Reklam

Hiç Süperimiz Kalmadı!

4
Reklam

Her haziran ve kasım ayında Top500.org tarafından yayınlanan listede, dünyanın her yerinden yüksek performanslı devasa bilgisayar sistemleri çeşitli testlere tabi tutulur ve çıkan hesaplama gücü sonuçlarına göre bilgisayarlar listelenir. Yıllardır yapılan bu listede zaman zaman Türkiye’den de bilgisayarları görebiliyorduk. 1994 yılında ilk defa girdiğimiz listeye tekrar girmemiz için 2006 yılını beklememiz gerekmiş.

Sıramıza Bakın

Buradaki adresten listeye girdiğimiz dönemleri görebilirsiniz. Ayrıca, ITÜ’de kurulan süper bilgisayar, Haziran 2007’de 240. sıradan giriş yapmış ama Kasım 2007’de ise birden bire, sanırız hiçbir güncelleme yapılmadığı için 483. sıraya gerilemiş. Elbette gerekmiyorsa, sadece listeye girebilmek için güncelleme yapılmasın; ama işin özü biraz farklı.

Reklam

Bilgi Güçtür

Elbette işe yarar biçimde işlenebilen bilgi güçtür. Bu şekilde düşündüğümüzde bilgiyi işleyebilmek için gerekli olan bilgisayar sistemleri de bir gereksinimdir. Ülkemizdeki bilim insanlarının hesaplatmaya değecek verilerinin olmaması saçma bir düşünce. Ülkemizdeki 125 üniversitenin onda biri bile sadece memleketteki iklim değişiklikleri ve fay hatlarıyla ilgili çalışmalar yapmak istesek, mevcut kaynakları paylaşmalarında olay çıkabilir. Bu arada, ilk 500 listesine giren tepe bilgisayarlar milyonlarca, hatta birkaç milyar liraya mal olabilir, Fakat, küçük ölçekli bir süper bilgisayar kurmanın maliyeti, ülkemizdeki bilimsel çalışmaların ilerlemesi için komik bir miktar olsa gerek.

 


Lawrencium, Kasım 2008 listesindeki 500. bilgisayar


Süperin Tanımı Nedir?

Her ne kadar süper sözcüğünden nefret etsem de artık bir kere dile yapışıvermiş. Süper sözcüğü mealen üstün anlamına geliyor. Yani diğerlerine göre üstün bilgisayarlardan bahsediyoruz. Yüksek hesaplama yeteneğine sahip sistemler, değişik bağlantı topolojileriyle birbirine bağlamış bir sürü bağımsız bilgisayardan oluşuyor. Top500.org listesindeki en alt sıradaki bilgisayar olan ve ABD’de Lawrencium‘a baktığımızda, sadece 198 tane Dell PowerEdge 1950‘den oluştuğunu görüyoruz. Her işlemcide dörder çekirdek olan, çift işlemcili 198 tane sistem, bilimsel araştırmalar için ne kadar fazla gelebilir ki?

Bilgi İşlemin Sınırı Yok

Hayır, bilimsel araştırmadan kastım, İstanbul’da olabilecek olası bir depremde kaybedeceğimiz insan sayısıyla sınırlı değil. Tarımdan tutun da ulusal güvenliğe kadar birçok konu, yüksek hesaplama gücü gerektiren simülasyonlarla modellenebilir ve elde edilen veriler ülkemizin faydasına kullanılabilir. Yok eğer süper bilgisayarlara ihtiyaç hissetmiyorsak, vay bizim halimize.

:: Her üniversiteye bir süper bilgisayar kurabilecek miyiz?

Yazan: Berkin Bozdoğan

4 Yorum

  1. yok bize bilgi lazım değil! vitamin lazım yasak lazım zam lazım açlık lazım… neyimize bizim bilgi ve hesap gücü. güldürmeyin beni!

  2. Allah aşkına,siber kısıtlamaların tavan yaptığı bir ülkede neyine senin süper bilgisayar yapıyorsun…Ben ülkemizde binlerce gencin olduğunu düşünüyorum o süper bilgisayarları yapabilecek kapasitede olan..Ama süper gücleri yapmak için süper güç olmak gerek:)

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version