Elektronikten otomobile neredeyse her şeyi etkileyen çip krizi sonrasında ülkeler kendi üretim tesislerini kurmak için yoğun bir araştırma ve yatırım sürecine girdi. Çip denildiğinde ilk akla gelen Tayvan olurken, ülkemizde sevindirici bir gelişme yaşandı. TÜBİTAK ve Katar Hamad Bin Halife Üniversitesi arasında Türkiye’nin yerli ve milli çip üretim tesisinin kurulması için işbirliği anlaşması imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 12 ay içinde Türkiye’de ilk defa 65 nanometre çiplerin üretileceğini belirterek, “Burası, iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesis olacak. Geliştirdiği teknolojik çözümlerle, milli hasılamıza, cari açığın azaltılmasına ve istihdama katkı sağlayacak.Türkiye’yi kritik teknolojilerin üreticisi yapacağız” dedi.
Çip endüstrisinin küresel pazar büyülüğünün 600 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Bakan Varank, “Bugün hemen hemen evimizde yer alan her cihazda bir çip yer alıyor. Ortalama bir otomobilde 1000’den fazla çip var. Hatta artık giyilebilir çiplerle dolaşıyoruz. Ve bunların sayısı her geçen gün artıyor. 2030 yılına kadar çip pazarı büyüklüğü 1,5 trilyon dolara yaklaşacak” diye konuştu.
Çip üretim tesisi milli güvenlikte kritik öneme sahip
Çip endüstrisinin milli güvenlik açısından da kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Bakan Varank,şunları söyledi:
“Dolayısıyla özellikle gelişmiş ülkeler çip endüstrisine yönelik yeni yol haritalarını birer birer açıklıyor. Avrupa Komisyonu geçen yıl ‘’Avrupa Çip Yasası’’nı onayladı. Çip endüstrisinde küresel pazar payını artırmak amacıyla 47 milyar dolarlık kamu ve özel sektör yatırımını harekete geçirdi.
Yine aynı şekilde ABD, çip endüstrisinde arz güvenliğini sağlamak ve uzak doğuya bağımlılığı azaltmak amacıyla çip yasasını onayladı. 52 milyar dolarlık teşviği devreye aldı. Biz de Türkiye olarak Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde artık tam zamanında doğru teknolojilere yatırım yapıyoruz.
Apple diğer şirketlere çip bırakmıyor!
TSMC tarafından N3 olarak adlandırılan üretim süreci sonrasında ortaya çıkan çiplerin tamamı Apple'a aktarılıyor.Savunma sanayi şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu stratejik çiplerin hem tasarımını hem de üretimini TÜBİTAK’ta yapabiliyoruz. Savunma sanayinin ihtiyacı olan bu fotodedektör çiplerinin kilogram başına değeri ihracat değeri 388 bin dolar. Burada büyük bir katma değer var. Ülkemiz için bir fırsat var.”
12 ay içinde çip üretimi başlayacak
Çip üretim hattının kurulabilmesi için gerekli olan değeri 30 milyon doları bulan makinelerin, Hamad Bin Halife Üniversitesi tarafından temin edileceğini anlatan Bakan Varank;
“TÜBİTAK BİLGEM ise temiz odaların inşa edilmesinden, makinelerin Katar’dan getirilerek kurulmasından ve tesisin işletilmesinden sorumlu olacak. Makine ekipmanların Gebze kampüsüne getirilmesinden sonra inşallah 12 ay içerisinde Türkiye’de ilk defa 65 nm çip üretimine başlayacağız.
Burası, iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesis olacak. Geliştirdiği teknolojik çözümlerle, milli hasılamıza, cari açığın azaltılmasına ve istihdama katkı sağlayacak” dedi.
600 milyon lira çip tasarım desteği
Bakan Varank, çiplerin üretimi kadar yerli ve milli imkanlarla tasarımının da oldukça önemli olduğunu ifade ederek, bu konuyla ilgili İstanbul Kalkınma Ajansı’nın yürüteceği bir destek çağrısına çıkılacağını açıkladı.
3 yıllık bu programla 5 kişiden az tasarımcı çalıştıran çip tasarım firmalarına 600 milyon lira destek sağlanacağını belirten Bakan Varank, bu alanda nitelikle Ar-Ge faaliyeti yürüten ve insan kaynağı yetiştiren üniversitelere de 100 milyon lira destek sağlanacağını söyledi.
