Corona virüsü salgını sürecinde pek çok kamu hizmeti Türkiye’nin dijital portalı “turkiye.gov.tr” adresi üzerinden verilmeye başlandı. Vatandaşlar da corona virüsü tedbirleri kapsamında evde kaldıkları için sistemi daha fazla kullanmaya başladı. Türkiye’de e-Devlet kullanımı ile ilgili veriler açıklandı.
Türkiye’de e-Devlet kullanımı hangi seviyeye çıktı?
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Covid-19 salgını sürecinde birçok kamu hizmetinin e-Devlet Kapısı‘ndan verilmeye başlandığını belirtti. Koç, konuyla ilgili olarak “Şubat-mart aylarının verileri karşılaştırılarak en çok kullanılan hizmetler sıralandığında karşımıza çarpıcı rakamlar çıkıyor.” açıklamalarında bulundu.
Salgın Türkiye’de ilk olarak Mart ayında görüldü. e-Devlet kullanımını Mart ve Şubat ayı üzerinde karşılaştıran Koç, “Vatandaşlarımızın evde kaldıkları son dönemde dijital hizmetlerin kullanımı artış gösterdi. e-Devlet Kapısı’ndan sunulan 5 binden fazla hizmet sayesinde birçok işlem evden yapılmaya başlandı. Şubat-Mart aylarının verileri karşılaştırılarak en çok kullanılan hizmetler sıralandığında karşımıza çarpıcı rakamlar çıkıyor.” açıklamasında bulundu. Koç ayrıca tapu bilgisi, doğal gaz abonelik sözleşmesi gibi sorgulamalarda da artış olduğunu ve bu dönemde sosyal destek başvurularının 3 kat arttığını belirtti.
Cumhurbaşkanı: Havalimanına hastane kuruluyor!
Kabine toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan corona virüsü için alınan yeni önlemleri açıkladı. Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'ye hastahane kuruluyor!İşte Türkiye’de e-Devlet kullanımı (Şubat – Mart)
Eğitim Bilişim Ağı (EBA): Şubat 25 bin 186 / Mart 766 bin 491
TÜRKSAT Şebeke Sorgulama Hizmeti: Şubat 2 bin 229 / Mart 37 bin 684
Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi: Şubat 132 bin 368 / Mart 598 bin 565
Alo 183 Sosyal Destek Başvuru ve Takibi Hizmeti: Şubat 87 bin 789 / Mart 245 bin 861
İlaç Kullanım Süresi Hizmeti: Şubat 1 milyon 182 bin 775 / 2 milyon 2 bin 972
Bu e-devlet şifresinin sadece postaneden alınması tam bir saçmalık, Annem 67 yaşında Parkinson hastası yürüyemiyor e-devletle alakalı bir şeye bakacağım ben e-devlet şifresi alması için ambulans çağırıp postaneye mi götüreceğim kadını, ayrıca diğer başka sağlık sorunları yüzünden gidemeyen insanlarda var, bu saçmalık bir an önce düzeltilsin, telefon edip kimlik bilgileri doğrulama sistemi ile verilsin.
Şayet annenizin bir banka hesabı var ise bankanın internet şubesinden de e-devlete şifresiz olarak geçiş yapa ve daha sonra şifre belirleye biliyorsunuz.
Şu çıncalık imza dalgası olmasaydı belki daha da fazla kullanılabilecekti.