Türk bilim insanından Nükleer Fizik için tarihi adım!

8

Türk bilim insanı ve Erciyes Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim görevlisi, Parçacık ve Nötrino fizikçisi Dr. Emrah Tıraş, aynı zamanda CERN’deki CMS deneyinde ve Farmilab tarafından geliştirilen ANNIE dedektörü üzerinde çalışıyor. Bugün ise ANNIE’de yaşanan bir gelişme ile gündeme geldi.

Türk astronomlar, Jüpiter boyutunda 2 yeni gezegen keşfetti!

Türk bilim insanı Dr. Emrah Tıraş, ANNIE için önemli gelişmeyi duyurdu

Beş yılı aşan süredir ANNIE ve NOvA için nötron simülasyon çalışmaları ve fizik analizleri yapan Dr. Emrah Tıraş, bir yandan da CERN’deki CMS deneyi ve dünyadaki diğer yüksek enerjili parçacık dedektörleri için dedektör Ar-Ge çalışmaları üzerindeki çalışmalarıyla biliniyor.

Türk bilim insanı

Yapılan bu çalışmaların ana odak noktasının ise partikül dedektörleri ve kalorimetreler için bir Ar-Ge programı yürütmek ve ucuz, radyasyona dayanıklı ve hızlı zamanlamalı sintilatörleri araştırmak olduğunu söylüyor.

Bugün ise ANNIE dedektöründeki yeni bir gelişmeyi kendi Twitter hesabı üzerinden paylaşan Tıraş, uzun bir süredir üzerinde çalıştıkları geniş alanlı piko-saniye foton dedektörlerinin ilkinin ANNIE dedektörüne yerleştirildiğini duyurdu.

Yaptığı paylaşımda ise durumu şu sözlerle aktardı:

Uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız Geniş Alanlı Piko-saniye Foton Dedektörlerinin (LAPPD) ilki ANNIE dedektörüne yerleştirildi:

1) Geniş alanlı (20cm x 20cm)

2) Hızlı zamanlaması (<60 piko-saniye)

3) >10^6 kazancı (gain)

4) ~25% kuantum verimi (QE) olan görüntüleme dedektörü.

LAPPD’ler parçacık ve nötrino fiziği alanlarında parçacık etkileşimlerini daha detaylı çalışmamıza ve anlamamıza yardımcı olacak, son yıllarda geliştirilmiş yeni bir teknoloji. Fermilab’daki ANNIE deneyine 5 adet yerleştirip nötrino verisi almayı planlıyoruz.

LAPPD’lerin görüntüleme ve iyi zamanlama özelliğini kullanarak üst üste binmiş olayları ayırt etmeyi, arka plandaki parçacık olaylarını azaltmayı ve yüksek enerjili ışınlardan dedektöre aktarılan toplam enerjiyi daha hassas tespit etmeyi hedefliyoruz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

8 YORUMLAR

  1. Ne olduğunu ne anladım ne anlamadım. Ama başarılarının devamını dilerim. Umarım bizim de bir hadron çarpıştırıcımız olur.

  2. Eskiden bu tür çalışmaları sadece yabancı bilim insanlarından duyar ve ülkemizde sadece bunları anlamaya anlatmaya çalışan akademisyenleri de aynı kategoriye koyardık. Artık bu bariyer aşıldı ve temel bilimlerde hepimizi gururlandıran bir seviyeye gelindi. Bu ortamı sağlayanlara sonsuz teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version