Karabük Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği okuyan 4 öğrenci yapmış oldukları göz bebekleriyle kontrol edilebilen tekerlekli sandalyeyle gündem konusu oldu.
Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerinden büyük başarı!
Biyomedikal Mühendisliği okuyan bu 4 öğrenci hasta ve engellilerin göz komutlarıyla kullanabileceği, güneş enerjisiyle şarj edilebilme, çeşitli kalibrasyon, kontrast ve parlaklık ayarları özelliklerine sahip bir tekerlekli sandalye geliştirdiler.
Karabük Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği, öğrencileri Halil İbrahim Şahin, Mustafa Küçükakarsu, Kenan Ünal ve Halil Kekeç, sosyal sorumluluk adı altında geliştirdikleri projeyle birlikte, tüm engelleri kaldırmayı hedefliyor.
Öğrenciler, kol ve bacakları felç olan ve engellilerin kullanması amacıyla 1 yıl yürüttükleri çalışmaların sonucunda, göz bebeklerinin komutuyla ileri-geri, sağa-sola hareket ettirilebilen ve güneş enerjisiyle şarj olabilen tekerlekli sandalye geliştirdi.
Sosyal sorumluluk amaçlı bir proje yapmak istediklerini, fikirler arasından bu projeyi uygun bulduklarını belirten öğrenciler şu açıklamalar yer verdiler;
“Akülü tekerlekli sandalyeler joystick kontrollü oluyor, elini dahi hareket ettiremeyecek hastaların hükmetmesi zor. Bunun için biz de sürücü kısmını kaldırarak, motor sürücülerimizi yerleştirdik. Bilgisayardaki algoritmanın sonucunda gelen veriler, mikro denetleyicilerimizle işleniyor, bu işleme sonucunda sürücünün ileri, geri, sağa veya sola hareket etmesi sağlanıyor.”
Güneş paneli sayesinde kendi kendine şarj edilecek olan bu tekerlekli sandalye, için önemli bir yatırım arayışında olan öğrenciler, bu tekerlekli sandalyelerin seri üretime geçirmesini istiyorlar.
#video_14986#
:: Biyomedikal öğrencilerinin geliştirdiği bu proje hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tebrik ederim, güzel çalışma, devamını dilerim.
Şaka mı bu ne!
Helal olsun
Fikir cok guzel fakat gelistirilmesi gerekiyor gunes paneli cok gereksiz ve hantal duruyor bir de sıkıntı cikaracak bir yapisi var. Daha basit birsey yapsalar daha iyi olur. Toparlarsak felcli biri evden nadiren cikabilir. Ve bunu dusunup bunu basite indirgeyip hizli komut almasini saglamak.
Hadi hayirlisi. Hawking ki gibi bir tane bizim turk ogrencilerimiz gelistirdi. Cok guzel. Gelistirirlerse guzel olur.