Toshiba’nın şarj özellikleri ile dikkat çeken uzun ömürlü, yüksek performanslı ve güvenli yeniden şark edilebilir yüksek performanslı pilleri, elektrikli bisikletten kesintisiz enerji kaynaklarına kadar çok geniş uygulama alanlarında kullanılabiliyor.
Sadece 10 dakikada şarj olabilen bu piller, uzun pil ömürleri ile pil değişimlerini azaltıyor ve bu sayede çevreye de olumlu etki sağlıyor.
Uygulama alanları arasında elektrikli araçlar, bisikletler ve motosikletler, kesintisiz güç sistemleri, güneş ve rüzgar enerjisi üretimleri gösterilebilir.
CES 2013‘te Honda‘nın elektrikli araçlarında gösterilen SCiB, hızlı şarj olması ile özellikle taşıtlarda dikkat çekiyor.
SCiB için Toshiba, tamamen yeni bir negatif elektrot malzemesi, separatörler, elektrolit ve tamamen farklı bir imalat teknolojisini hayata geçirdi.
Uzun ömürlü
3000 kez hızlı şarj ve deşarj işleminden sonra bile kapasite kaybı yüzde 10’un altında. SCiB’in dayanım ömrü çok yüksek ve şarj-deşarj ömrü 5000 kerenin dahi üzerinde. Bunun anlamı SCiB, her gün bir kez şarj-deşarj olduğunda 10 yıldan daha uzun bir süre kullanılabiliyor.
Hızlı şarj edilebiliyor
SCiB hücresi ve SCiB Standart Modülü sadece 5 dakika içerisinde yüzde 90 oranında doldurulabiliyor.
Isı
SCiB, –30 derecenin dahi altındaki ısılarda dengeli boşalma özelliğiyle en sıra dışı ısı ortamlarında dahi başarıyla çalışıyor. Oldukça soğuk iklimli ortamları da kapsayan geniş bir kullanım alanı sunuyor. Yani kışları soğuk ortamlarda da, elektrikli cihazlara güç sağlayabilecek.
Sonuçta ortaya dengeli performansa sahip, başarılı emniyet sunan, uzun ömürlü ve hızlı şarj-deşarj olabilen yüksek güvenirlikte tekrar doldurulabilen bir pil çıktı.
SCiB pili, on adet 4.2 Ah SCiB hücresinin seri bağlanmış şekilde standart SCiB modülünde yer alması ile meydana geliyor. Bu sayede gerektiğinde hücreleri korumayı sağlayan ve her bir hücredeki şarj durumunu denetleyen voltaj ve ısı kontrolü sağlayan pil yönetim sistemi fonksiyonu da mümkün kılınıyor.
Bataryadan güç alan bisiklet, motosiklet, otomatik yönlendirilmiş araçlar, elektrikli forklift ve iş makineleri gibi zaten şarj edilebilir piller kullanan aygıtların ötesinde SCiB bataryası, aynı zamanda acil güç kaynakları, rüzgar değirmenlerinin ürettiği enerjinin saklanması ve elektrikli güç kaynakları gibi aygıtlarda da kullanılabilecek.
Biz de sevindik telefonlara kullanılır diye…
Elektrikli otomobilller için katalizör etkisinde bir gelişme bu:)
Toshiba bununla bir telefon firmasıyla anlaşırsa diğer telefon firmalarına fark atar diye düşünüyorum mesela s3ün 10 gün gitse bataryası 10 numara olur.
İşte toshiba farkı… Diğerleri birbirleriyle patent oyunu oynarken toshiba teknoloji geliştiriyor. Helal olsun.
Batarya teknolojisinin yerinde saydığı şu yıllarda ilaç gibi bir haber umarım kullanım alanları genişler özellikle mobil aygıtlar enerji konusunda tükenmenin eşiğine geldiler.
Hala telefon diyorlar ya. Araçlarda duşunun taşımacılık maliyetleri fena düşer her şey ucuzlar.
22.01.2013 13:29 yok hocam az demişsin 1 sene gitse iyi olur (!)
Düşünün 10 dakikada telefonunuz bataryası 0 oluyor uygulama marketi olmasa bile varz geçilmez olabilir 😀
birilerinin pil teknolojisini geliştirdiğini görmek umut verici
elek-elektronik mühendisi
off süper yaa devrim devrim
Çok iyi bir haber bir arabayı 15 saat şarj edip 300km kullanmak çok komik geliyordu kulağa. Hem boyutu küçük hem fiyatı ucuz hem hızlı şarj olup çok dayanan falan bişi olur umarım. Teknoloji işte.. Lipo bile mucizeydi yakına kadar
elektrikli otomobiller sınırsız gidebilir bu sayede malum otomobillerde iki set akü kullanılıyor biri kullanılırken diğeri şarj oluyor ve biri 10 dakikadan daha uzun dayanıyor belki binlerce km giden belkide sınırsız çalışan otomobil yapılabilir diye düşünüyorum ama yapılırmı bilemiyorum.
22.01.2013 19:53 kardeş yapılırıda binlerce kilometre yol yapan araclar yalnız dunyadakı petrol firmaları kapatıyo bazı seylerı ort bas ediyorlar geliştirilmiyor anlıcan petrol bittigi yere kadar misali sonra bu teknolojileri ileri seviyelere götürürler sonra ii bi geciririler tekrar 😀
Ziyaretçi 22.01.2013 19:53 Sınırsız giden otomobil mi? İki set bataryadan biri şarj olurken diğeri deşarj mı oluyor? Dostum iyi misin sen? Çocukken düşünürdük onları…. elektrikli motoru dinamoya bağlayalım sonra hepsini birbirine bağlayalım sonsuza kadar dönsün…! (“feel like Einstein..!”) lisede sana “iş,güç,enerji” ünitesini işleyen fizik hocasına acıdım yeminle… daa hibrid le elektrikliyi birbirinden ayıramıyo, yeni pille icat yapıyo… tey tey..
bataryanın eski teknolojisi tıkanmıştı. tıkandığı yerde daha iyisinini yapıyorlar. onlar için zzor değilk
ne varsa japonlarda var arkadaş
Telefonlara geliyor sandım