Otomobil kazalarının birçoğu aşırı hız nedeniyle meydana geliyor. Hemen her bölgede hız sınırı tabelaları olsa da maalesef bu kurala pek uyulmuyor. Ancak artık bu durum değişecek gibi görünüyor. Avrupa Birliği’nde satılan her yeni otomobil, yakında zamanda akıllı hız asistanı (ISA) olarak bilinen aşırı hız önleme teknolojisine sahip olacak.
Avrupa birliği hız sınırı sistemlerine öncülük ediyor
Yürürlüğe gire AB yönetmeliği, Avrupa pazarında sunulan tüm yeni otomobil modellerinin bir ISA sistemi içermesi gerektiğini belirtiyor. Bu yönetmelik markaların hâlihazırda satışta olan modellerini kapsamıyor. Ancak Temmuz 2024‘ten itibaren AB’de satılan her yeni otomobilde yerleşik bir aşırı hız önleme sistemi zorunlu olacak.
Togg, otoyol hız testine çıktı! Adeta ışınlandı
ISA sistemleri otomobillerde hız sınırını belirlemek adına kamera ve GPS verilerinden yararlanıyor. Bu cihazlar ile hız sınırı verilerini tespit edebilen sistem, bu sayede araçların gitmesi gereken sürati belirleyebiliyor. ISA’nın kapsamı ise sürücülerin belirlediği yönde değişebiliyor.
Buna göre bu sistemler sürücüsünü hız sınırı konusunda sesli bir şekilde uyarabiliyor. Bunun yanı sıra ISA hız sabitleme ile birlikte çalışarak aracın süratini belirleyebiliyor. Ayrıca verilen izne göre yüksek hızlarda motora giden gücü azaltarak otomobilin hız sınırı limitlerine dönmesini sağlayabiliyor.
Avrupa Komisyonu konu hakkında yaptığı basın açıklamasında ise şu ifadelere yer veriyor:
ISA’nın piyasaya sürülmesi, karayolu güvenliği için ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır ve karayolu trafik yaralanmalarını ve ölümlerini önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip. Otomobil üreticiler artık herkes için daha güvenli yollar yaratmak için potansiyel ISA sistemlerini en üst düzeye çıkarabilirler.
Avrupa’daki birçok sürücü hâlihazırda ISA donanımlı araçlar kullanıyor. ISA sistemlerinin zorunlu hale gelmesi ile birlikte kazaların yüzde 26 ila 50 arasında daha az ölümle sonuçlanabileceği belirtiliyor. ISA sistemlerinin ise yüzde 100 verimli çalıştığını söyleyemeyiz. Sistemler bazı durumlarda hız sınırını çok daha düşük ya da yüksek olarak belirleyebiliyor. Ancak bu sistemlerin zorunlu tutulması ile birlikte çok daha tutarlı hâle gelecektir.
İlerleyen dönemde bu hız limiti sistemleri diğer pazarlarda da kullanılmaya başlayabilir. Peki siz akıllı hız asistanı sistemleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Tüm araçlar otomatik pilotta gitmeye başlamadığı sürece bu sistemin işlemesi doğru değil. O kadar çok tabela var ki yollarda, gereksiz yere 30 lara kadar düşülüyor… Bir çok virajda hız sınırlaması doğru hesaplanmamış… Tüm araçlar oto pilot özelliğine kavuştuğunda bu hız sınıları 20-30km/s daha artacaktır ve bu şekilde sistem doğru ilerleyecektir. Ama şu an kullanılması trafiği olumsuz etkiler. İnsanlar 1 saatte gittikleri yere 2 saatte zor giderler.
Teknoloji geliştirilsin, oto pilotlara dahil edilsin, isteyen kullansın istemeyen de sadece tabela okuma ve uyarı özelliğini kullansın. Çok başımıza geliyor “acaba bu geçtiğim yerde hız sınır kaç ” diye soruyoruz kendimize 🙂
Hız sınırlarının yanlış olduğunu düşünmeniz bizide düşündürdü acaba uzmanlık alanınız nedir öğrenebilir miyiz
Bu hız sınırlarının yanlış olduğunu anlamak için alim olmaya gerek yok. Tecrübeli her sürücü o sınırların yanlış olduğunu algılayabilir. Ne yazık ki Türkiye’de o sınırları koyanlar mantıklarını kullanamayan, o yoldan arabayla geçerek denemeyi düşünemeyen kişiler. Asıl amaç ceza kesebilmek, trafik emniyeti değil. Trafik emniyeti olsa asıl o sınırların tehlike yarattığını görebilirsiniz.
