Son dönemde özellikle ağır sanayi alanlarından yaşanan elektrik kesintileri, iş dünyasını etkilemeye devam ediyor. Ancak kesintiler, bilişim dünyasını ve veri merkezlerini de tehdit ediyor. Son olarak konuyla ilgili TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği’nden kritik bir uyarı geldi. Bir basın bülteni yayınlayan dernek, dikkat edilmesi gereken noktaları belirtti. İşte ayrıntılar…

COVID-19 etkisiyle e-ticaret harcamalarında büyük artış

COVID-19 etkisiyle e-ticaret harcamalarında büyük artış

“TÜBİSAD Ekonominin Dönüştürücü Gücü: E-Ticaret Etki Analizi 2020 Raporu,” başlıklı araştırmanın bulgularını kamuoyuna açıkladı.

TÜBİSAD, veri merkezleri hakkında uyardı

Ülkemizde ekonomik kalkınmanın yapı taşlarından olan organize sanayi bölgelerinde son zamanlarda yaşanan uzun elektrik kesintileri sadece fabrikaları değil üretimin diğer çarklarını da etkileme riskini beraberinde getirmektedir.

Özellikle günümüzde üretim ekosisteminin adeta merkezinde yer alan bilişim sektörü, diğer tüm sektörleri destekleyen son derece önemli bir konumdadır ve son yıllarda Türkiye de dahil tüm dünyada, sadece dayanıklılığın ve sürdürülebilirliğin değil ülke ekonomilerinin kalkınması yolunda üretimin temelini oluşturmaktadır.

Bilişim teknolojileri; geleceğin üretim vizyonuyla, birbirine bağlı üretim makineleri ve insan etkileşimiyle yeni bir üretim çevresi oluşturma aşamasında bulunan, bu amaç için akıllı ve dijital fabrikalar inşa eden sanayicilerimizin bu vizyonlarını gerçekleştirmelerini de sağlamaktadır.

Hal böyle iken, günümüz ekonomilerinin ve hatta günlük yaşamın omurgası niteliğinde olan veri merkezlerinin elektrik kesintileri nedeniyle çalışamaz hale gelmesinin ekonominin ve yaşamın birçok alanını olumsuz etkileyeceği aşikârdır. Veri merkezlerinin işleyişinin durması durumunda sadece o organize bölgesindeki fabrikaların değil veri merkezinden hizmet alan üretim, ticaret, finans başta olmak üzere tüm sektörler ve şirketlerin faaliyetleri de etkilenebilecektir.

Günümüzde üretim ekosisteminin dijital teknolojiler ile birbirine bağlı olduğu dikkate alındığında, dijital sistemler kullanmayan işletmelerin dahi veri merkezlerinin çalışamamasından etkilenmemesi mümkün değildir. Her ne kadar anlık elektrik kesintilerinde jeneratörlerle veri merkezlerinin çalışması sağlanıyor olsa da birkaç günü bulacak uzun kesintilerin üstesinden bu tarz geçici, yedek ve sadece felaket kurtarma durumlarında kullanılabilen çözümlerle gelinemez, süreklilik sağlanamaz.

Veri merkezi sektörünün ülkemizde cazibe merkezine dönüşmesi ve gelişimi için enerji maliyetlerinin uluslararası rekabeti sağlayacak şekilde düşürülmesinden, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımından ve sürdürülebilir bir enerji için teşvik mekanizmalarının oluşturulmasından bahsettiğimiz bir dönemde, enerji kesintilerinin gündemde olmasının sadece sektörde değil aynı zamanda kurumsal dünyada ve bireylerin günlük yaşamında da ciddi sorunları beraberinde getirebileceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.