Özgür yazılım ve açık kaynak kodlu yazılım (AKKY), bilişim sektöründe bağımsız olabilmek için büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan genelge kapsamında ise ülkemizde dışa bağımlılığı azaltmak için AKKY geçiş süreci başlatılacağı belirtildi. AKKY Geçişi Analiz ve Yol Haritası Raporu ile bu sürecin nasıl yürütüleceği açıklandı.
Kamuda açık kaynak yazılım kullanımı nasıl olacak?
Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılan Genelge ile kamuda açık kaynak yazılım kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Genelgeye göre, kamu kurumları 9 ay içinde “Açık Kaynak Kodlu Yazılıma Geçiş Analiz Raporu” hazırlayacak ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne sunacak.
Bu adımın kamu bilişim harcamalarında tasarruf sağlaması, yerli yazılım sektörünün gelişmesine katkı sunması ve siber güvenliği güçlendirmesi bekleniyor. Açık kaynak kodlu yazılımların kamuda yaygınlaşması dijital dönüşüme de hız kazandıracak. Genelge, yerli yazılım ve teknoloji üretimini teşvik edecek önemli bir gelişme olacak.
Raporların hazırlanmasında TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından oluşturulan rehber dikkate alınacak. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden gelen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Birçok ticari lisanslı yazılımın benzerleri açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) olarak da geliştirilmekte ve dünyada yaygın şekilde kullanılmaktadır. AKKY kullanımı, kamunun bilgi teknolojisi harcamalarında maliyet tasarrufunun yanı sıra, yerel yazılım ekosisteminin geliştirilmesi ve siber güvenliğin güçlendirilmesi açısından da önemli bir potansiyel barındırmaktadır.
Söz konusu Genelge uyarınca kamu kurumları, Genelge’nin yayım tarihinden itibaren 9 ay içerisinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığına ileteceklerdir.“
Açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) nedir?
AKKY, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı kullanma, çalışma, değiştirme ve dağıtma haklarını herhangi bir amaç için verdiği bir lisans altında yayınlanan bilgisayar yazılımı olarak nitelendiriliyor. Açık işbirliğinin önemli örneklerinden biri olan AKKY, katkıda bulunacak potansiyel kişi/kurum sayısını belirsiz kılar. Bununla birlikte, kodu inceleme imkanı yazılıma olan güveni artırır.
Bunu pardusla mı yapacaksınız?🤣
Shiftdelete, neden mesajımdan kelime sildiniz?Bu sansürcü,baskıcı hükümetin uşağı mısınız? Bana göre pardus leş oğlu leştir.
Üniversite de “Açık Kaynak İşletim Sistemleri” dersimizde hocamızın isteği ile Pardus kurmuş ve kullanmıştık gerçekten oldukça eksik bir işletim sistemi başka alternatiflere bakılabilir ya da adam akıllı yeni bir işletim sistemi geliştirilebilir. Pardus adam olacak gibi durmuyor çünkü, ek olarak devlet dairelerinde daha Windows kullanmakta problem yaşayan memurlar Pardusu nasıl öğrenip kullanacak bu da merak konusu.
Pardusu nasıl geliştiriyorlar öyle gözlerim yaşardı.
Pardus gayet kullanışlı. Fakat konu sadece Pardus değil. Güvenlik yazılımları, otomasyonlar, yönetim yazılımları, veritabanları gibi birçok yüksek lisans ücretli ve kaynak kodunda ne olduğunu bilmediğimiz, nerelere veri gönderdiğini bilmediğimiz yazılımlar var. Açık kaynak buralarda büyük çözüm olacak. Ve Pardus tek seçenek değil. Birçok open source işletim sistemi söz konusu.
Güvenlik ve maliyet için çok mantıklı. Ancak yetkin personel gerekli.
Debian tabanlı Pardus ile ne yapmayı düşünüyorsunuz
Kendi kaptan masaüstü çomar pisi paket yöneticisi türk bilişimciler tarafından yazılan Pardus -ankayı neden çöp ettiniz
Yazılımda da mı yol haritası yapmışlar aq 20 senedir yol haritası yapa yapa bitiremediler haritayı ülkede haritacı olmak varmış ne haritaymış bee
Parduslamı mdkskskskkddkskal
Not edin 9 ay sonra tek çivi çakılmış olursa ben de birşey bilmiyorum.
Senelerdir takip ediyorum. Bakanlık bünyesinde Türkiye Açık Kaynak Platformu kuruldu. Yarışmalar düzenlendi vs bir sürü etkinlik. Ortada tek satır kod göremedim ben. Gören varsa beni de bilgilendirsin.
Linuxun tamami ozgur yazilim degildir, bu haliyle acik kaynak olmasi verimliligi dusurmekten ve yerli milli fantezisi gutmekten baska seye yaramaz, ben de basligi gorunce libreboot cihazlarda suckless listesinden yazilimlar kullanacaklar sanmistim, proprietary yazilima devammis
Yapabiliyorlarsa yapsınlar, pardusla olay biraz zor gibi görünüyor, ama insan gibi bir arayüz yaparlarsa neden olmasın. Benim kurumumda kullanılan binlerce bilgisayar var, Windows ve Office lisans parasına yazık. Dökümantasyon işleri web arayüzü bir sistemde olursa ister Pardus ister Windows ne fark eder.
Uygulanırsa tasarruf olur, kamu kurumlarında kullanılan office gibi programlar için sanırım büyük paralar veriliyordur.
Bence önce telefonlar için milli isletim sistemi lazım yeter dinlendigimiz milli güvenlik tehlike altında
25 yıldır hep aynı hikaye. Bir süre sonra bırakırlar.
Lütfen destek
Yorumları okudum. Aylar geçmiş son yorumdan bu yana. Çoğu yorum nefret içerikli. Şahsen hükümeti desteklemeyen birisi olarak, bu adım desteklenmeli. Duruma farklı bakmak lazım. Her ne kadar sırf giderleri kısıp hazineden çıkan bütçedeki şişikliği indirmek amaçlı atılan bir adım olsa da bu olması gereken bir durum. Pardus belki çoğu kişi için arayüz açısından yetersiz olsa dahi kurum ve kuruluşlar için bunun ne önemi var ? Kişisel kullanıcı gözüyle bakacak olursanız günlük hayatınızda kullanmazsınız ve sorun kalmaz. Bir çok linux distrosu var. Önemli olan open source kültürünü ülke olarak yaygınlaştırmak. Konu sadece işletim sistemi değil anlaşıldığı üzere. Kaldı ki pardusun TUBITAK tarafından ilk çıkarıldığı ekip dağıtıldıktan sonra ve desteğin kesilmesine kadar olan süre üzerinden seneler geçti. Bu süre zarfında her şey değişti. Eleştiriler yapılabilir ama eleştirirken de en azından neler yapılabileceği, neler yapılırsa daha istikrarlı olabileceği hakkında eklemeler yapılırsa bir yere varabiliriz. Ha ama derseniz liyakat yok, ozaman da open source olduğu için sizler/bizler de bir şeyler katıp geliştirilmesine katkıda bulunursak neden bir şeyleri değiştiremeyelim ki ? Değişmeyeceğinden emin olduğumuz zaman “hater”vari kelimeler sarf etmekten çekinmeyiz.