Samsung, 2 yıl önce yaptığı açıklamada, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük yarı iletken markası olma yolundaki büyük planını anlatmıştı. Geçen yıl şirket, bu doğrultuda yatırım planını 115 milyar dolardan 151 milyar dolara çıkardığını duyurdu. Ancak işler beklediği kadar kolay ilerlemeyebilir. Çünkü TSMC, rekabeti sıkı tutuyor.
Samsung Galaxy Tab S8, kutusunda bir eksikle geliyor!
Samsung Galaxy Tab S8 ailesinin tanıtımına sayılı günler kaldı. Bununla birlikte ortaya çıkan sızıntılarda giderek artıyor.Bu yıl yarı iletken çip yatırımında TSMC, Samsung’u geride bırakacak
Güney Kore medyası tarafından, TSMC’nin döküm işini genişletmek için 2022’de 52,2 trilyon KRW (yaklaşık 44 milyar $) yatırım yapacağı söylendi. Buna karşılık, Samsung 45 trilyon KRW (yaklaşık 37,7 milyar dolar) yatırım yapmayı planlıyor. 2020 ve 2021’de Samsung, çip yapma iş koluna TSMC’den çok daha fazla yatırım yapmıştı. Ancak bu yıl gerisinde kaldı.
Apple ve AMD gibi güçlü müşterileri olan TSMC, 2021’de beklenenin çok daha üstünde bir performans sergiledi. Tayvanlı firmanın geliri 2020’ye kıyasla yüzde 24,9 artarak 56,8 milyar dolara, işletme karı ise yüzde 40,9 artarak 23,3 milyar dolara yükseldi.
Bu nedenle şirket, elde ettiği bu yüksek karı harcamak yerine doğru bir karar vererek yatırımlarını büyütmek için kullandı. Bu sayede önümüzdeki yıllarda daha fazla iş alarak hem karını, hem de büyüme oranını giderek artırabilir. Hal böyle olunca, bu yıl Samsung’u geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Buna ek olarak sektör uzmanları, Samsung’un 7nm ve 5nm üretim teknolojilerinin TSMC’nin eşdeğer süreçleri kadar iyi olmadığına inanıyor. Hatta, 4nm üretim bandının bile TSMC’nin 4nm üretimine kıyasla daha düşük performans göstermesi bekleniyor. Dolayısıyla giderek daha fazla müşteri gelecekteki ürünleri için Tayvanlı şirkete yöneliyor.
Fakat Samsung, 3nm GAA (Gate-All-Around) süreciyle bunu tersine çevirmeyi planlıyor. Koreli şirketin bu yeni teknolojisi 3nm GAA işleminin, 5nm yongalara kıyasla alanda yüzde 35 azalma ve yüzde 30 daha yüksek performans veya yüzde 50 daha düşük güç tüketimi sunabileceği bildiriliyor.
Şirket, 3nm çiplerin seri üretimine rakibinden en az bir ay önce başlamayı planlıyor. Fakat Tayvanlı firmadan cevap gecikmeyecek. Samsung’un hemen ardından 2024 yılında, kendi 2nm süreci ile birlikte GAA teknolojisini de hayata geçirecek.
Pandeminin başından beri, gelişmiş CPU’lar, GPU’lar, AI işleme bellekleri, bulut altyapısı, kişisel bilgi işlem ve gelişmiş mobil cihazlar için olan taleplerde büyük bir artış oldu. Hatta bu durum, devam eden küresel çip sıkıntısına yol açıyor. Bu nedenle, yarı iletken alanı yüksek büyüme alanı olarak görülüyor. Samsung ve TSMC ise bu pastadan daha büyük bir pay almak için daha çok çalışıyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Shiftdelete de okuduğum en güzel haber
Bakalım 1 nm’nin altına inebilecekler mi? İnerlerse nasıl bir teknoloji kullanacaklar?