Özgür Yazılım Derneği (Free Software Foundation, FSF) ise ayın sonuna doğru tamamlanacak olan GPL 3.0 sözleşmesinin, özgür yazılımın üçüncü şahıs üreticiler tarafından nasıl kullanılacağını daha keskin sınırlarla belirlemek için ellerinden geleni yapmış gibi görünüyorlar.
Dilimize Tivolaştırma (Tivoization) olarak çevirebileceğimiz, TiVo adlı kişisel video kaydedicilerdeki gibi yazılımı tamamen açık şekilde kullanıp son kullanıcının müdahalesini çeşitli anahtarlama algoritmalarıyla engelleme işlemine de son vermeyi hedefleyen FSF, bununla ilgili kişisel kullanımdaki ürünlerle ilgili maddleri GPL 3.0’a eklemiş durumda. Basitçe eğer özgür yazılımla çalışan bir "kapalı kutunuz" varsa ve bu GPL 3.0 ile dağıtılmış bir yazılımsa, ürünün üreticisi size bu makineye değiştirilmiş bir yazılım kurmanıza engel olamayacak.
Özgür Yazılım Derneği’nin bu konuda savaş vermesi ve Genel Kamu Lisansı’nın yeni sürümüne bu şekilde maddeler eklemesinin arkasında, özellikle Microsoft-Novell işbirliği gibi, işi özgür yazılımcıların pek sevmediği konular olan patentler ve fikrî mülkiyetler alanına taşıyan hareketlerin rahatsız edici gücü olduğu da bilinen bir gerçek.
Bilgi İçin: FSF
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
Linus birşey diyor ve Linux alemi onu yapmıyor. Şimdi linux kurumsallaşmaya başladı diyebilirim.
Bence linux alemi değil, özgür yazılım camiası
kurumsal kullanılmadığını da kim iddia etti???