Saka misiniz?? Hayatinizda kac kere denediniz bos yolda ve trafikte benzeri hizlarda gitmeyi?? Ben hergun deniyorum kurallara uyarak gitmeyi… cok ustunde gittiginde sana en fazla 10 dk kazandirir( sehirler arasi yol haric). Hiz sinirini ceza için koymuslar diyen biri potansiyel trafik canavaridir ve her an birini öldürebilir…
Erken çık. Geç kalma
Honda navigasyona hız limitleri var.
almanya otoban alo
Bu uygulama AİHM’den döner. Doğrudan insan haklarına kısıtlama getirilemez ve getirilmemelidir.
Hız yüzünden suçsuz yere ölen insanların hakları konusunda bir yorumun var mı?
Hız yüzünden değil ki. Hızlı araba kullanmayı bilmeyen sürücüler yüzünden ölüyor onlar.
Sen yüzde yüz haklısın hız sınırı cezaları yaptırım özelliği taşımıyor ehliyet iptal edilmeli her sabah ve her akşam İzmir altın yolda Porsche bwm birde çakar takmışlar 200 kameraların önünde makas yaparak özgürce ilerliyorlar sınır 88 km
Araba yarisina katilan rally pilotlari ile defalarca kaza yapiyor onlardami bilmiyor arac kullanmayi. Derhal kiaitlanmali
Yücel Özberk diye bir yarış pilotu var. Kaza yaptı trafikte. O da mı bilmiyor hızlı kullanmayı
Aşırı hız yapan insanlık suçu işliyor. Çünkü onlar yüzünden o kadar insan ölüyor
Hız sinirini asmayalim basi suruculer yuzkirklagiditor birde sellektor yopiyor tabakhaneye bokyetistiritor
Sonuçta birileri bunu bilmeyerekde olsa birilerinin haklarını elinden alıyor. Senin canını deil eglenceni elinden almışlar çokmu
Daha dikkatli olsun onlarda yaya geçidi olmayan yerlerde insanlar sanki doğa yürüyüşü yapar gibi umursamadan yürüyorlar böyle yürüdükleri için de kazalar oluyor.
Noname en doğru düşünceli cevap.
Doğa yürüyüşü asıl Türkiye genelinde maalesef, Avrupa da beyinsiz yok.
Sanki otobğz durağına son sürat dalan arabaların olmadığı bir ülkede yaşıyoruz.
Haklısın ey özgürlüğüne düşkün insan. Hız yapma hakkı kutsaldır, aynı hızla cehenneme gitme hakkı da öyle. Hız sınırı tabelaları insanları sinir etmek için icat edilmiştir. Hangi yola hangi hızın uygun olduğunu kimse bizim kadar iyi bilemez!
Çok komik. Hangi gerekçe ile ? Hız sınırlı herkesin güvenliği için. Bunun neresi insan haklarını ihlali ? Sabah sabah çok güldüm. Hızlı gitmek kazaya davetiye çıkarmak insan hakkı yani öyle mi? Yavaş gitsin herkes 1.5 saatte değil 2 saatte gitsin ama hem kendi hem de diğer insanların güvenliğini tehlikeye atmasın. Esas insan hakları ihlali budur, yani yavaş gitmek değil…
Ya ne boş boş konuşmuşsunuz hız her araba için değişken bir kavram bu gün otoyollarda 130(143) olan hız sınırında bi Tofaş’ın yada bunun türevi az donanımlı arabaların gitmesi bile tehlikeliyken hız için üretilmiş arabaların 200 gitmesi mi problem normal bir araba ile 150 ile giderken uçuyor hissi alırsın ama üst E segmenti F segmenti araçlara binerken 200 de gitsen 100 gibi gelir insana bu aero etkisi, gerekli süspansyon etkisi vs vs birisi 130 la giderken durmayıp birini öldürebilir yada kendi ölebilir ama diğeri 300 le de gitse duracak fren sistemi süspansiyonu vardır ek olarak lastik ebatları %10 arttığında yol tutuşunun %5 ve fren mesafesinin 4 5 metre kısaldığını düşünürsek mantıklı araçlarla gayet yüksek hızlar yapılabilir. Bu her hız sınırını çiğneyin demek değil ama bazı yerlerde bazı kurallar saçma kalıyor yada genel algı saçma kalıyor. Kişisel farkındalık işidir sürdüğün arabayı tanımak ve kendini tanımakla alakalıdır
