Türk Telekom teknolojinin sunduğu imkanları değerlendirerek engelli bireyleri bilgi ve sanatla herkes ile eşit bir şekilde buluşturmaya çalışıyor. Görme engelliler için özel uygulamalar hazırlayan şirket, ücretsiz olarak hizmet veriyor. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası‘nda bu servisler ile farkındalık yaratıyor.
Engelli bireyler için 3D yazıcılarla adaptif ürünler hazırlıyorlar
Sesli kitap ve tablolardan, ilaç barkodu okumaya…
Şirketin Boğaziçi Üniversitesi GETEM iş birliği ile 10 yıl önce hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi projesi, görme engellilerin bilgiye erişiminin önündeki engelleri kaldırmak için telefonda sesli içerik hizmeti veriyor. Proje özelinde geliştirilen uygulamayla kullanıcılar toplamda 50 kategoride 2 bine yakın sesli kitaba ulaşabiliyor.
Telefon Kütüphanesi bugüne kadar toplamda 13 milyon 75 bin 200 dakika dinlenerek yaklaşık 10 bin aktif kullanıcıya hizmet sağlıyor. Ayrıca Kitaplara Ses adlı uygulamayla 30 bin gönüllü de projeye dahil olarak 600 bin sayfa kitabın seslendirilmesine katkı gösteriyor.
Bunun yanı sıra anlık haber akışı, Para Tanıma ve RxMedia Pharma İnteraktif İlaç Bilgi Kaynağı iş birliği ile geliştirilen İlaç Barkodu Okuma gibi günlük hayatı kolaylaştıran özellikler de tamamen ücretsiz olarak görme engellilerin kullanımına sunuluyor.
Günışığı çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği
Şirketin, engellilerin hayata aktif bir şekilde katılmalarına destek olmayı amaçlayan bir diğer projesi ise EyDEr işbirliği ile hayata geçirilen Günışığı oldu. Proje ile az gören çocukların erken müdahale eğitimi sayesinde yardım almadan yaşamlarını sürdürmesi, görme engelliler okulu yerine kaynaştırma eğitimine devam etmesi amaçlanıyor.
Bugüne kadar 81 ilden bin Günışığı çocuğuna ve ailelerine az gören eğitimleri verildi. Proje kapsamında gerçekleştirilen Okulumda Günışığı projesi ile 5 bin eğitimciye ise az gören eğitimi verilerek projede farkındalık sağlanmış oldu. Diğer yandan şirketin ekibi tarafından, Günışığı çocuklarının engelsiz akranları ile aynı sınıflarda, ders ve tahtayı rahatlıkla takip etmeleri amacıyla TahtApp yazılımı geliştirildi ve hayata geçirildi.
Massallah
Milleten milyarlarca doları cukka etmesinler biraz hayır hasenat yapsınlar. Amin.