Her ay ücretsiz olarak yayınlanan SDN Teknosa Magazin‘in bu ayki sayısında dosya konusu sayfamızda “Torrent Yasal mı” konusuna yer verdik. Eğer sizde bu tarz zengin içerikli makaleleri herkesten önce okumak istiyorsanız, SDN Teknosa Magazin uygulamasını App Store ve Google Play‘den ücretsiz olarak indirebilir ve yeni sayılarımızda yayınladığımız özel içerikleri herkesten önce okuyabilirsiniz.
İnternet hızlarının ve kotalarının belli ölçülerde artış göstermesiyle, yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de, BitTorrent sistemi ile dosya paylaşımı kullanımı, ciddi oranda arttı.İnternet hızlarının ve kotalarının belli ölçülerde artış göstermesiyle, yurtdışında olduğu kadar ülkemizde de, BitTorrent sistemi ile dosya paylaşımı kullanımı, ciddi oranda artış gösterdi.
BitTorrent sisteminin bu denli yaygınlaşması, sadece ülkemiz için değil, tüm dünya genelinde de, kopya uygulama ve medya paylaşımlarını, ciddi anlamda alevlendirmiş oldu.
Bu açıyla yola çıkarak, Torrent denildiği zaman akıllara gelen “Korsan İçerik” çağrışımına, bir açıklık getirmek gerekiyor. Zira aslında Torrent ve Korsan İçerik tabirleri, birbirleri ile arasında uçurum olan iki farklı kullanım alışkanlığıdır.
Torrent nedir?
İlk etapta Torrent sisteminin yasal olup olmadığı noktasına geçmeden önce, Torrent sistemini iyi idrak etmek gerekiyor.
Torrent olarak bilinen ancak resmi adı BitTorrent olan bu dosya paylaşım sistemi, açıklamasından da açık olduğu şekilde, P2P yapısıyla benzer ancak çok daha fazla avantaj sunan bir internet veri paylaşım platformudur.
.torrent tipindeki dosya uzantıları ile paylaşılan bu BitTorrent istemci dosyaları, birçok farklı istemci yazılımı ile veri paylaşımı olanağı sunuyor. Bu Torrent istemci yazılımlarının en çok bilinenleri ise, BitTorrent, uTorrent, Azureus ve Bitlord gibi uygulamalardır.
P2P paylaşımlara göre neden daha fazla avantaj sunduğunun cevabı ise; ana sunucunun ağ yükünü, eşli sistem yani P2P ile ciddi olarak düşürmesi olarak aktarılabilir.
Bir veri paylaşım tekniği olan Torrent, sahip olduğu bu kolay ve verimli paylaşım potansiyeli ile hemen birçok veri dağıtıcısı için de, başlıca kullanılan araçlardan olmayı başarmıştır.
Torrent yasal mı?
Kısa bir özet ile Torrent paylaşma tekniğini sadeleştirdikten sonra, Torrent’in neden korsan içerik ile özdeştirildiği ve aslında durumun nasıl olduğuna geçmek gerekiyor.
Bilindiği gibi söz konusu internet olduğu zaman, “ulaşılamaz” veya “sadece ücretli” sıfatları, pek de aslını yansıtmaz bir hale gelebiliyor. Filmler, lisanslı yazılımlar, yetişkin içerikler ve pek daha fazlası, internet siteleri aracılığı ile gayrı resmi olarak dağıtılabiliyor. Bu dağıtılan içeriklerin veri miktarlarının son yıllarda çok üst noktalara ulaşması da, Torrent sisteminin popüler bir illegal paylaşım aracı olmasının önünü açmış oldu.
Günümüzde “Torrent Sitesi” olarak bilinen birçok farklı yerli ve yabancı web sitesi, bahsi geçen ve paylaşımı yasak olan bu içerikleri kullanıcılara, Torrent paylaşım tekniği ile ulaştırıyor. Durumunun böyle olması da, aslında Torrent sistemini bir korsan içerik platform mu değil, bir aracı haline getiriyor.