Hmm… Yani altınızda mühendislik harikası veya hurdadan hallice bir makine varsa ve siz bunun farkındaysanız, bilhassa aracınızı tanıyor, o hız sınırlarının genel değil de, güvenlik ve elektrik, motor, aerodinamik teknolojilerinin tamamının bileşkesi ile, yolun fiziksel durumuna ve hava şartları ile aracın konforundan feragat edilerek genişleyen lastik tabanı ile kazanılan yol tutuş ve nispeten sıcak fren mesafesini eşit yaklaşık açıklayan yüzdelik durumlar arasında fizik yasalarında her iki aracın doğal olarak potansiyel farklılıklar oluşturması ve barındırması hususunu göz ardı etmeden ayrı ayrı sınıflandırılıp levhalandırılmasından bahsetmediğinizin ve kısa kestiğinizin (şaka yapmıyorum) farkındayım üstadım ama hız sınırı levhasından sonraki görece ikinci dörtyolda sağdan gelen ve belki ilk defa oradan geçecek aracın şöförünün “yahu bu hız sınırı da artık 25 metrelik geniş, tabak gibi aha dümdüz yol için komik kaçması kaçınılmaz” diyip, pedalın döşemeden “aha bu da benden olsun” diye 2,5 cm uzaklaşınca gazdan feragat hatta karşısından gelene de büyük babalık ettigini varsayan şöförün altındaki araç Şahin ya da E sınıfı veya Scotty’nin, gece aydınlatmasından bozma iki 50’lik bir 75’lik halojen lambayla oynadıktan sonra bastığı düğmeyle Vulkan’lıyı ortadan kaybeden ışınlanma cihazı olsa kaç yazar ki? Yanlış anlaşılmasın, daha ışıklara yeni gelmiş ve sinyalimi vererek yeşili beklerken 3-5 saniye sonrasının hangi zamana ait olduğuna dair bilincimi zorlayacak şekilde bir; 8/8 kusur karşı tarafa verilmesine ve bizim tarafımızda tali kusur dahi olmamasına rağmen kazaya neden olan karşı tarafta ve bizim tarafımızda geriye asla döndürülemeyecek anların ve kayıpların yaşandığı, kaza anında çarpmanın ve ters dönmenin verdiği hasar ile hurdaya dönen ve ardından sürklenerek refüj ara boşluğundan dikine düşüp, yere çarptıktan sonra sağ yana yatarak düşen bir c180 amg içinden araç kesilerek çıkarılıp, 3 ay hastanede kalmış ve bundan sonrasının, 7 ay evvelki ile bir daha asla aynı olmayacağını yeni yeni idrak eden ve anlamaya çalışan, anlatmaya çalışan biri olarak, mantık çerçevesinde ya da değil, trafik kuralları ne ise riayet edilmesinin en mantıklısı olacağına kendi adıma eminim derim.
Hizin insan hakkiyla nasil bir ilgisi var? Arabayla hiz yapma hakki diye bir insan hakki yok. Seyahat ozgurlugunu kisitlamiyor. Az mantikli yaz.
60 km üzerinde çalışmalı. Çünkü bazı yerlerde gereksiz 30-20 ye fln düşüyor. Ama radarlar için güzel olur.
Düşünsenize sollama yaparken karşıdan araba geliyor ve hızlanmanız gerek hızlanamıyorusunuz, kaza sollama yaparken de gelebilir hız sınırı saçma.
Tabela takibi yapıp elden Cruise control e aktarıyorduk ama çoğu yerde kazaya sebep olabilir.110 luk yolda pat diye 50 hatta 30 km hız sınırı geliyor araç uyar da arkadan gelen uymazsa ne olacak???
ne kadar sacma bi sistem mademhiz siniri var o zaman araclara hiz koymasinlar fabrikadan yavas cikan araba yapsinlar ne bos kafasiz beyjnsizler dolu bu ulkelerde. hoz adam oldurmuyor dokkatsozlik olduruyor.
Sistemi bloke etmemiz 20 dakika sürer.
