Ülkemizin e-devlet programına başlatmasının üzerinden yaklaşık 5 yıl geçti. Peki Türkiye’deki kamu kuruluşları bu yatırımlar sayesinde ne adar büyük değişiklik gösterdi? Ankara’da bugün yapılan Kamu Yarırına Teknoloji zirvesinde, Intel, Fujitsu ve Microsoft yöneticileri bu soruların cevaplarını tartıştı.
Yayınlanan raporlara göre Türkiye e-devlet kapısına geçişte büyük bir atmış durumda. Adelet, eğitim ve askeri hizmetlerdeki teknolojik altyapı yüzde 100 seviyesine ulaşmış durumda.
Türkiye Teknoloji Konusunda Neler Yapmalı?
Tapu ve Kadastro yönetimi yüzde 60 oranında e-devlete geçmiş durumdayken diğer devlet kurumlarındaki değişim süreci ise yüzde 40 civarında.
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, ülkemizdeki e-devlet gelişiminin büyük bir hızda geliştiğini bu sayede vatandaşların ve devletlerin arasındaki ilişkinin de değişmeye başladığını açıkladı.
Konuşmasına devam eden Zaim, tamamlanmakta olan e-devlet altyapısıyla birlikte bireysel devlet hizmeti dönemine geçildiğini belirtti.
Devletin özel bir yazılım ekibi oluşturduğunu açıklayan Zaim çok yakında e-devletin yazılımsal bazda da hizmet vereceğinin altını çizdi.
{pagebreak::Sosyal Ağ Kullanımı Üretime Kaymalı}
Sosyal Ağ Kullanımı Üretime Kaymalı
Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem ise dünyadaki tüm büyük ekonomilerin teknoloji yatırımları sayesinde büyüdüğünü belirtti.
Ertem ülkemizin sosyal ağ ve sohbet programları kullanımında en üst sıralarda bulunduğunun buna karşın teknoloji üretimi konusunda ise tam tersi bir durumda olduğumuzun altını çizdi.
Ülkemizdeki gençlerin sosyal ağ kullanımına ayırdığı zamanı üretime kaydırmasını tavsiye eden yönetici Türkiye’nin bu konuda yatırım yapması gerektiğini de belirtti.
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cemal Akyel, teknoloji kullanımı konusunda büyük devletlerle aynı seviyeyi yakaladığımızı ancak bu başarımızı üretim konusunda devam ettiremediğimi belirtti.
Akyel, devletin üretim konusunda gençlere daha fazla destek vermesi gerektiğini de konuşmasına ekledi. Microsoft yöneticisi Türk IT sektörünün sorun aşma konusunda çok tecrübeli olduğunu ancak bunu üretim konusunda kullanmadığının altını çizdi
Yurtdışından teknoloji almak yerine artık üretim yapılması için şirketlerin ve devletin daha sıkı çalışması gerektiğini de Akyel konuşmasına ekledi.
{pagebreak::Türk E-Devlet Hangi Seviyede?}
Türk E-Devlet Hangi Seviyede?
Benno Zollner Fujitsu Kıdemli Başkan Yardımcısı yaptığı konuşmada Türk e-devlet hizmetleriyle dünyadaki diğer devlet çalışmalarımı değerlendirdi.
Türk devlet piyasası 367 milyon euro değerinde olduğunu açıklayan yönetici Türkiye’nin 2009’dan itibaren e-devlet yatırımlarını yüzde 80 oranın artırdığını belirtti.
Fujitsu olarak altyapı hizmetlerinde birlikte oldukları devletleri değerlendiren Zollner Türkiye’nin kullanım olarak ilk 20 içerisinde olduğunu da açıkladı.
Başkan Yardımcısı bu Haziran ayında piyasaya sürülecek olan yeni tablet ürünleri sayesinde e-devlet hizmetlerinin entegre şekilde kullanılabileceğini de açıkladı.
Zollner bilgisayar teknolojisinin dokunmatik sistemlere doğru yöneldiğini ve Fujitsu’nun da bu konuda bu konuda yatırımlarını artıracağını belirtti.
:: Ülkemizdeki e-devlet hizmetlerini yeterli buluyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}