Android dediğimizde akla ilk gelen firmalardan olan Samsung, akıllı telefonlarında kendi geliştirdiği TouchWiz arayüzünü kullanmayı tercih ediyor. Arayüz tam anlamıyla ilk olarak şirketin 2010 yılında piyasaya sürdüğü amiral gemisi Galaxy S ile karşımıza çıktı.

Samsung Galaxy S‘den önce de benzer bir arayüz kullansa da, şirketin açıklamasına göre arayüzün olgunlaşmış hali ilk olarak Galaxy S ile karşımıza çıktı. O yüzden bizde TouchWiz‘in evrimini incelemeye Galaxy S ile başlıyoruz.

Ana ekran

Şu ana kadar yayınladığı tüm TouchWiz sürümlerinde çoklu ana ekran teknolojisini destekleyen Samsung, ilk TouchWiz‘den beri gerek uygulama simgelerinde gerek widgetlarda ve genel tasarım bir çok değişiklik yaptı. Teknolojinin ve Android‘in gelişimine göre şekillenen değişiklikler en çok Galaxy S3 ile karşımıza çıkan Nature UX isimli sürümde fark ediliyor.

{pagebreak:::: 2}Uygulamalar menüsü

TouchWiz‘in ilk sürümlerinde şirketin başına oldukça fazla dert açan uygulamalar menüsü, birazda Apple‘ın açtığı davalar sayesinde ilk sürüme oranla çok değişik. Galaxy S2 ile birlikte gelen arkaplan resmi atama özelliği zamanında beğeni toplamış ve şirket bu özelliği TouchWiz‘in sonraki sürümlerinde standart hale getirmişti. Galaxy S3 ve beraberinde getirdiği TouchWiz Nature UX ile ise, dock adı verilen alt bölme kaldırılmış, uygulamalara daha fazla yer ayrılmıştı.

Bildirim merkezi

Android cihazların tümünde bulunan bildirim merkezinin, geçtiğimiz aylarda Galaxy S5 ile birlikte tanıtılan TouchWiz sürümüne kadar çok ta fazla değişmediğini söylersek yalan olmaz. Galaxy S3 ve S4‘te ufak değişiklikler yapılsa da, Galaxy S5‘te tam anlamıyla yeniden tasarlanan bir bildirim merkezi ile karşılaştık.

{pagebreak:::: 3} Klavye

Dokunmatik telefonlarda mesaj, yazı yazmak bazı durumlarda can sıkıcı olabiliyor. Bu sebepten dolayı şirketler kullanıcılarının daha rahat yazı yazabilmesi için klavyeler üzerinde değişiklikler, iyileştirmeler yapıyorlar. Samsung‘da bunu yapan firmalardan.

Akıllı telefon ekranlarının git gide büyümeye başlaması ile klavye düzenleri de değişti. Görsel anlamda en büyük değişiklik Galaxy S4 ile gelirken, Galaxy S2 ile birlikte tanıtılan ve çeşitli el hareketlerinin algılanmasını sağlayan sistem yazı yazmayı çok daha kolay hale getirdi.

Rehber

Samsung‘un akıllı telefonlarında kronik bir rehberi geç açma sorunu vardır. Her ne kadar Samsung bu konu üzerinde çalışsa ve güncellemeler yayınlasa da, bazı cihazlarda hala daha çözülebilmiş değil. Şirketin neredeyse her ayrı TouchWiz sürümünde farklı rehber tasarımları kullandığını görebiliriz.

:: Sizce TouchWiz’in eksikleri neler?