Böyle değil arabaya göre hız limiti olmalı hacı muratla ferrari aynı kefede
Doğru bence
her zaman istediğim şeydi, öğretemiyorlaarsa trafik kurallarını ve araba sürmeyi, o zaman hızlı arabalar yapmayacaklar. çok geç kalındı çok
Peki acil durumlarda ne olacak.adam acil yaralı taşıyor 50 ile mi gidecek
kamerasına bant yapistirman yeterli
yakında zamanda değil yakın zamanda
İnşallah ülkemizede gelir.. Soldan deli gibi gidip aniden sağa geçenler yüzünden de kazalar oluyor, hızlı gitmeyi marifet sananlar var. Umarım önlenir
Nasıl bir yorumda bu. Hız sınırlaması zaten var. AIHM insanların suç işlemesine mi izin verecek
Demokrasi ve özgürlüğe aykırı buluyorum yani bu kapitalist düzende halkı uçak ve demiryoluna bağlıhale getiriyor
Ne kadar hızlı gittiğin önemli değil o hızda ne kadar kaldığın önemli. Bir araç sollarken tabiki oldukça hızlı gitmen gerekebilir. Tam sollarken yolun ortasında yavaşlamak aksine kazaya neden olabilir. Eğer bu ayarlanabilirse hız sınırı tabiki olabilir.
Güzel bir uygulama.
3 4 şeritli bölünmüş yollarda bile hala 50 km limiti var. Bu limitlere uyunca nasıl oluyorsa yolcu otobüsleri bile en az 1 2 saat fark atıyor bize. Ben molasız gidiyorum 9.5 10 saatte adamlar çift mola ve ara duraklara rağmen 9 saatte gidiyorlar.
Arac alkol testi yapsın alkol varsa araç çalışmasın
Türkiye’de yaşıyoruz, sildirir bizim millet o yazılımı sanayide… djdjdjdjdj
Araca göre uygula olsun. Yeni Araç üretimde montajlı olsun.
Kesinlikle katılıyorum.
Birde araca cip takılı olup çalındığında nerede olduğu tesbit edilmesi gerekir.
Herkes yorum yapmış insan hakları mahkemesi vs 2 saatte gidilir gidilecek yere vs vs vs.ulan adamlar ne istediyse yapıyor.karşı gelme şansınız var mı.standarları belirleyen onlar.daha bu yaza kadar izinsiz evden dışarı çıkamıyırdunuz.
Sürücü sürüş kontrolünü kaybeder, daha çok kazaya sebep olur. Bilhasa gidiş ve dönüşü tek şerit yolda böyle bir oto kontrol kazaya davetiye çıkarır.
Kimse polisten kaçamaz. Düşünsenize poliste yetki olur basar düğmeye arabanız 20km hıza düşmüş hırsızlık azalır.
Devlet hız cezası parası alamaz 🙂 bu da kötü yanı olur
Buda bence yeni bir Rant Hangi bakan ihaleyi aldıysa millete dayatacaklar galiba
Trafik işaretlerinin ve yol güzergahındaki çizgilerin ne anlama geldiğini anlamayan dangalak sürücülerden kaynaklanıyor en sol şerit her zaman boş brakilmali sol şerit yanlız geçme şeritidir. Ağır vasıtalar. Devamlı sağ şeritten gitmeli önündeki aracı sollaması için arkadan gelen küçük araçta olsa kesinlikle sollamamalı,önündeki aracı.türkiyede sürücülerin kafasında GENELDE ben iyi sürücüyüm üstünlük bende diye düşünürler .(eski uluslararası sürücü ve taksi sürücü emeklisi)
bu kadar ahmakça cevapların içinde akıl dolu mesaj ay gibi parlıyor.
Fizik Kanunu = Trafik Kanunu
BoLunmus yoLLarda 70 sanki cenaze goturuyox sacmaLik en idaal hiz siniri 140 oLmasi gerek
ILLEDE ARAC MUANESIHRR ARAC 2 YILDA BIR OLMADI GEREK OTOMOBOL GZL E KAMYONET SACMALIK CUKKALAR GIDIYO HERYIL
Önce araç teknolojisine harcanan para ve özen yollara harcansın bu sınırlamalarada gerek bırakmaz! Önce yollarınızı adam edin ey köhnemiş avrupa! Yol mühendislerinizi geliştirin denetleyin ve yol teknolojisine para harcayın eğer insan hayatına ve ekonomiye o kadar değer veriyorsanız! Ama siz onu değil insanların paralarını ceplerinden alma yolları arıyorsunuz! Çünki sizin ilk hedefiniz bu! Şimdi gidin kumda oynayın! İçten yanmalı motorda kullanacağım yerine göre hızda yapacam. Yakalarsanız yazarsınız ceza bizde öder geçeriz!
