Türk geliştiriciler tarafından geliştirilen ve Kasım ayında Play Store‘da yayınlanan Papillon uygulamasına Google darbesi geldi. Google, önce uygulamanın çalışma mantığını neredeyse birebir yansıtan Selfie-style Answers uygulamasını duyurdu; ardından da Papillon uygulamasını mağazadan kaldırdı!
Papillon ve Selfie-style Answers benzerliği
Öncelikle her iki uygulamanın çıkış tarihine bakacak olursak Papillon Kasım 2017’de sunulan bir uygulama olmasına karşın, Google Selfie-style Answers uygulaması 7 Aralık tarihinde mağazada yerini aldı.
Türk mühendislerin ellerinden çıkan uygulama, soru-cevap konsepti ile kullanıcıların farklı konularda video çekerek diğer üyelerle etkileşime girmesini konu alan bir uygulama iken, Google’ın uygulaması da neredeyse aynı konsepti kullanıyor.
İşin bir diğer ilginç tarafı ise tanıtım metinlerinde kullanılan ifadelerin benzerliği. Papillon uygulamasında “alanında bilgili kişilere soru sorabilir ve videolu şekilde cevap alabilirsiniz” ifadesi yer alırken, Google da benzer olarak “tanınmış ve saygın kişiler hakkında soruların cevaplarını bulabilirsiniz” ifadesini kullanmış.
Türk geliştiricilerin geliştirmiş olduğu uygulama mağazadan kaldırıldığında, uygulamanın kurucu ortağı Yalçın Özdemir bir açıklama yayınlandı. “Teknoloji devlerine yenik düşmek zorundasınız” isimli makalede, Google‘ın konsept çaldığına dair ifadeler yer alıyor. Bu arada uygulamanın sadece Android mağazasından kaldırıldığını ve App Store’da yayında olmaya devam ettiğini de belirtelim.
Bakalım ilerleyen günlerde bu konuyla ilgili Google cephesinden bir yanıt gelecek mi.
:: Siz bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce de Google tüm bunları bilerek mi yaptı?
Google ın da umrundaydı ya. Patent almazsan çalmaya açık demektir. Bakınız snapchat.
kapitalizm işte çok üzüldüm 🙁
Google bu uygulamanın betasını uzun zaman önce yayınlamadı mı ? Betaların yayın tarihine göre karar vermek lazım. Google’ın yaptığı yine de şık olmamış. Rekabet iyidir.
bizimkiler alfa-beta sürümlerden çarpmış olmasın
aynı şey kendi geliştirdiğim google chrome uygulaması için de yapıldı
google chrome webstore da roboinsta olarak yayınlanan popüleritesi olan bir programdı.
yaptığım programın birebir kopyası çıkarıldı ve 1 ay içinde roboinsta uygulaması google chrome web mağazasından kaldırıldı.
Bu google da çalışan elinde yetkileri olan kişilerin fırsatı değerlendirmesi olayı olabilir diye düşünüyorum.
Siz google yi yenimi tanıyorsunuz, yerli ve milli olmayan herşey hüsranla sonuçlanır.
Şerefsizler bunu hep yapıyor insanların fikirlerini ve emeklerini c aliyir la benzer birkaç olay app store için de duymuştum
İnsallah a dan z ye isletim sistemi dahil yerli olarak yapar ve kullaniriz o zaman bu tekelcilerin adaletsizliginden ve boyundurugundan kurtuluruz, simdi ben bu yerli uygulamanin takipcisi olucam ve tekrar gp de yer aldginda kullanicam
karşılık olarak o uygulamayı kullanmak yerine kendi ülkemizin uygulamasını kullanmamız gerekiyor bence.. kişisel görüşüm
patentini aldıysa derhal mahkemeye vermeli. ama tescil etmemişsen işin biraz daha zor ama yinede dava etmeli. milyonlarca dolar kazanabilrsim. google çok çirkef bir şirket. siteler konusunda ne dümenler dönüyor bir bilseniz…
madem türk girişimci geliştirdi? o halde neden türkçe bir isimle yola çıkmadı!
bu yabancılaşma sevdası nedir arkadaş diye sormazlarmı?
bana kalacak olursa o türk girişimci her kimse muhtemelen çalmıştır. netice itibariyle geçmişten günümüze hep böyle seyir etmiştir.
umarım türk kelimelerimizi korur ve dünyaya türk program yazılım vs türk diliyle anlatırız. birgün o günler olurmu derseniz; olur arkadaş ama çalmakla değil.
Neden bu uygulama ?
Android magazasinda Google in urunlerine benzeyen bircok uygulama halihazirda indirilebilmekte. Kopyalama acisindan, fazla ihtimal vermiyorum cunku Google gibi sirketlerde gelistirme sureleri ufak capli olusumlara nazaran daha yavas olmakta, yani uygulamamizi gorup hemen kopyaladilar demek zor (diger taraftan bu tip sirketlerin bircok patent ihlalide soz konusu). Bir de tabi Google gibi sirketler begendikleri uygulamalar icin sirket alimlari yapiyorlar cokca. Mesela Google Maps, aslinda bir Google urunu degil, baska bir sirkete para bastirip alinan bir urun. yine de oncelikle Google ait bu uygulamanin ve TR de ki uygulamanin calismalarinin ne zaman basladigina bakmak gerekir. O acidan tam tersi bile olabilir. Bugun Cin’de S9 klonu telefon satiliyor 🙂 adamlar mevcut cikan bilgilere gore asil telefon cikmadan telefon uretiyorlar kendi markalariyla. Buna gore Samsung Cin’li sirketin tasarimini caldi demek dogru olmaz. Ayrica, bilmedigim icin soruyorum, bu uygulama kaldirma pat diye mi oluyor? sebep gostermeleri gerekmiyor mu? Haber de sebeple ilgili bir detay yok. Ona da bir bakmak lazim. Sonuc: durum ne olursa olsun, eger TR tarafinda ki arkadaslar uygulamalarina guveniyorlarsa, iyi bir avukatlik burosu ile gorusup biran evvel hukuki surec baslatmalarinda fayda var. ayrica yabanci tekn sitelerini de haber olarak bilgilendirmeleri yararli olacaktir.
Acsınlar google davayı,google darbe görsün!!Biz türklere darbe yapilmaz!!Google milyar dolarlari kazanmış ama hala ac karni doymamış ,gözünü toprak doyursun google!yakında google turkler bir darbe yapacak google bütün mal varlığına el koyacak fransa,almanya,avusturya,türkiye,macaristan,yugoslavya
HIRSIZLARR!!!
Resmen serefsizlik. Bence boykot etmeliyiz. Ama nerde bizde o birlik beraberlik…
Mahkemeye şikayette bulunmalarını tavsiye ediyorum.
Apk uygulaması yokmu indirelim.
Hırsızlık ABD nin ikinci adı nede olsa
Uygulamayı play store üzerinden indirebiliyorum 😊