Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Türkiye’de deprem tehlikesi artan bölgeler!

Ana sayfa /

Elazığ’da yaşanan depreminin üzerinden yaklaşık 6 ay geçerken, ülkemizde sürekli artçı depremler meydana geliyor. Dün Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem sonrasında Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan‘dan önemli açıklamalar geldi.

Sözcü tarafından paylaşılan habere göre “Doğu Anadolu fay kırığı bir canavarla birleşmiş durumda. Türkiye’nin deprem haritasına baktığımız zaman ciddi hareketlilikler var” ifadelerini kullanan Ercan, Muş, Varto, Bingöl, Erzincan ve Erzurum‘un deprem beklenen bölgeler olduğunu açıkladı.

MIT’den deprem titreşimlerini depolayan sistem

Depremlerden korunmak için geliştirilen sistemler hayatımızda büyük yer kaplıyor. Dünyanın deprem haritasına uygun olarak birçok sistem olsa MIT yeni sistem adımıyla dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Türkiye’de deprem tehlikesi artan bölgeler!

Doğu Anadolu fay kırığının Kuzey Anadolu fay kırığı ile birleştiğini dile getiren Ercan’ın konuşmasındaki kritik başlıklar şu şekilde;

 – Burada önemli olan yerlerden Niksar, Reşadiye, Amasya ve Merzifon’a dikkat.

 – Sakarya çukuru, Kaynaşlı, Düzce, Adapazarı, Akyazı ve İznik bölgeleri gelecek 10 yılda deprem duyarlılığı yüksek alanlar.

 – Marmara’nın güneyinde Bandırma, Gönen doğrultusu, Balıkesir ve Sındırgı arası gergin.

 – Özellikle Aydın-Büyük Menderes çukurunun bulunduğu Denizli’den başlayıp Nazilli, Aydın, Kuşadası, Söke, Simav ve Sisam Adası’nın bulunduğu kesim gergin.

 – Güney Ege yayı olarak aldığımız Dalma Batma kuşağının Girit, Rodos, Fethiye, Finike, Kaş ve Marmaris kesiminde gerginlik birikimi var. Ege sularında son bir yıldır bu gerginlik Ege’nin doğusuna doğru kayma eğiliminde.

 – Çameli’nin bulunduğu kesimden Burdur, Isparta büklümü Beyşehir, Afyonkarahisar’ı çekince altına sokacak nitelikte. Diğer bir bölüm ise Hatay, İskenderun, Antakya, Ölüdeniz kırığı çok uzun süredir geriliyor.

 – Çukurova’nın bulunduğu kesimde Osmaniye, Adana ve Ceyhan uzun süredir bir deprem üretmiyor.

Türkiye’de depreme karşı en güvenli yerler neresi?

Gürcistan ve Artvin’den başlayarak Bulgaristan sınırına kadar Karadeniz kıyılarının çok güvenli olduğunu da hatırlatan Ercan diğer güvenli yerleri şu şekilde açıkladı: Kilis, Şırnak, Diyarbakır’ın güney kesimleri. Yozgat ve Sivas’ın orta kesimleri, Ankara, Konya, Karaman ve Niğde dolayları ile Trakya’nın kuzey kesimi.

Deprem tehlikesi artan bölgelerden birinde yaşıyor musunuz? Depreme karşı ne tür önlemler alıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz..

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam