Reklam

Türkiye de artık bu çipi üreten sayılı ülke arasında!

65
Reklam
asdasdas

Savunma Sanayii haberlerinde genelde yerli İHA, SİHA, SİDA, helikopterler, uçaklar, tanklar ve diğer kara araçları ön plana çıkıyor. Hemen ardından mühimmatlar, füzeler ve roketler geliyor. Fakat arka planda üretilen teknolojilerin ve kritik bileşenlerin önemi yeteri kadar paylaşılmıyor. İşte TÜBİTAK tarafından geliştirilen kritik öneme sahip Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi ve özellikleri…

TÜBİTAK, yerli Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi ile rakiplerini solladı!

TÜBİTAK BİLGEM bir süredir füze ve hava savunma sistemlerinin en kritik parçalarından biri olan Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi üzerinde çalışıyordu. Projenin tamamlandığı ve bu çipin artık yerli imkanlarla üretilebildiği paylaşıldı.

Roketsan füze

Üstelik yalnızca ithal versiyonların yerine geçmekle kalmayacak. TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi’nin seleflerine kıyasla güdümlü füzelerin çok daha hassas çalışmasını ve daha küçük hedeflerin çok daha uzak mesafelerden algılanmasını sağlayacak.

Türkiye’nin en güçlü milli havacılık motoru tanıtıldı!

Reklam

Bunun anlamı ise Türkiye’nin SİHA’larda kullandığı MAM serisinden HİSAR tipi hava savunma füzelerine kadar halihazırda 1 metrenin altına inen sapma payına sahip birçok füze artık hedefini çok daha uzaktan daha düşük sapma payıyla vurabilecek.

TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılan “Dışa Bağımlılığı Azaltacak Teknoloji” açıklamasında konuyla ilgili şu maddeler paylaşıldı.

  • Lazer dedektörleri, lazer güdümlü füzelerin ve hava savunma sistemlerinin en önemli parçalardan biri.
  • Lazer dedektörlerin çıkışından elde edilen sinyallerin güçlendirilerek kullanılması gerekiyor.
  • Bu ihtiyaç yurt dışından temin edilen devre elemanlarıyla tasarlanan elektronik karlar ile sağlanıyordu.
  • Sinyal kuvvetlendirme çipi, dışa bağımlılığı azaltmak ve performansı iyileştirmek hedefi ile TÜBİTAK BİLGEM’de tasarlandı ve üretildi.
  • Bu çip, lazer güdümlü füzelerin daha hassas çalışmasını ve daha küçük hedeflerin çok daha uzak mesafelerden algılanmasını sağlayacak.
  • Mühendis ve teknisyenlerimizin ürettiği çip sayesinde bu alanda dışa bağımlılığımız sona erdi.

Siz TÜBİTAK BİLGEM tarafından üretilen bu çip hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

65 YORUMLAR

  1. Bu sdn de günden güne tekno ahaber olma yolunda,.yahu telefon alamaz olduk , pc miz bile eski parçalarla dolu , artık biraz bu konulardsnds bahsedinde birileri bizi ateş ile haberlesmeye götürmesin.

    • Senin akli dengen yerinde değil cahilce konuş anca a habermiş araştır örümcek kafalı al iphonunuda …….yaaparsın sizin işiniz gücünüz telefon hayatla tek bağınız o

    • Neden memlekette yapılan herşeyden rahatsızsiniz hemşerim. PC bin eski olmasıyla yeni üretim olmasi arasında ne alaka var. PC eskiyse üretim yok demektir. Hem üretim yok deyip hem üretilmesine şikayet etmek nasıl bir paranoya. Ureteydiniz yüz yıldır eliniz armut mu topluyordu. Sizin gibi her naneye şikayet edip bir arpa boyu yol alınmasını engelleyen motivasyon düşmanları yüzünden aynı yerdeyiz. On kuruş da olsa yapılan her yeni üretimi desteklerim.

    • Ne alaka. Burasi teknoloji kanali. Sosyal politiklar, siyaset degil. Bunlarda ulkemizin muazzam teknolojik basarilari. Haber yapilmasi gayet dogal. Ekonomi, siyaset ile ilgili yorum ve haberler icin yuzlerce kanal var, bu muhabbeti orqlarda cevir.Bunlar olacakki devlet zenginlessin. Saksiyi calistir anlamsiz yorumlarla hayat gecirme

  2. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. O çip çok stratejik mutlaka yerli ve milli olması gerekir. En basitinden çip krizinde nasıl dev otomobil markaları üretim yapamadılar ve dünya krize girdi gördük.

  3. İlk olarak halka yönelik çalışması gerekiyor.
    Halk açlıktan kırıldı siz çip ürettik uçak ürettik….
    Hindistan da bunları üretiyor ama halkına 3. Sınıf muamelesi yapıyor.
    Bizim ülkenin de bundan farkı yok…

    • Merak etmeyin, ülkemiz büyük bir devlet. Sizin durumunuzda olan vatandaşlarını da düşünüyor, komşu ülkelerden saman ithal ediyor.