Güçlü motor ihtiyacı kalmaz , yakıt tüketimi azalır
Böyle bir saçmalık ben görmedim e hız siniri zorunlu olacaksa ozaman o 200 hizlari ne güne duruyo ve o guçlü motorlar bi işe yaramayan şeye dönüşecek ve boşuna o kadar güçlü motorlar Kullanılmayacak çok sinir oldum.
bence önce büyükler kullansın sonra halk kullansın hangi vekil hangi başkan hangi devlet büyükleri bunu kullanacak ingiltere almanya hollanda türkiye vb devlet başkanlarımı kullanacak fıkra gibi
Almanyada otobanlarda hız sınırı yok o ne olacak?
Almanyada otobanlarin tamaminda değil sadece şehirler arasi yollarin belirli kisimlarinda hiz siniri yok diye düzeltelim. Bu alanlarda toplasan 3-5dk yol alabileceğiniz kısa alanlar. Yani 130 iptal tabelasini gorüyorsunuz 3-5dk gittikten sonra tekrar 130km/s hiz sınır tabelası geliyor. Ayrica o kisimlarinda yakinda diğer ulkelerdeki gibi sınırlandırılacağını duydum fakat resmi bilgi değildir.
Türkiyenin Sanayideki Yazılım ustaları : SA
Bu uygulamayı yaparlarsa Türkiye de buna uyan neredeyse %10-15 lik bir kısım belki olur belki hiç olmaz. Hemen Yeni yazılım vs Hack veya yazılım kaldırma gibi işlemler yaparlar.
Benim aracında bu sistem var. Çok yararlı olduğunu düşünüyorum.
Almanyadan Fransaya Audi a5 kiralık araç ile gittim.
Açık sistemler,
Öndekini takip
20metreden fazla öndekine yaklaşma
Şerit takip
ISA (tabela ve gprs navigasyon)
Max. 170 i geçme(hiz siniri olmayan yerlerde 170 den yukari çikmamasi için)
Yaklaşik 600km yol gittim ve 5 ya da 6 defa kontrolü kendime alma ihtiyaci duydum onlarinda çoğu otobanda yol yenilemesi olmasindan dolayiydi.
Gelelim ülkemizde bu sistem çalişirmi sorusuna
Bence evet çalişir fakat avrupada olduğu gibi otoban ve ana yollarda. Zaten onun dişinda kullanmaya uygun bir sistem değil diye düşünüyorum.
Ne zamandan beri istediğim çözüm nihayet geliyor
Yemin ederim bu sistemi daha önce düşünmüştüm, böylece kasislere gerek kalmaz.
Ülkede hız sınırı olup acil durumlarda dahi insanın elini kolunu bağlayan bazı sebepler getirip insanları kısıtlamak trafiğe güven getirmez. Asıl yapılması gereken eğer yapacaksanız sürücü kurslarına biraz destek verin de yeni sürücülere daha iyi kullanmayı öğretsinler. Hem yeni kullanıcılar iyi öğrenir hem kursiyerler baskı altında kalmaz. Her gün vergiler artıyor madem 5 yılda bir insanlara ücretsiz teknik kontrol yapılsın sürücü ama nasıl sürücü bakılsın. Zaten sınırı geçen cezasını ödüyor.
Üst tarafta Arkadaşın bahsettiği gibi birçok yolda hız sınırları yanlış. Artı ve daha büyük birşey var ki oda şu bir çok yolumuz afedersiniz köstebek yuvasından farkı yok neredeyse her şehrimizde böyle yollar mevcut kasisler bazen ışıklar bile olması gerektiği yerde değil. Ayrıca eğer Türkiye de trafikle ilgili bir düzenleme olmasını isteyen bir birim varsa kazalar azalsın diyen bir birim varsa ilk önce sollama şeridinde di dönüş yapılan göbek yada kavşak adı verdiğimiz yerleri kaldırıp battı çıktı yada alt geçit köprü yaptırıp gereksiz ışıklardan ve kara yolları kanununda sollama şeridi diye geçen sol şeritten mecburen yavaşlayıp dönüş yaptığımız göbekleri kaldırarak kazayı en büyük ölçüde azaltabilirler. Eğer konu kazalar ise. Yada trafik yoğunluğunu azaltmak ise düzen sağlamak ise konu. Ama değilse bilemem…