Gelişen teknoloji ihtiyaçları çeşitlendirdi. Eskiden çok fazla ihtiyacımız olmayan bir konu bugün çok önemli olabiliyor. Yaygınlaşan internetin en önemli sorunlarından biri onu bir noktadan diğerine taşımak.
Özellikle evde ya da işyerlerinde interneti bir odadan diğerine taşımak zaman zaman sorun olabiliyor. Her ne kadar kablosuz ağ teknolojiyle interneti geniş alanlara ulaştırabilsek de hızın gerektiği ya da aralarında birden fazla duvarın bulunduğu durumlarda sıkıntı olabiliyor.
İşte sizler için hazırladığımız TP-Link PL-PA411KIT video incelemesi:
#video_6436#
Çözüm Powerline
İşte buna çözüm bulmak için geliştirilen ve Powerline adı verilen cihazlar ise elektrik hattı üzerinden interneti taşımaya yarıyor. Powerline serisinde birçok modeli bulunan TP-Link‘in 500Mbps hız desteği bulunan sürümü PL-PA411KIT inceleme konuğumuz oluyor.
Cihazın kurulumu çok kolay: Cihaz iki parçadan oluşuyor ve her bir parça bir prize takılıyor. Öncelikle modemin ya da internet bağlantısının olduğu yerde ethernet kablosunu cihazlardan birine bağlıyoruz. Bağlantıyı yaptığımız cihazı da en yakındaki prize bağlıyoruz.
Ardından interneti ya da ağı taşımak istediğimiz yerdeki prize ise diğer parçayı bağlıyoruz ve onun çıkışına ethernet bağlantısını yaptığımızda bu kalbonun ucundan internete bağlanabiliyoruz.
{pagebreak::2}
500 Mbps desteği var
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ürün 500 Mbps hız desteğine sahip. Yaptığımız denemelerde ürünün bu hıza yakın değerler verdiğini gördük. TP-Link‘in bu çözümü her türlü ethernet bağlantısının (yani kablolu bağlantı) olduğu heryerde kullanılabiliyor. Aynı sayaca bağlı elektrik hatlarında çalışan teknoloji şifreleme de yapıyor. Bu sayede bilgilerinizin güvenliği de sağlanıyor.
Bilgiler şifreleniyor
300 metre etki mesafesi olan cihaz 128 Bit AES şifrelemesini kullanıyor. Etki mesafesinin yüksekliği bu çözümü kablo alternatifine karşı avantajlı hale getiriyor. Yaptığımız denemelerde cihaz bizden olumlu puan aldı. Hem pratik hem mantıklı bir çözüm.
Yeri gelmişken belirtelim; bu ürünün interneti götürdüğünüz yerde kablosuz alan oluşturabilen erişim noktası (access point) sürümü de bulunuyor.
- Arayüz: 10//100 Mbps Ethernet bağlantısı
- Özellik: Elektrik hattı üzerinden internet paylaştırma
- Etki mesafesi: 300 metre
- Şifreleme: 128-bit AES Kripto teknolojisi
- KDV dahil 180 TL
:: Evde internet ya da ağı taşırken böyle bir ürün kullanır mıydınız?
Kendi arasındaki hız 500Mbps’e kadar çıkıyor ama ethernet hızı 10Mbps ile mi sınırlı? Mantıksız.
Çok faydalı bir cihaza benziyor. Acaba çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi gibi yüksek elektrik kullanan makinelerden etkilenirmi?
eğer bu ürün tanıtımını 2 gün önce görmüş olsa idim, td-w8961nd model 300mbps li kablosuz n adsl2 modem router adlı modemi almaz idim.. arka odada tek bar ile zorla çeken(ipad3)(pc ile 2 bar 720p video izler iken çok takılarak), servisinin duvarlarınız çok kalın vb. şeyler söylediği modem için evde ekstra düzenlemeler yapmamız gerekiyormuş..Şimdide kablosuz bağlantı sorunları yaşadığım ve modeme bağlı göründüğüm halde internete ulaşamayan bir durumdayım..bu yazıyı yazarken bile kesildi,tekrar resetledim modemi…keşke 2 gün önce okusaydım bu tanıtımı…
kullanilabilir 😉
Keşke ulaşılan hızları yazsaydınız… Ürün güzel bir şey. Kendi evimde lazım olmaz herhalde ama büyük evlerde işe yarar.
Nasıl çalışıyor acaba? Elektrik sonuçta
merak ettiğim şey . komşumuzla internetimizi paylaşabilir miyiz 🙂
bende bunun 200 lüğü var. 500 lük ilede entegre çalışır mı?
Ulaşılan hızlar laptopda 2mbps ye kadar düştü arka odada . Zaten evimde 1 mbps lik internet var sorun görmüyorum ama yinede insan 90 metre karelik bir evde sorun yaşaması çok can sıkıcı..şimdi yeni bir sorunum var..kapatılan modem açıldıktan sonra baglanmıyor…baglanmak için yeniden kurmam gerekiyor…her seferinde bu tekrar ediyor…en yenisi en gelişmişi diye almıştım…aman haa…
türkiyede satışı mevcut mu?
Kablosuz-N modem aldım diyen arkadaş, kablosuz N sistemleri çok iyi konfigure etmek lazım. Yani paketten çıkan ayarlar ile tam performans almanız imkansızdır. Öncelikle N sistemler WPA2-AES kombinasyonunda tam hız çalışır. TKIP yaparsanız N görünse bile hız N olmaz. bağlanacağınız cihazlarında N ve AES sistemleri tam desteklemesi gerekir, yoksa G olarak bağlanırlar. ve gene ayrıca sistemde B ve G cihazlarınız varsa router onlara data gönderirken hızını N’den G veya B’ye düşürür. Diğer teraftan 20Hz (159Mbit) veya 20/40Hz (iki kanal 300Mbit) opsiyonundan her ikiside denenmeli, en iyi hangisi ise onda bırakılmalıdır. Ve en önemli şey çevrenizdeki diğer kablosuz sinyallerden etkilenmenin en az olduğu bir kanal numarası seçilmelidir. Genelde modemler 1 ve 11 kanal numarası ile gelir ve kimsede bunu değişmez. Birbirleriyel çıkışır durur, hızda yer yer tıkanma olur. Ve en son yapacağınız şey 9-10TL’ye 8dbi’lık antenlerden alıp takmaktır, üzerindeki anten 3dbi’dir, böylece 5dbi kazanç olur.
İki farklı bina arasında aynı sayaç nasıl oluyor? kastedilen trafo mu acaba?
En önemli soru şu
5 kişi kullanmak istiyorsak nasıl olacak?
yanı fazla kullanıcı için ne yapılabilir
tek internet girişini 6 adet farklı cihaza kadar paylasabiliyorsunuz diye biliyorum.
pekiiii, çoklu prizlerde performans kaybı olmadan çalışır mı acaba?
Merhabalar bu urunun urunun philips marka olanı nı ttnet tivibu ev cihazı (ip tv modem) ile kullanıyorum gercekden cok hızlı veri aktarırıyor
accses pointe nasıl bağlanır ?