Son yıllarda işlemci ihtiyacının artması üretim krizlerine neden oldu. İşlemci darboğazının pandemi sonrası tüm sektörleri etkilemesi, işlemci fiyatlarını da yukarı çekti. Elektrikli otomobiller, akıllı telefonlar derken hayatımıza giren her akıllı cihaz artık işlemcilerle donatılmış durumda. ABD’nin Çin ambargosu da işlemci üretimi konusunda belli sıkıntılara neden oldu. Daha önce Japonya’ya yatırım yapan TSMC, şimdi de Ortadağu’ya yöneldi. En büyük rakibi olan Samsung’da aynı ülke ile görüşmelere başladı.
TSMC ve Samsung 100 milyar dolarlık işlemci fabrikası için BAE ile görüşüyor
Son yıllarda teknolojik yatırımları, uzay araştırmaları ile konuşulan Birleşik Arap Emirlikleri, şimdi de işlemci fabrikası için iki büyü devin hedefinde. Önce TSMC yetkilileri BAE’inde özel görüşmeler yaptı ve işlemci fabrikası için yer belirlemeye başladı.
Samsung’un da BAE için işlemci fabrikası görüşmeleri tam bu dönemde gerçekleşti. Yetkililerle görüşmeler düzenleyen Samsung’da ülkede işlemci fabrikası kurmayı planlıyor. Peki ama neden BAE? Şu an için bu sorunun tam bir yanıtı olmasa da BAE’nin bu tür yatırımları teşvik ettiği bilinenler arasında. Wall Street Journals’ın haberine göre iki firma bu projenin potansiyel olarak 100 milyar dolarlık bir yatırım olacağı görüşünde. İki firmanın birden BAE’ye fabrika mı kuracağı yoksa BAE’nin iki firmadan birini mi tercih edeceği ise henüz ortaya çıkmış değil.
BAE, hem Asya hem de Avrupa ticareti için geçiş sağlayan Basra Körfezi’nin kıyısında yer alıyor. Son on yılda Dubai’nin çekiciliği de bazı teknolojik yatırımların ülkeye gelmesine neden oldu. BAE, özellikle ülkede teknolojik yatırımların artması için büyük çaba ve para harcayan ülkeler arasında.
Bildiğiniz gibi Intel’de 2020 yılından beri Ohio’da Dünyanın en büyük işlemci fabrikası için inşaata başladı. Yine firmanın İsrail işlemci fabrikası için de çalışmalar sürüyor. Türkiye’de son dönemde işlemci fabrikası yatırımı için kesenin ağzını açan ülkeler arasında.
Özellikle yapay zeka teknolojilerinin son iki yılda bir anda gelişmesi, işlemci üretimi konusunda sınırları zorlamaya başladı. Bu büyük pastadan pay almak isteyen firmalar, işlemci üretimi konusunda geride kalmak istemiyor. Ancak işlemci üretimi şu an için TSMC, Intel ve Samsung’un elinde. AMD, Qualcomm gibi firmalar ise genelde işlemcilerini TSMC’ye ürettirmeyi tercih ediyor.
Artan işlemci ihtiyacı, otomobillerin bile işlemcilere ihtiyaç duymaya başlaması ise bu işlemci savaşlarını artıracağa benziyor. Türkiye’nin de bu pazardan pay alması için devlerden birini ülkeye çekme çabası da sürüyor. Sizce BAE, İsrail gibi çok daha yüksek teşvikler sunan ülkeler varken gerçekten de Türkiye bir işlemci fabrikasına sahip olabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Bu zamana kadar, bunca yıl kim yatırım yapmış, kim fabrika kurmuş ki bunlar kursun. Bizi umursayan yok, bizimde artık umursamamamız, potansiyel tüketici, alıcı profilinden tamamen uzaklaşmamız lazım. Fabrikası bir yana, çoğunun bir tane şubesi yok, distribütörü, aracısı ile işini görüyor. Satın aldığımız ürünleri bile başka ülkenin hesabına yazıyorlar, onlar satın almış gibi gösteriyorlar. Kimseye teşvik yok, kime yatırım yapıyorlarsa ona satsınlar.