TCG Anadolu’dan sonra Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterine yeni gemiler eklendi. Gemilerin her biri farklı görevleri üstlenecek. Yalova’da düzenlenen törenle TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA, Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi. İşte envantere eklenen dört geminin özelikleri ile ilgili ayrıntılar…
Dört yeni gemi envantere alındı
Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) ve Lojistik Destek Gemisi TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi(A-575)’nin yanı sıra Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük ikinci gemisi Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi TCG Derya (A-1590) ve Marlin Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA)’nın teslimatı gerçekleşti. Törende teslim edilen TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA isimli gemilerin özelikleri ve neler yapabilecekleri ilgili ayrıntılar ise şu şekilde:
Cumhuriyetin 100. yılında ilk milli fırkateyn: TCG İstanbul donanmaya katılıyor!
TCG İstanbul özelikleri
Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, İstif sınıfı fırkateyn projesi kapsamında inşa edildi. 113.2 metre uzunluğundaki gemi, ileri karakol faaliyetlerini icrasında kullanılabilecek. TCG İstanbul, keşif ve gözetleme, hedef tespit ve erken ihbar özellikleriyle öne çıkıyor. Denizaltı savunmanın yanı sıra su üstü ve hava savunma harbinde gelişmiş kabiliyetlere sahip.
Gemi, 16 hücreli dikey fırlatma sistemi (VLS) sayesinde, hava savunma füzeleri, anti-gemi füzeleri ve torpidoları taşıyabiliyor. Ayrıca, 76 mm’lik baş topu, 35 mm’lik yakın hava savunma sistemi ve torpidolarla donatılmış durumda. TCG İstanbul, Türk Deniz Kuvvetleri’nin harekat kabiliyetini artıracak ve Mavi Vatan’ın korunmasında önemli bir rol oynayacak.
TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi’nin özelikleri
TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi 106,51 metre boya, 16,80 metre genişlikte olan gemi, 82 kişilik mürettebat kapasitesine sahiptir. Gemide, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve ikmal yapmasına olanak sağlayan bir helikopter platformu bulunmaktadır.
12,5+ deniz mili sürate ve 9500 deniz mili seyir siasına sahip olan gemide 2 adet 12,7 mm ASELSAN STAMP silah sistemi bulunmaktadır. 18 ton kaldırma kapasiteli vincin bulunduğu gemi; 8 adet konteyner, 631 ton içme suyu, 336 ton JP-5 helikopter yakıtı ve 4.036 ton F-76 yakıtı taşıma kapasitesine sahip.
TCG Derya gemisinin özelikleri
Türk Deniz Kuvvetleri, envanterine kattığı bir diğer gemi TCG Derya. Denizde katı ve sıvı ikmal yapabilen bu gemi, 194.8 metre uzunluğu ve 24.4 metre genişliğiyle Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük ikinci gemisi konumunda. TCG Derya, lojistik ulaştırma, komuta-kontrol, istihbarat toplama, arama ve kurtarma gibi çok çeşitli görevlerde kullanılabilecek. Ayrıca olası doğal afetler sırasında yardım sağlayabilme kapasitesine de sahip.
Marlin Sida özelikleri
Türkiye’nin yerli ve milli insansız su üstü aracı (SİDA) Marlin, deniz harbi operasyonlarında önemli bir güç olacak. Marlin Sida, ismini açık denizlerde çok süratli ilerleyebilen bir balık türünden alıyor. Üstün teknolojisi ve taşıyabildiği faydalı yüklerle benzerlerinden ayrılan Marlin Sida, dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracı olma özelliğini de taşıyor.
Marlin Sida, Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ASELSAN ve SEFİNE Tersanesi iş birliğinde geliştirildi. Kıyı veya açık denizde savunma ve taarruz maksatlı deniz harbi operasyonlarında kullanılabilecek.
Türkiye Savunma Sanayinde gerçekten çağ atladı.Güçlü deniz kuvvetleri güçlü Türkiye demektir ,bu kapsamda ülke savunması için deniz kuvvetlerine ikinci TCG Anadolu’dan daha büyük uçak gemisi yapılmalıdır, nitekim bu yöndede Cumhurbaşkanımız ilk adımı atmıştır,ondan Allah razı olsun…
Anadolu ucak gemisi degil cikarma gemisi
Bunlardan hangisi 700 1000 km füze fırlatıyor hiç biri o zaman basit gemiler veya deniz altılarından füze firlatanıyorsanız normal gemilerdir savunma amaçlı başka bir işe yaramaz