Bakan Varank, sektörün derinleşmesini sağlamak amacıyla 270 milyon lira bütçeli “Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri Çağrısı”nın açılacağını, bu çağrıyla çip ihtiyacı olan büyük firmalar ile çip tasarım firmalarını bir araya getirileceğini söyledi.
Bakanlık olarak hedeflerinin, ülkeyi katma değerli ve yüksek teknolojili üretimde global bir üs haline getirmek olduğunu vurgulayan Varank, “Yatırım yapan, üreten, istihdam sağlayan girişimcilerimizin en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapacağız. Emin olun önümüzdeki yıllarda da bugün açılışını yaptığımız tesislerde geliştirilen yeni teknolojileri konuşuyor olacağız. Türkiye’yi küresel rekabette bir üst lige taşıyacak bu yatırımların, şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
“Hem yetkinliğimiz hem de altyapımız var”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, çip konusunun dünyanın gündeminde olan kritik bir mesele olduğuna vurgu yaparak;
“Çip konusunda Türkiye’nin alt yapısı aslında var. 1983 yılından itibaren YİTAK yani yarı iletken teknolojileri araştırma laboratuvarımız vasıtasıyla Türkiye’de bu yetkinlik var ve aynı zamanda ülkemizin belki sınırlı da olsa savunma sanayi ihtiyaçları için biz bunu 2010’lu yılların başından itibaren karşılayabilecek bir yetkinliğe ve altyapıya sahibiz.
Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü Yetkinlik boyutu önemli. Çünkü yetkinlik olmadan altyapıya sahip olmanın çok da bir önemi yok. O yüzden burada yetkinliğin ve altyapımızın bulunduğu YİTAL laboratuvarımız var.” ifadelerini kullandı.
Katar Hamad Bin Halife Üniversitesi (HBKU) Rektörü Prof. Dr. Ahmad M. Hasnah da bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek tesisin önemine işaret etti.
Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Hamid Bin Khalife Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmad M. Hasnah tarafından çip üretim tesisi işbirliği protokolü imzalandı.
Ardından girişimcilere son derece modern bir çalışma ortamı sunan Marmara Teknokent IDEA Kuluçka Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.
Badem bıyığın arkasında isterse IBM quantum bilgisayarları olsun, taş devrinde yaşarım onurumla yaşarım.
Zaten kafa olarak taş devrinde yaşıyosunuz
Badem bıyıklıların bi türü de senin arkanda yalnız. Hiçbir zaman fark edemeyeceksin.
Harbi sıkıntılı insanlarsınız, güzel gelişmeleri her türlü reddeden bir zihniyet yok olmaya mahkumdur.
Sen basit bir fasosun
Türk milleti yapar kardeşimmm. isterse mazide olduğu gibi AB ve ABD yi çini 100 de katlar 1000 de katlar. Maşallah devletimize
Vatanımıza milletimize hayırlı olsun tebrik ederim bu güzel yatırım olanaklarını sağlayan bakanimizi
65nm nerde 2nm nerde.
ahsisjsjiddjus Nokia 3310 a takacaklar herhalde 4nm 8gen 2 ye karşı rakip olamaz ki
Mükemmel yaaa
65 nm üretim teknolojisi olarak biraz geride kalsa da iyi bir haber. Bir yerde başlamak lazım. Sonrası da yavaş yavaş gelir hayırlısıyla.
Biiznillah
Tebrikler. Böyle güzel haberleri duymak beni mutlu ediyor. Böyle projeler sayesinde Türkiye’nin ileride söz sahibi ülkeler konumuna geleceğinden eminim.
Büyüdü beğenmeyenler çıkar şimdi. Sanki en iyisini yapmıyorsan üretmeyi bırakıp elin adamından alman gerekiyormuş gibi.
Bu hükümetleKatarla yapılan her işe şüpheyle bakarım.
Bu kafa ilede bir yere varamazsın
Sen yaban tohumusun
Uzun zamandir çip ile ilgili devletimiz uretimi ne zaman yapacak diye bekliyordum. Memleketimize simdiden hayirli olsun.
Uzun zamandir çip teknolojisini merak ediyordum. Milletimize simdiden hayirli olsun.
Katarlılarla, badem bıyıklı Türk düşmanı hain araplarla yapılan hiçbir işbirliği başarı değildir. Bazı kıt beyinlilier sevinsin bakalım. Günü gelince tersten görürler!!!
Çip üretimi muazzam bir şey olur. Bu gerçekleşirse Türkiye lider ülkeler arasına girer.
