Intel, Ultrabook modellerini ikinci nesil Core tabanlı Sandy Bridge işlemcileriyle beraber hayata geçirdi. Yüksek pil ömrü, hafif ve ince yapısı, günlük işlemler için ortalamanın üzerinde performans sunan Ultrabook modelleri, tablet bilgisayarların hızlı yükselişinden pay çalmak isteyen üreticilerin tutunduğu dal oldu.
Ultrabook modellerinin yüksek fiyatları ve genelinde harici grafik kartı olmaması sebebiyle pek çok firmanın Ultrabook satış rakamları, Intel‘in düşündüğü satış rakamlarının oldukça gerisinde kaldı.
Toshiba, Ultrabook pazarına biraz geç girdi. Ülkemizde Toshiba Portage Z830′un satılmaya başlamasından kısa bir süre sonra, 3. nesil Core işlemcili Ultrabook modelleri piyasaya girmeye başladı. Her ne olursa olsun Toshibe Portage Z830‘un iddiası zaten en performanslı Ultrabook olmaktan ziyade, en ince Ultrabook olmak. Onda da şimdilik lider.
1120 gram ağırlığa sahip olan Ultrabook, 16 mm kalınlığa sahip. Tabletler kadar ağırlıkta olan Z830, Intel‘in 32 nm teknolojisiyle üretilen Core i5-2467 M işlemcisiyle geliyor. İkinci nesil bu işlemcide dahili grafik işlemci olarak Intel HD Graphics 3000 bulunuyor. SSD disk ile donatılan Ultrabook, inceliğinin yanında performansıyla da göz dolduruyor. O zaman sizi incelememizle başbaşa bırakalım. İyi seyirler.
#video_6405#
{pagebreak::2}
Toshiba Portege Z830 Dış Yapısı:
1120 gram ağırlığında olan Ultrabook, hafifliğini magnezyum kasaya borçlu. Cihaz ince olsun diye çıkışları arka kısma kaydırılmış. Toshiba Portege Z830‘da 1 adet USB 3.0, 2 adet USB 2.0 çıkışları bulunuyor. Ayrıca VGA ve HDMI gibi görüntü çıkışları da arkaya atılmış.
Toshiba Portege Z830‘nin altında minik bir fan bulunuyor. Bu fanın görev yaptığı alan oldukça kısıtlı. Bu yüzden yük durumunda oldukça yüksek sesli çalışıyor. Belki kullandığım en yüksek sese ulaşabilen Ultrabook. Bazen oldukça sesli çalışıyor. Dell XPS 13 ile bu konuda yarışıyor.
Ürünün kullanımı son derece rahat falan o kadar ince ki, ekranı tutan menteşelerin orada oynamaların olduğunu hissediyorsunuz. Bu kadar incelik bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyebilir.
{pagebreak::3}
Toshiba Portege Z830 Ultrabook Performans Testleri:
HDTune:
Ürünün içindeki SSD, çok yüksek performansa sahip değil. Fakat 7200 RPM‘lik hard disklerden biraz daha üst seviye bir disk performansı alabiliyoruz.
{GRAPH::1341}
CineBench 11.5:
Klasik ikinci nesil işlemcili Core i5 puanı aldığını görüyoruz. SSD avantajıyla, HDD‘li modellerin biraz önünde yer alabiliyor.
{GRAPH::1342}
{pagebreak::4}
Toshiba Portege Z830 Ultrabook Performans Testleri-2:
3DMARK Vantage:
Bu testte performans gerilerde.
{GRAPH::1343}
Resident Evil 5:
Yüksek bellek kapasitesi heralde işe yaramış gözüküyor. Standart modellerin üzerinde.
{GRAPH::1345}
Street Fighter IV:
Bu testte de sonuç değişmiyor.
{GRAPH::1344}
{pagebreak::5}
Toshiba Portege Z830 Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:
Teknik Özellikler:
İşlemci: Intel Core i5 2467 M
Ekran: 13.3 inç 1366 x 766 mat ekran
RAM: 6 GB
Grafik İşlemci: Intel HD Graphics 3000
Depolama: 128 GB SSD
Giriş Çıkışlar: 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, SD kart okuyucu, 3.5mm ses jakı, HDMI, VGA, RJ45
Kablosuz Bağlantılar: 3G, WiFi, Bluetooth 3.0
İşletim Sistemi: Windows 7 Professional 64 bit
Garanti: 36 ay
Fiyat: 3500 TL seviyesi
Sonuç:
Özellikle stabil bir ürün olduğunu söylemek istiyorum. Kullandığım süre boyunca herhangi bir sorun ile karşılaşmadık. Klavye tasarımı ve sağlamlığı, touchpad son derece etkileyici. Ürün oldukça hafif ve ince. Tablet gibi bir deneyim hissediyorsunuz.
Ürünün yüksek fiyatlı olmasının sebebi 3G desteği. 3G olduğu zaman ülkemizde cihazlardan alınan vergiler de artıyor. Maalesef bu fiyatlarda, ürün 2. nesil Core işlemcisiyle de çok rekabetçi olamıyor. Bilgisayarlarda sonuçta önemli olan donanım. Kısacası ben yeni serileri bekleyin önerisinde bulunuyorum. Intel‘in ikinci nesil Core işlemcilerinden ziyade, üçüncü nesil işlemcileri kullanan ürünlere bakmakta yarar var.
:: İkinci nesil işlemcili Ultrabook modelleri sizce alınır mı?
32nm 2.nesil işlemcisi olan bir bilgisayar maalesef ki benim için ultrabook sınıfına girmiyor. Ultrabook için 3.nesil Intel işlemci şart hem performans hem de güç tasarrufu açısından…
kapak açıldığında oluşan boşluk beni benden aldı
İnce olmasının dışında bir özelliği yok. Üreticiler artık şunu anlamalı: Kullanıcılar markadan ziyade artık cihazlara e sundukları teknolojik avantaj, güç, tasarım-fiyat özelliklerine önem veriyor.
Toshiba marka dizüstü bilgisayar kullanıyorum, 3 sene oldu sen misin demiyor, canavar gibi çalışıyor, harman kardon hoparlörü var, evde düğün salonu varmış gibi ortalığı inletiyor, bir köşeye attım aldığım harici hoparlörleri. Herkesi bilmem ama tekrar bilgisayar alsam gene markamdan şaşmam gene TOSHİBA alırım…
Ürün Güzel Ama Pek Ultrabook lara kanım Isınmadı
Ultrabook konusunda güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkür ederiz. Toshiba sevdiğim markadır ultrabooku da alınır bence
Uzun bir zaman bu bilgisayarı bekledim.Ülkemize gelene kadar yeni nesil işlemciler çıktı.Bir bakıma eskidi.Ayrıca arkadaşın dediği gibi fan sesinden yabancı sitelerde okuduklarıma göre çoğu kişi memnun değil.Tasarımı gerçekten güzel.Alınır mı tartışılır …