Geçtiğimiz günlerde ABD’den Korgeneral Jason T. Hinds F-35 konusunu görüşmek üzere Türkiye’ye geldi. Yapılan ilk açıklamada tarafların uzlaşmaya hazır oldukları dile getirildi. Fakat aradan geçen birkaç günden sonra henüz kesinlik olmasa da müjdeli haber verildi.
Türkiye 20 adet F-35B ve 40 adet F-35A almak istiyor!
Türkiye, geçtiğimiz yıllarda Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için ABD, güvenlik endişesini gerekçe göstererek Türkiye’yi F-35 programından çıkardı ve teslim töreni yapılan uçaklarına dahi el koyarak satışını engelledi.
Bunun üzerine yapılan tüm müzakereler olumsuz sonuçlandı. Türkiye de yerli milli uçak programlarına hız verdi. Hatta MMU Kaan projesi şimdiden programın 2 yıl önünde gidiyor ve 2026 dan önce planlanmayan ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Hürjet’in kimsenin bilmediği bir özelliği ortaya çıktı!
Hürjet’in ise 2. prototipi geçtiğimiz günlerde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Hemen ardından Hürjet’i satın almak için şimdiden anlaşma yapmak isteyen biri Güney Amerika, diğeri de Afrika’da olan iki ülke olduğu açıklandı.
Bunun yanı sıra Türkiye yerli katmanlı hava savunma sistemlerine de ağırlık vermeye başladı. Bu projeler de büyük bir ivmeyle devam ediyor. Hisar serileri dahi seri üretime geçti ve kullanımına başlandı. Bu nedenle kısa süre içerisinde S-400’ün de yerini alacak versiyonu envantere girecek. Tabii askeri projelerde kısa sürenin birkaç yıllık bir zaman dilimi olduğunu belirtelim.
Tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin kendi 5. nesil uçağını ve hava savunma sistemlerini yapabildiğini ve elini hızlı tutmazsa pastadaki payı kaptıracağını anlayan ABD de uzlaşmaya hazır olduğunu dile getirdi ve uçak satışına sıcak baktıklarını söyledi. Ardından ABD ordusundan yetkili bir general konuyu konuşmak için Türkiye’ye geldi.
Son durumda ise Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve ABD’li bazı yetkililerin açıklamalarına göre Türkiye ABD’den 40 adet F-35A alacak. Bunun yanında TCG Anadolu’ya konuşlandırmak üzere 20 adet de F-35B alacağı dile getirildi. Tabii bu uçaklara hangarda adeta rehin tutulan ve çoktan teslim töreni yapılmış olanlar da dahil. Ek olarak 79 adet F-16’nın modernizasyon kitinden de vazgeçildiği söylendi.
MMU Kaan ve Hürjet projeleri ne olacak?
MMU Kaan ve Hürjet projeleri tam gaz devam edecek. Planlanan takvime göre 2028 yılında ilk Kaan’ın teslimi yapılacak. 2033 yılına kadar da toplam 100 adet üretilecek ve teslim edilecek. Zaten Türkiye’nin de eskiden olduğu gibi ilk partide 100 adet F-35 siparişi vermeyeceğini anlamış olduk.
Yani MMU Kaan ve Hürjet’in sayısı artana ve istenen gelişmeler, hatta yerli motor projesi kapsamında motor dahil yerli şekilde üretilene kadar F-35’ler boşluğu dolduracak. Ayrıca Avrupa’dan da 40 adet Eurofighter Typhoon alınacağını hatırlatalım.
Once zaten bizim olan 6 uçağı alsınlar
Elon Musk’ın yazısından sonra böyle bir gelişmenin olması da enteresan bir zamanlama olmuş. 😀
Amerikaya güvenip kendi uçak ve motorlarımızı yapmakta yavaşlama olmasın. Arge ve üretim tüm hızıyla devam edelim.
Çok doğru
F35 Alamadığımız için yıllardır F35’e çöp gibi davranıp haberleştiren yandaş kanalların F35’i yere göğe sığdıramayacağı haberleri dört gözle bekliyorum.
yakındır 🙂
e şimdi rusyadan alınan s-400 ile amerikadan alınan f-35 i mi vuracaaz kendimize
Vatandaş diye yazmışsın da nere in vatandaşın belli değil Rusya’dan aldığımız s 400 lerle değil hisar a hisar o hisar u ile vurucaz .f 35 de bizim için kendi MMU uretilene kadar ki kullanacağımız uçaklar olucak.
Sınırlar genişleyecek dünyanın çeşitli yerlerinde askeri usler var Somali Sudan libya gibi bu üstlere uçak lazim