Amerikan IBM firması 2nm ‘ lik Chip üretti.
Biz daha yeni 65nm ‘lik Chip için fabrika kurmaya çalışıyoruz, hemde Katar’ la.
Aradaki farkı düşünün.
Ne zaman 10nm ‘ den aşağı yapabilirsek
o zaman gururlanın.
Sen 100 nm lik çip üretecektinde mani mi oldular.
Dünya 2nm çip yaparken övündüğümüz şeye bak . Kolay bir olay değil ve pahalı bir üretim ama kritik bir yetenek . Yarın çeşitli bahanelerle bize çip bile vermeyebilirler.Çok daha fazlasını hedeflemeliyiz.
Böyle şeyler akıllarına hep seçim vakti geliyor. Daha önceden düşünmeleri lazımdı onu. Bunlara güven olmaz. Gençlerin önünü de açmıyorlar.
Sıgır
Olm diğerleri 3nm dalaşına girişirken biz daha 65nm işlemci üretiyoruz. Ne şaçma iş böyle
Eski teknojoli chip üretim hurda makinelerini Türkiye’ye yeni fiyattan çakacak lar….bakımı içinde yeni makinadan daha fazla tamir parası veririz….yürü br kim tutar bizi
Ulan diğer ülkeler 3nm için dalaşıyorlar biz daha halen yeni 65nm yapıyoruz.
65nm yi begenmeyen gerizekalılar türedi.siz yaptınız yada yapmaya teşebbüs ettinizde başkasının yapacagını begenmemek kaldı.ülke bu sıgırlar yüzünden bu hale geldi.
elbette türk insanı yapar da bunun için siyasi irade olması gerekiyor yoksa bu ülke ye birşey yaptırmazlar kolay sanmayın bu siyasi iradeyi yoksa koç da sabancıda 30mil dolar yokmu elbette var ama bunu yapma iradesi maddiyatın üzerinde bi konu. helal olsun inşallah secimi ezerek rte alırda bu proje tamamlanır. unutmayın oldu ki niteliksiz çapsız alırsa bunu takip edin proje ne aşamada bitecek görürsünüz. allah yaşatmasın da yaşamaya ısrarda etmeyelim yıllarınızın heba edildiğini yaşamaya gerek yok.
Arkadaş Katar olmadan biz milli bir işlem yapamıyor muyuz?
Neden Gebzeye yapılıyor? Deprem olmayan bir bölge seçmeniz gerekir. Bir depremde bütün yatırımlar çöp olacak. Liman kenti diye yapıyorsanız. Samsun’a yapın Giresun’a orduya yapın güvenlik diyorsan Çorum’a, Amasyaya yap Bütün sanayiyi Marmaraya yigdiniz. Bir depremde ülke ekonomisi batar. Bunu nasıl düşünmüyorsunuz. Hatta değişik bölgelere yaymak gerekir ki biri giderse biri kalsin
G.t kadar cep telefonunuzda kullanılan 4nm çipleri üretmek değil amaç, şuan sanayi, otomobil vs bir çok alanda kullanılan çipler zaten 65 mm. Elektronik Kartlar her ne kadar uretilse de çipler ithal edilmek zorunda kalınıyordu. Harika bir yatırım olmuş emeği geçenlere helal olsun.
Hayırlı olsun.Hasan Hocanın da belirttiği gibi Yari İletken konusu çok evvelce dayanır.Rahmetli Hocamız Prof.Dr.Dogan Gucer zamanında Tübitak ta Kati Hal Fiziği çalışmaları vardı. Hocam beni bu toplantılara davet ettiler ve Cumartesi günleri katilirdim.Önemli olan kesintisiz ve israrla devam etmektir.Bugün Hasan Hocanın da dirayetli tutumu ile meyve vermeye başladı. Tebrik eder, kutlarım.Tekrar Hayırlı olsun.
Hem katar hem de yerli ve milli 🤣🤣 gidin işinize
Bazı kuş beyinliler emeklemeden koşmak derdinde. 3 nm varmış bilmem neymiş. Başlanan işe bile Katarlı, badem bıyıklı gibi yobaz mı yobaz lağım fikirlerinizle takoz olmaya çalışıyorsunuz. Pabucumun ilericileri.
😀
Katar Hamad Bin Halife Üniversitesi de mi yerli ve milli oldu askjdgaskjghşl
Ayrıca çip pazarı 65nm çiplerde yok, o 20yıl önceydi. AKP galiba hala seçildiği yıllarda sanıyo kendini.