Türkiye 2024 yılı işsizlik oranı açıklandı!

1

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait işsizlik oranı verilerini kamuoyu ile paylaştı. İşsizlik oranı, 2024 yılı ikinci çeyreğinde sabit kalırken, iş gücü piyasasında yaşanan değişimler dikkat çekti. Özellikle genç işsizlik oranındaki artış, iş gücü piyasasının farklı dinamiklerini ortaya koyuyor. Peki, 2024 yılı işsizlik oranı nasıl şekillendi? TÜİK’in açıkladığı veriler ışığında iş gücü istatistiklerine gelin bir göz atalım.

Türkiye genelinde işsizlik oranı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre değişim göstermeyerek yüzde 8,8 seviyesinde kaldı. Bu dönemde, işsiz vatandaş sayısı 3 milyon 156 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre, iş gücü piyasasında yaşanan bu stabil durumu, geçen yılın aynı dönemine göre 0,9 puanlık bir düşüş takip etti.

Aynı dönemde, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç işsizlik oranı ise dikkat çekici bir artış gösterdi. Genç nüfusta işsizlik oranı, 0,4 puanlık bir artışla yüzde 16,3 olarak açıklandı. Bu oran, erkeklerde yüzde 13,7, kadınlarda ise yüzde 21,5 seviyesine ulaştı. Genç işsizlikteki bu artış, iş gücü piyasasında yeni mezunların iş bulma zorluklarını ve gençlerin karşılaştığı ekonomik zorlukları gözler önüne seriyor.

2024 yılının ikinci çeyreğinde, mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı, bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi artarak 32 milyon 661 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı da yüzde 49,6’ya yükseldi. Artış, özellikle tarım, inşaat ve hizmet sektörlerinde gerçekleşti. Tarım sektöründe 56 bin, inşaat sektöründe 43 bin ve hizmet sektöründe 157 bin kişilik bir artış kaydedildi. Ancak sanayi sektöründe ise 50 bin kişilik bir düşüş yaşandı.

İstihdam edilenler arasında erkeklerde yüzde 67, kadınlarda ise yüzde 32,5 oranında bir artış gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı ise yüzde 0,3 puanlık bir artışla yüzde 54,4 seviyesine yükseldi. Bu oran, erkeklerde yüzde 72,3, kadınlarda ise yüzde 36,8 olarak açıklandı. İş gücü piyasasındaki bu hareketlilik, istihdamın özellikle hizmet sektöründe toparlandığını gösteriyor.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 2,2 puan artarak yüzde 27,3’e yükseldi. Bu oran, iş gücü piyasasında hala atıl kapasitenin önemli bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Eksik istihdam ve işsizlik oranlarına baktığımızda iş gücü piyasasında verimliliğin artırılması gerektiğini görebiliyoruz.

Mehmet Şimşek açıkladı: Vergi denetimi elektronik olabilir!

2024 yılı işsizlik oranı hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version