Her şey bundan 25 yıl önce ilk bilgisayar virüsü Moris Worm’un 6000 bilgisayara bulaşması ile başladı. Tarihin ilk virüsü o güne kadar görülmemiş bir hasara neden oldu.
Aradan geçen yıllarda sayısız virüs ve zararlı yazılım ortaya çıktı ve dünya çapıda çok sayıda bilgisayarı etkiledi. Özellikle internetin global ölçekte giderek yaygınlaşmaya başladığı 2000’li yılların ilk yarısında ortaya çıkan virüsler, bugüne kadar en büyük zararı veren kötü yazılımlar olarak tarihe geçti.
İşte tüm zamanların en büyük 5 virüsü…
{pagebreak::1}
I Love You – 2000
2000 yılında ortaya çıkan virüs, “I love you” ibareli masum görünen bir e-posta eki olarak kullanıcıları aldatmayı başardı. Açıldığında kullanıcıların imaj dosyaları üzerine yazılan kötü yazılım, internet şifrelerini çalmak amacıyla tasarlanmıştı. Dünya çapında 500 bin PC‘ye bulaşarak 15 milyon dolarlık hasara yol açan “I love you” virüsü, çok sayıda kuruluşu da etkiledi.
{pagebreak::2}
Code Red – 2001
“I Love You” adlı virüsten bir yıl sonra ortaya çıkan “Code Red” adlı solucan Windows 2000 ve NT işletim sistemli PC’leri hedef aldı. Yaklaşık 1 milyon cihaza bulaşan virüsün zararı da 2.6 milyar doları buldu
{pagebreak::3}
Slammer – 2003
2003 yılının iki büyük virüsünden biri olan “Slammer” (Sapphire) adındaki solucan, internet bağlantısını bloke etmesi ya da yavaşlatmasıyla tanındı. Ağ üzerinde yayılan solucan her 8.5 saniyede etkilediği cihaz sayısı iki katına çıkartarak hızla büyüdü.
Bank of Amerika’nın ATM’lerini, Washingon State’in 911 ilk yardım servisini, Continental Airlines’ı ve Ohaio’daki nükleer tesisleri de etkileyen Slamer toplam 200 bin PC’ye bulaştı ve 1.2 milyar dolarlık hasara yol açtı.
{pagebreak::4}
Sobig. F – 2003
Gelmiş geçmiş en büyük hasara neden olan ikinci kötü yazılım olan Sobig.F, 2003 yılında kullanıcıları etkiledi. Aslında bir truva atı olan Sobig. F, kendini çoğaltan ve zararlı yazılım olduğunu başarıyla gizleyen yapsıyla 2 milyon PC’e bulaştı.
Özellike Washington D.C merkezinde ağır hasara neden olan virüs, internet trafiğini durma noktasına getirdi. Air Canada ve birçok büyük şirket internet yavaşlamasından oldukça etkilendi. Sobig. F’in zararı 37.1 milyar doları buldu.
{pagebreak::5}
MyDoom – 2004
Bilgisayar dünyasının en büyük zararına neden olan MyDoom adlı virus 2004 yılında etkili oldu. E-posta üzerinden yayılan solucan, kendini çalıştıran bir kullanıcının tüm e-posta listesine hızlıca yayıldı. Toplamda 2 milyon PC’ye bulaşan virus aynı zamanda tüm zamanların en hızlı yayılan kötü yazılımı olma ünvanına da hak kazandı. MyDoom’un yarattığı maddi zarar 38 milyar doları buldu.
:: Bu virüslerden herhangi biri bilgisayarınıza bulaştı mı? Antivirüs yazılımı kullanıyor musunuz?
eline sağlık yazar 🙂
2004 deki MyDoom Fırtınası neydi o
ve 1998 ortaya cıkan CIH virüsü Bulaştığı sistemlerde BİOS ve HDD felc ediyordu.
Tabikide slammer unutmamak lazım.
Conficker’i unutmayalım.
şu Almannab virüsü unutmamak lazım coğu kullanıcı ve internet cafelerin başbelasıydı ağınızın icinde dolaşır durur internet bağlantınızı keser ve ya yavaş calışmasına neden olurdu ayrıca dosyalarınızı kitlerdi cok kolay yaygınlaşan bir trojendi.
Conficker, Sasser, Blaster, StuxNet, Stormvs.
Charnobil bu listede nasl olmaz patlamann her yil donumunde atilan virustu
"New Folder" da bela bir virüsdü.
Ağırlıklı olarak USB disklerle bulaşan bu virüs, kendini bir klasör simfgesi ile gösteriyordu ve bulunduğu klasör içindeki tüm dosyaları gizleyerek dosyaların isimleri ile klasör ikonlu uygulama dosyası yaratıyordu. Kullanıcı klasörü açmak istediğinde (halbuki uygulama dosyasını çalıştırıyordu) diğer klasörlerin içindeki dosyalardan klasör görünümünde yeni yeni uygulama dosyaları yaratıyordu ve zincir bu şekilde sürüyor ve her yeri sarıyordu.
Bana ve ağdaki tüm PClere bulaşmştı. Dosyalar kayboluyordu (Meğer ve Allah’tan -silmeyip- gizliyormuş)
Temizlemesi bayağı uğraştırmıştı o zaman…
CIH yani Chernobyl virusu tüm dünyada 60 milyon bilgisayara bulaşmış ve 1998 yılında 1 milyar dolardan fazla zarara sebep olmuş virüsün listede olmaması sanırım 90’lara dair olmasıyla ilgili
CrayzBoot vardı fat partitionu kaydırıyordu ve harici boot ile diske erişim yapılamıyorudu.
Çernobil virüsü vardı anakartların bios’larını siliyordu çoğu anakart çöpe gitti.
cıh nasıl unutulabilir ki
böyle haberler gerek sdn
Bios’u bozduğundan, bilgisayarın açılışını engelleyen CIH virüsü atlanmış. Virüslerin yapabildiklerini görmek açısından çığır açmıştı. Herkesin elinde bir anakart, bios yazdırmak için teknik servislerde kuyruktaydı.
“pc” yerine “bilgisayar” kullanabilirsiniz.
sobig f den çektiğim kadar hiçbir virüsden çekmedim. 2003 yılıydı sanırım ilk çıktığında antivirüs programlarını bile alt ediyordu
Tüm zamanların en zararlıları bunlar mı sadece?
Çernobil virüsu (CIH) Fat32 kullanan bütün pc lere saldırdı neredeyse…
Blaster: Windows xp sp siz makinaların anasını ağlattı.
Melissa virüsü offis ürünlerine saldırdı…
Daha bir çokları…
Şuan en tehlikeli olanları Cross Site Scripting denilen (XSS) lerdir. Web tarayıcıları ve web sitelerindeki açıkları bulup bunları kullanıcıların haberi olmadan zarara uğratma, hesap bilgilerini çalma, banka bilgilerine sızma vs vs…
nimda
Cernobil beni askerde vurmusdu , perperisan oldum, onca dosya bilgi …..vs . Bu olaydan sonra bnm en buyuk kabusum cernobil oldu terhis oldukdan sonra bile o tarihde bilgisayarimi acmiordum acarkende korkarak aciordum…
iymis