Toyota, uzun bir süredir Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) çatısı altında, otonom drift atabilen Supra model otomobili için çalışmalarına devam ediyordu.

Dünyada bir ilke imza atmak isteyen Japon otomobil devi, en sonunda amacına ulaştı ve otomobilinin pilotsuz bir şekilde drift attığı görüntüleri tüm dünya ile paylaştı.

Toyota Corolla, 2022’ye yeni özelliklerle giriyor!

Toyota Corolla, 2022’ye yeni özelliklerle giriyor!

Toyota, dünya çapında 50 milyondan fazla satan ve zor bir rekoru elinde bulunduran efsane Corolla modelini 2022 model yılı için güncelledi.

Supra, kayma çizgilerini pilota ihtiyaç duymadan ayarlayabiliyor

Toyota Araştırma Enstitüsü’nün otonom drift testi için kullandığı araç, Formula Drift yarışlarında kullanılan araçlarla son derece benzer donanıma sahip bir Supra’ydı. Normal Supra’lara göre daha geniş bir gövdeye, daha geniş direksiyon açısına ve daha güçlü bir motora sahip bu Supra, ileri düzey yazılımı sayesinde bir drift pilotundan farksız bir şekilde drift atmayı başardı.

Toyota mühendisleri, aracı bir pilot kadar başarılı hale getirebilmek için Stanford Üniversitesi Dinamik Tasarım laboratuvarı ve drift efsanesi Ken Gushi ile birlikte çalıştı. Uzun çalışmalar sonucunda 5. seviye otonom sürüşü ile donatılan Supra, 3,2 kilometrelik yarış pistinde kendi kayma açılarını ayarlayarak apex çizgilerini başarılı bir şekilde takip etti.

Toyota’nın otonom drift aracı yapmasının altındaki neden, güvenlikle alakalı

Toyota Araştırma Enstitüsü mühendislerinin böyle bir araç geliştirmesinin sebebi, otonom sürüşü sürücüler için çok daha güvenli bir hale getirmek. Kıdemli mühendislerden Jonatahn Goh, kendi kendine drift atabilen Supra hakkında şu ifadeleri kullanıyor; “Profesyonel sürücüler, ıslak veya kaygan yollarda arabayı nasıl kontrol etmeleri gerektiğini bilirler, ancak çoğumuz profesyonel sürücü değiliz. Bu yüzden TRI, engelleri tanımlayabilen ve farklı koşullarda otonom olarak drift atabilen araçlar tasarlıyor.”

Videoda gördüğümüz Supra, bilgisayar kontrollü bir direksiyona, sıralı şanzımana ve bağımsız fren sistemine sahip. Ken Gushi’nin tecrübelerinden yola çıkarak hazırlanan yazılımda bilgisayar, her 50 salisede bir yeniden yörünge hesaplayarak kayma açısını kusursuz bir şekilde hesaplayabiliyor.