    • Halk açlıktan kırıldı kısmıyla uçak ürettik çip ürettik kısmını bağlama zekanı seviyim senin, burda milli gururlarımız konuşuluyor haberin konu başlığı bu. Bu batmanlı çıkmış uçak ürettik çip ürettik deyip küçümsüyor sanki kolay bişey üretmişiz gibi oda yetmiyor Hindistanla bizi kıyaslıyor.. Hindistan ne uçağı üretmişte bizi kıyaslıyon ?? Hindistanın dünyada konuşulan bi teknolojisini söylede bilelim ?? Açlıkla çip üretmenin ne alakası var millet aç diye çip üretmeyelim mi haberi yapılmasın mı millet cahil mi kalsın. Ulan kurtuluş Savaşında bu millet vatan toprağı için kerpiç evlerde açlık sınırının altında yaşayıp askerini doyurmaya çalıştı. Sen bi daha bunları yaşama diye üretiliyor bu uçaklar çipler şimdi git başka yerde ağla hadi

    • Bu ülke adına tek çivi çakmayan ve de böyle bir amacı olmayanların konuşmaya hakkı yok. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Varıolan bir şey mi üretilmiş. Hayır. 1980’de Anıtkabirde bayrak direği ipini üreten kişiye madalya verilen bir ülkede yaşıyoruz. ( Hürriyet) Olmayan herşeyin yerlisini üretenden Allah razı olsun. Küçümseyenler en azından fikren buralı değiller. Bu ülkeye bu zamana kadar iyi birşeyler yapılmak isteseydi yeterli zaman vardı. İhanet edildi, yapılmadı. Güzel olan işlere sahip çıkalım , görmezden gelmeyelim.

  4. Böyle bir çipin Türkiye’de geliştirilmesinden çok memnun oldum önemli olan bu cipin daha da daha da versiyonlarından daha da iyi geliştirilip hem telefonda hem de birçok farklı uygulamada kullanılabilmesini de istemekteyim birçok elektronik üründe de kullanılmasını istemekteyim ve buna benzer dizüstü bilgisayar bütün elektronik ürünlerde de ciplerin geliştirilmesini istemekteyim şimdiden geçtiğiniz cep için sonsuz teşekkürlerimi sunmaktayım da bu çiftlerin daha da iyi geliştirilmesinden yanayım

  5. Savunma sanayi önemli. Şahsen ben kendimi, ailemi güvende hissetmiyorum. Tam anlamıyla kendine yeten bir savunma sanayimiz olur ve dokunulmaz ülkeler sınıfına girebilirsek bu benim açımdan ekonomiden bile daha önemli. O yüzden güzel bir haber.

  6. İçimizde hazımsızlık çeken vatan haini dolu.Siz istesenizde istemesenizde bu Vatan,bu aziz Millet güçlenip Allah’ın izniyle refaha ulaşaçaktır.

  7. Gerçekten yapılıyorsa tabiki ülkemiz adına gurur onur vericidir neden digerlerinide tüm çeşitlerini üretmeyelim gençlerimizi yüksek maaşlarla biz çalıştıralım beyin göçü dursun artık milli olsın bızım plsun

  8. Öncelikle böyle bir buluşa verilen önemden dolayı haberde emeği geçenlere teşekkür ederim. Haberin başında belirtildiği gibi kullanılan ara ürün ve malzemenin de tarafımızdan yapılması ve üretilmesi, böyle güzel buluşların devamını diliyorum, ülkemize ve insanımıza güveniyorum.

  9. Olumlu ya da olumsuz eleştiri yaparken dengeli düşünüp dengeli konuşmak gerekiyor. Güney Kore ile biz aynı seviyedeydik 75 yıl önce. Oysa şimdi aramızda belki bir o kadar fark var. Her yerde askerî teknoloji sivil teknolojinin. 20 yıl önünde gider eğer sermaye birikimi sağlanır insanlar ülkelerine küsmez ve küstürülmezse bu birikim sivillere de avantaj sağlar. Ama birleşme şart milletin eteğiyle başörtüsüyle diniyle ya da dinsizliği ile ugraşirsak ona terörist buna şeriatçı dersek yine bı cacık olmaz askeri gücünü topluma karşı kullanan totaliter ya da otoriter bir rejim olarak kalırız.

  10. Bir Elektronik Mühendisi olarak gerçekten ciddi bir adım daha atıldığını düşünüyorum. Kutluyorum emeği geçen herkesi. Hepbirlikte birbirimize güvenip tutunarak daha ileriye.

  11. Emeği geçen herkese teşekkürler, işiniz montaj veya kopya diyenler,,,çinde 40 yıl önce böyle başlamıştı, şu an her konuda abd nin önünde dünyada birinciliğe oynuyor

  12. Bu ürünü hem tasarlayip hem urettik mi yoksa tasarlayip başka bir ureticiyemi urettirdik
    Bu konuda net bilgi varmi
    Kemdimiz tasarlayip kendimiz uretebildiysek cok iyi

  13. Allah’a şükürler olsun ülkemiz adına bir kez daha gurur duyduk emeği geçen kardeşlerimi tebrik ediyorum rabbim güç ve kuvvetlerini daha da artırsın bizleri de bu vatandan ayırmasın inşaallah

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version