl sonunda tanıtılıyor.

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli ikinci binek otomobil markası için geri sayım resmen başladı. Sanayi devi HABAŞ, Honda’dan devraldığı Gebze’deki fabrikada geliştirdiği yerli binek otomobil projesinde sona yaklaşıyor. Şirketin ilk modellerini yıl sonuna kadar resmen tanıtması beklenirken, projenin tasarım koltuğunda otomotiv dünyasının efsanevi ismi Frank Stephenson oturuyor.
İlk Etapta Sedan ve Crossover: Üç Farklı Motor Seçeneği
HABAŞ, pazara doğrudan iki farklı gövde tipiyle giriş yapmayı planlıyor: Sedan ve crossover. Tamamen elektrikli modellerin yanı sıra pazardaki geçiş sürecini ve farklı tüketici ihtiyaçlarını hedefleyen şirket, araçlarda benzinli, hibrit ve şarj edilebilir hibrit (plug-in hybrid) motor seçeneklerine yer veriyor.
İlerleyen dönemde ürün gamına SUV ve hafif ticari araçların da dahil edilmesi hedefleniyor. Toplam büyüklüğü yaklaşık 1 milyar euro seviyesine ulaşan bu dev yatırım, Türkiye’nin küresel otomotiv arenasındaki yerli üretim gücünü önemli ölçüde pekiştiriyor.
Tasarımın Arkasındaki Efsane: Frank Stephenson
Projenin en dikkat çeken yönlerinden biri, tasarım dilinin dünyaca ünlü tasarımcı Frank Stephenson ve ekibine emanet edilmesi. Otomotiv tarihine adını altın harflerle yazdıran Stephenson; Ferrari F430, McLaren P1, modern Fiat 500, ilk nesil BMW X5 ve ikonik Mini’nin modern dönüşümünde imzası bulunan bir isim.
Frank Stephenson Design tarafından yürütülen çalışma, basit bir dış kabuk çiziminin çok ötesine geçiyor:
-
Sıfırdan Marka Kimliği: Yeni Türk markasının global kimliğini yansıtan özgün bir tasarım dili sıfırdan inşa ediliyor.
-
Kapsamlı Mühendislik Entegrasyonu: İlk eskizlerden kil modellere, 3D yüzey modellemelerinden kalıplama ve seri üretim mühendislik desteğine kadar tüm süreçler eş zamanlı ilerliyor.
Honda’nın Gebze Fabrikası Yeniden Hayat Buluyor
Binek modellerin üretim üssü, Honda’nın 24 yıl boyunca Civic Sedan ürettiği ve 2021 yılında HABAŞ bünyesine geçen Gebze fabrikası oluyor. Şirket, fabrikayı devraldıktan sonra Honda’nın İngiltere’deki kapanan tesislerinden getirdiği modern üretim ekipmanlarıyla altyapıyı güçlendirdi.
Yıllık 75 bin adetlik binek otomobil üretim kapasitesine ulaşması hedeflenen tesis, Türkiye’yi binek otomobil üretiminde çok daha rekabetçi bir konuma taşıyacak.

Yorumunuz gönderildi,
onaylandıktan sonra yayımlanacak.