Turkcell, dün İstanbul’da düzenlenen Kullanıcı Deneyimi Günü’nde bu kavram incelendi. Etkinliğe Telefonica Digital’in Kullanıcı Deneyimi Direktörü Pamela Ellen Mead, Service Design Network’un Yönetim Kurulu Üyesi Shelley Evenson ve Ericsson’un Kullanıcı Deneyimi Yöneticisi Didier Chincholle’un katılırken, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Emre Sayın da ev sahipliği yaptı.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Emre Sayın “Müşterilerimizi kral olarak görüyor ve onlar için en kaliteli hizmeti, en ileri teknolojiyi, en avantajlı fiyatlarla sunmak, onların memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

ShiftDelete.Net kamerasına özel açıklamalarda bulunan Sayın şunları söyledi:

#video_6662#

Kullanıcı deneyimi çok önemli

Telefonica Digital Kullanıcı Deneyimi Direktörü Pamela Ellen Mead, konuşmasında şirketlerinde 15 farklı ülkeden, 7 ayrı dil konuşan, 45 kişilik bir kullanıcı deneyimi ekiplerinin olduğunu belirterek “Ürün geliştirmeden verdiğimiz servislere müşteri deneyimini odağımıza koyuyoruz. Kullanıcı deneyimi yeni bir konsept, yaşayarak öğreniyoruz ama bunun hayatiyetinin farkındayız” diyerek eski Twitter CEO’su Evan Williams’ın;

“Kullanıcı deneyimi her şeydir. Her zaman böyleydi ama gereken değer verilmiyordu ve yatırım yapılmıyordu. Eğer kullanıcı odaklı tasarım noktasında değilseniz mutlaka bu noktaya gelmelisiniz. Bilen kişileri işe almalı, bunu takıntı haline getirmeli, bununla yatıp kalkmalısınız. Tüm şirketinizi de buna dahil etmelisiniz” sözleriyle sunumuna son verdi.

{pagebreak::2}

İnovasyon da önemli 

Ericsson Kullanıcı Deneyimi Direktörü Didier Chincholle sunumunda “Büyük şirketler için kullanıcı deneyimini tanımlamak ve iş yapış süreçlerine entegre etmek zorlayıcı bir süreç. Doğru tanımlamak ve şirketin tüm birimlerini derinlemesine bilgilendirmekle başlamak gerekir. Kullanıcı deneyimi dinamik ve kişiye göre değişken bir kavram, inovasyon anahtar konumda. Bir ürünü ilk yapan olmaya değil, doğru yapan olmaya çalışın. İyi bir tasarım bir problemi çözmektir, bunun için müşterinizi çok iyi anlamalısınız. Yararlı, kullanılabilir ve markayla paralel tasarımlar üretmek gerekiyor” dedi.

Service Design Network Yönetim Kurulu Üyesi Shelley Evenson konuşmasında dijital dünyanın değişken doğası nedeniyle, tasarımcıların sunulan servisleri bütünüyle tasarlayabilmesinin imkansız olduğuna değinerek “Onlar sadece ve sadece insanların deneyim oluşturmasına yol açacak kaynaklar tasarlayabilirler. Tasarımcılar ancak insanlara bir başlangıç noktası, ne zaman ne yapacakları konusunda uygun durumlar yaratabilirler. Servisler insanlar aracılığıyla hayat bulur ve kullanıcıların kaynakları nasıl kullandıkları, kişisel tarihleri ve donanımları paralelinde şekillenir.

Servis sağlayıcıları üzerinde yeni talepler oluşmasına yol açan iki yeni trend gözlemliyorum. Birincisi yaşayan servisler olarak adlandırdığımız dünyada gerçekleşmekte olan mobilleşme, aygıtların içindeki sensörler ve daha doğal arayüz arayışları… Diğeri ise yeni yeni gündeme gelen ve Doc Searls’ın “Niyet Ekonomisi” (Intention Economy) kitabında tanımladığı durum: Satıcıların alıcıları değil alıcıların satıcıları arayarak bulduğu dünya. Bu iki trend, servis dünyasının geleceğini şekillendirecek ve günlük hayatımızı tamamen dönüştürecek” dedi.

:: Kullanıcı deneyimi konusunda ne düşünüyorsunuz?