Aslında verilen bu açıklamadan anlaşılacağı üzere Torrent, sadece bir veri paylaşım aracı olarak görülüyor. Zira gönderilen içeriklerin ne bir sunucusunu tutuyor ne de bir tanıtımını yapıyor. Ancak vaat ettiği verimli paylaşım tekniği ile, korsan içerik paylaşımını da, ciddi ölçüde arttırmış oluyor.
Suçlu Torrent mi?
Belirli dönemlerde, korsan içeriklerin bu derece Torrent sistemine adapte olmasında dolayı, doğrudan BitTorrent sisteminin yasaklanması tartışmalarına şahit olmak mümkün oluyor. Ancak belirtildiği gibi burada Torrent, sadece bir “aracı” sıfatını taşıyor.
Bunlara ek olarak belirtmek gerekiyor ki BitTorrent paylaşım tekniği, birçok farklı resmi veri dağıtıcısı tarafından da aktif olarak kullanılıyor. Örneklemek gerekirse; Linux dağıtımları-Ubuntu-, Blizzard-wow- ve Opera gibi isimler, kullanıcılara .torrent uzantılı indirme bağlantıları alternatifi de sunuyor.
Linux ve Blizzard gibi dev isimlerin dahi, kimi zaman sunucularını kilitlemekten ve kullanıcılarını mağdur etmekten kaçınarak Torrent sisteminin nimetlerinden faydalanmak istemesi, Torrent yasal mı sorusuna, dolaylı yoldan cevap da vermiş oluyor.
Toparlamak gerekirse Torrent sistemi, başlı başına bir paylaşım tekniğidir. Ancak bu tekniğin hangi amaçla kullanılıyor olması Torrent sisteminin adını, şaibeli yollara doğru kaydırmıyor da değil…
Sahip olduğu bu denli kolay ve verimli veri paylaşım yeteneği sayesinde Torrent, geleceği ne derece parlak olduğu sorusuna ise, ne yazık ki korsan içeriklerin yoğun olarak kullanılması nedeniyle, en azından şu an için cevap bulamıyor olacak.
Yazan: Eren Ertem
osman çalışıyor SDN ekibi uyuyor.
suçlu bu materyalist düzen
Soruyu torrent yasal mı diye sorunca yasal tabi. Olay Torretle ne yaptığın.
Türkiyeye akk getiren programdır
Kısacası torrent yasal içerik yasal oldukça. Sadece araçtır torrent. İçerik korsansa korsan, yasalsa yasaldır.
Bizlere paylasmayi ogretir.
bir oyunların fiyatına bakında konuşun derim herkez sizin gibi zengin deil 30-40 tl yaptılarda biz mi almadık yüksek fiyattaki o oyunları
Torrent candır 🙂
Cevap mı bulamıyor? "Korsan içerik var diye HTTP protokolü yasal mı?" gibi saçma-sapan bir soru bu. Bi de ciddi ciddi haber yapmışlar yahu. Habercilik ne günlere kalmış…
ne boş ve hiç bi şey katmayan bi yazı tam bi vakit kaybı
bicak ile adam oldurmek gibi.
Dosya indirirken torrenti kullanmak tabiki yasal çeşitli rar. Dosyaları falan ama gidip ters şeyler indirisen o yasal değil tabi
Zengin muhabbeti 5000 lira para nerede peki?
Tabiki yasal konu tartışmaya kapalı
Ben de yasal mı sorusuna cevap veren bi yazı sanıp okudum, meğerse yasal mı sorusunun inceleme yazısıymış…
Torrent candır
Torrent üzerinden sunum/paylaşım yapan kullanıcıların durumu nedir peki yasal olarak? Takibi yapılabiliyor mu?
Birde bizi takip edin diyorlar. nası takip edeyim sizi. başlığa bak yazınıın içeriğine bak. Aldatmaca … Yazık
utorrent den bişe indirdiğimizde ücret alınıyormu ?
Hayır, herhangi bir ücret ödemezsiniz. Ancak, kullanım amacınız farketmeksizin tüm sorumluluğu siz kabul etmiş oluyorsunuz.
Arkadaş ya evet yasal yada hayır yasal değildir de ne laf salatası yapıyorsun