Akıllı telefon dünyasında son yıllarda kıyasıya bir rekabet ortamı bulunuyor. Bununla birlikte teknolojinin de gelişmesiyle akıllı telefonlardaki işlemciler, ayrı bir rekabet alanı oluşturuyor. Bu alanın en önemli isimlerinden birisi olan TSMC, üzerinde çalıştığı yeniliklerle yerini sağlamlaştırmak istiyor.
TSMC, 2nm ve 1.4nm işlemciler için küresel Ar-Ge merkezi açtı
TSMC, 2nm işlemciler üzerinde uzun zamandır çalışıyor. Öyle ki şirket, 28 Temmuz’da Tayvan’ın Hsinchu kentinde yeni küresel Ar-Ge merkezinin açılışını yaptı. Merkezde 2nm ve 1.4nm işlemcileri geliştirmek üzere çalışmalar yürütülecek.
Ar-Ge merkezi oldukça büyük bir alana yayılıyor. Merkez, 30 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Aynı zamanda da sürdürülebilir enerji kullanacak. Merkezin çatısı Güneş panelleriyle donatılacak. Böylece en yoğun koşullarda 287 kilovat elektrik üretebilecek.
Apple, M3 MacBook için TSMC’yi kapattı!
Öte yandan TSMC’nin önümüzdeki dönem planları da ortaya çıktı. TSMC’nin N2P adlı yeni bir 2-nanometre düğümü planladığını ve bunun N2’den sonraki yıl üretime gireceği iddia ediliyor. TSMC, N2P adı verilen yeni bir süreci henüz onaylamadı. Ancak şirket, mevcut 3nm yarı iletken teknolojileri için benzer adlandırma ile karşımıza çıktı.
TSMC CEO’su C. C. Wei, şirketin yolculuğuna 2003 yılında 90 nanometre işlemciler üreterek başladığına değindi. Wei, Eylül ayına kadar 7.000’den fazla Ar-Ge çalışanının merkezdeki yerlerini alacağını açıkladı. Son olarak şirketin ilk 2nm teknolojisini 2025 yılında piyasaya süreceğini belirtelim
Diyelim ki işlemçi 1,Nm ye indi ondan sonra telefonlar da ne gibi değişiklikler olur çok merak ediyorum
hic bir degisiklik olmaz sebep belli videi icerikleri fhd den 8k ya cekerler il yine cabuk biter islemciye binen yuk yine fazla olur oyunlarin icerikleri 8k lari 16k lari gorur ne isimize yarayacaksa bis bos icerik artirarak keriz avina cikarlar… aslinda degisebilir batarya ve guvenlik guncellemesi ile full hd icerikler ile suanki telefonlar fazlasiyla uzun omurluler zaten
1nm sonra pikometrelere geçilecek, 1 nm 1000 pikometre yapar. 900-800 diye gider. Zaten 1 nm üretim sürecine geçilince cihazlarda ısınma tarih olacak. Şuan bile 5 nm işlemcilerde büyük oranda çözülmüş durumda. 3 nm seri üretime geçiyor. 5 nm den %30 daha verimli, yani %30 a yakın da ısı azalması olacaktır. Cihazların pil ömürleri de düşünülmeyecek tabiki. 3 saat kullanabildiğimiz telefonlar şuan bile 6-7 saat gidiyor. Bu sürelerin 13-14 saatlere çıkması mümkün.
2 nm’den sonra silikon kuantum mekanizmalarıyla çalışmaya başlayıp yarı iletkenliği kayboluyor 1.4 nm için ne yapacaklar merak ediyorum