Türkiye, savunma sanayiindeki gücünü artırmaya yönelik önemli bir adım attı. ABD’li uçak motoru üreticisi GE Aerospace, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ile Hürjet uçağı için yeni bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma kapsamında, GE üretimi F404 turbofan motorunun, Hürjet’in yeni versiyonlarına entegrasyonu gerçekleştirilecek.
TEI, F404 motorunun montaj, test, bakım-onarım ve revizyon işlerini üstleniyor!
Anlaşmaya göre TEI, F404 motorunun montaj, test, bakım-onarım ve revizyon işlemlerini gerçekleştirecek. Bu durum, TEI’nin uluslararası alanda da benzer hizmetleri sunabilmesinin önünü açacak. TEI’nin motor bakım ve onarım kabiliyetleri, yalnızca Türkiye’deki Hürjet uçaklarıyla sınırlı kalmayacak, aynı zamanda bu motoru kullanan diğer ülkelere de hizmet verebilecek.
GE’nin F404 motorundan da kısaca bahsedecek olursak, yüksek performansı ve güvenilirliği ile bilindiğini söyleyebiliriz. Ayrıca Hürjet’in geliştirilmesi ve operasyonel hale getirilmesinde kritik bir rol oynayacak.
KIZILELMA’dan yeni sürpriz! Olmayacak denilmişti ama…
Baykar KIZILELMA afterburner (artyakıcı) sürprizi ile karşımızda! İşte afterburner nedir sorusunun cevabı ve haberin detayları...Hürjet ise önümüzdeki yıllarda T-38 ile F-5 uçaklarının yerini alacak ve Türkiye’nin eğitim ve hafif saldırı görevlerinde kullanılacak. Zira 13.4 metre uzunluğunda ve 11 metre kanat açıklığına sahip olan bu hava aracı, 45 bin feet (yaklaşık 14 km) maksimum irtifaya çıkabilecek şekilde tasarlandı.
Anlaşmanın bir diğer önemli boyutu da aslında Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığı azaltma ve yerli üretim kabiliyetlerini artırma hedefleri doğrultusunda oluşu. GE ve TEI arasında Paris Havacılık Fuarı 2023’te imzalanan bakım, onarım ve revizyon (MRO) anlaşması da bizlere bunu gösteriyor.
F404-GE-402 motor özellikleri:
Genel özellikler
- Tip: Artyakıcılı turbofan
- Uzunluk: 154 inç (390 cm)
- Çap: 35 inç (89 cm)
- Boş ağırlık: 2,282 lb (1,035 kg)
Komponentler
- Kompresör: eksenel, 3 fan ve 7 HP aşamalı
- Yakıcılar: dairesel
- Türbin: 1 LP ve 1 HP aşamalı
Performans
- Maximum itki:
- 11,000 lbf (48.9 kN) asgari itki
- 17,700 lbf (78.7 kN) artyakıcılı
- Genel basınç oranı: 26:1
- Bypass değeri: 0.34:1
- Hava kütle akışı: 146 lb/s (66 kg/s)
- Yakıt tüketimi:
- Asgari itki: 0.81 lb/(lbf⋅h) (23 g/(kN⋅s))
- Tam artyakıcılı: 1.74 lb/(lbf⋅h) (49 g/(kN⋅s))
- İtki ağırlık oranı: 4.8 (boş), 7.8 (artyakıcılı)
İnşallah kendi mootorumuzu yapma hedefimizden vazgeçmemişizdir.
İnşaALLAH
Birkerede şu yaptığınızı abd siz yapın sokmayın kafirleri yaptığınız işe
Motor yapmak çok zor.Uzun yıllar lazım
Bizim TAİ nin geliştirdiği motorlara ne oldu da yine ABD de motor alıyoruz. Artık şüphelenmeye başladım. Yoksa motor geliştirme falan hep hikaye mi.
İlk denemede çalışmamış civata atmış hehe
Çok komikmi
Ben hayatımda yapilan işlerin ovülmesini görmedim
Bir işi her an her yerde anlatırsan,şudur, budur diye demek ki o işte birkusurat var
İnşallah bir gün hiç sessiz sedasız 100 de100 yerli olur da sevinçten havalarda.uçarım
Ne abidin ülkeyiz biz hala daha ABD’nin ***** geziyoruz sanki başka ülke yok motor üreten f 35 ten yada tıbbi amaçlı kenevir ekimine izin verdi diye Karaoğlan ambargo yedik daha ne kazıklar yedik ama NATO kafa NATO mermer
Anlaşılan yine şerefsiz abdnin boyunduruğu altına girdik galiba. Sonunda reisede pes edip dizçöktürüldü. RABBIM SONUMUZU HAYR ETSİN. Kime güvensem sonunda hain çıkıyorbğımsız savunma sanayi hay oldu galiba
Hiç bişi anlamadım 😅😅
Yerli motoru brak Amerikan motorunu kullan akıllı işimi. Çok yazik
Ümitsizliğe gerek yok. Ukraynadan motor almaya çalışıyorduk. Çin bile uçak motorunu yeni yapıyor. Hindistan yapamıyor. Ruslar, ingilizler, fransızlar amerikalılar yapıyor diye biliyorum. Helikopter motoru yapıldı, füze motorları yapıldı. Büyük motorlara ihtiyaç var. Kolay değil, yıllar sürüyor. Yırtınmamızın nedeni boşluk oluşmasın. Güçlü motorlar yapılana kadar projeler ilerlesin, ihtiyaçlar giderilsin. Allah yardım etsin, şimdi ekonomik olarak projeler durmasa. Ekip dağılırsa hetşey biter maazallah.
Vay arkadaş ya sen başgan olsan başımıza olmaz mı ya herşeyi düşünmüşsün.
Hani kendi motorumuzu yapiyorduk temel abi ne oldu sana ne oldu boyle…