Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

TÜBİTAK-SAGE, HABRAS ile dünyaya açılıyor!

Ana sayfa / Savunma Sanayi

Yerli ve milli teknolojiler geliştirmek için kurulan Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü yani kısa adıyla TÜBİTAK-SAGE, bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin askerî ve teknolojik bilgi dağarcığını geliştirmek ve üretimini artırmak amacı ile çeşitli projeler üzerinde çalışan kurum, son olarak önemli bir başarıya imza attı.

TÜBİTAK SAGE, bir süredir geliştirdiği Hedef Balistiği Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı (HABRAS), dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Kurum, sistem için ilk yurt dışı hizmet sözleşmesini imzaladı. İşte ayrıntılar…

Yükselen teknolojinin yeni yıldızı: Nanografi

Yeni dünyanın gereksinim ve sorunlarına odaklanan bilim insanlarını, kendi çatısı altında buluşturan Nanografi; nano ve biyo teknoloji çalışmalarındaki yürüyüşünü hız kesmeden sürdürüyor.

HABRAS, yurt dışına ihraç ediliyor

Müjdeyi TUBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, Twitter hesabında paylaştı. HABRAS’ta ilk yurt dışı hizmet sözleşmemizi imzaladık. diyen okumuş, “Yakın zamana kadar dışarıdan milyon dolarlara aldığımız test hizmetini şimdi biz ihraç ediyoruz. TÜBİTAK SAGE mühendisleri tarafından geliştirilen altyapı yerli firmalarımızla yapıldı.” ifadelerini kullandı.

HABRAS bir saha test altyapısı olup temel özelliği, gerçek kullanım koşullarına ya da taktik koşullara yakın bir şekilde, sistemler veya alt sistemler için ilgili testin kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlamasıdır. Kontrollü test ortamı, bir tasarımcının tasarımını doğrulaması ve ihtiyaç duyduğu takdirde tasarımın güncellenmesi için veri toplamasına imkân sağlayan önemli bir araçtır.

Bu bağlamda; HABRAS altyapısı da, ses-altı ve ses-üstü hızlarda dinamik olarak sistemlerin ya da alt sistemlerin test edilmesine olanak sağlamaktadır. Örneğin, hava mühimmatı sınıfında yer alan bir sığınak delici bombanın delme etkinliği, projenin geliştirme sürecinde statik olarak test edilememektedir. Bunun temel sebebi, harp başlığının delme etkinliğini gösterebilmesi için ses hızına yakın bir hıza erişmesi gerekliliğidir.

Ayrıca, geliştirme sürecinde olan mühimmatın tasarım olgunluğu da uçaktan bırakılarak ilgili hıza ulaşmasına izin vermemektedir. Bu durumda ilgili sığınak delici bomba, HABRAS’ta yer alan raylar üzerinde taktik koşuldaki çarpma hızına roket motorları aracılığı ile hızlandırılmakta ve ray hattı sonunda yer alan hedefe çarptırılmaktadır. Böylece sığınak delici bombanın delme etkinliği HABRAS’ta kontrollü bir şekilde gözlemlenebilmekte ve mühimmat geliştirme süreci için gerekli veriler elde edilebilmektedir.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce ülkemizin milli savunma sanayisine yaptığı yatırımlar başarılı mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekleyin