5G teknolojisi, 2020 yılında hayatımıza girecek. Şimdilik tüm çalışmaların devam ettiği teknolojide önemli olan detaylardan biri de fiber altyapısı. 5G teknolojisine daha da yaklaştıkça fiber altyapı da önem kazanıyor. Bu doğrultuda altyapının ne durumda olduğu sorusu, Türkiye’nin fiber haritası ile netlik kazandı.
iOS 12.4 Beta 7 yayınlandı! Hangi yenilikler geldi?
iOS 12.4 için kolları sıvayan Apple bugün itibariyle yedinci beta sürümünü geliştiricilere sundu. İşte iOS 12.4 Beta 7 sürümünün detayları ve cihazda meydana gelen değişiklikler!Türkiye’nin fiber haritası çıkarıldı
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından çıkarılan Türkiye’nin fiber haritası paylaşıldı. Söz konusu haritada özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yeni yatırımların hızla yapılmasının gerekli olduğu sonucu ortaya çıktı. Bu şehirlerde nüfusun göz önüne almak gerekiyor.
Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) Sektör Verileri Raporu’nda Türkiye genelinde fiber altyapının uzunluğu (hem omurga hem erişim) toplam 355.028 km olarak hesaplanıyor. Türk Telekom’un fiber altyapısı 282.022 kilometre iken, alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 73.006 kilometre olarak kaydedildi. Bu fiber altyapının 124.954 km’si omurga (şehirlerarası), 157.068 km’si ise erişim (şehir içi) amaçlı kullanılıyor.
Türkiye’nin fiber haritası ile birlikte İstanbul’da kişi başına düşen fiber altyapı oranı da ortaya çıktı; 3,1 metre.
Rapora göre çok sayıda şehirde fiber altyapının yok denecek kadar az olduğu açıklandı. Fiber altyapının yaygın olduğu illerde ise nüfus dikkate alındığında, kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğunun oldukça düşük oranlarda olduğu ortaya çıktı.
Buna bir örnek vermek gerekirse,
15 milyondan fazla nüfusa sahip olan İstanbul’da erişim (şehir içi) için kullanılan 47.421 km fiber altyapı ağı bulunuyor. Bu rakamlar dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda İstanbul’da kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğunun sadece 3,1 m olduğu karşımıza çıkıyor.
Aynı şekilde Ankara’da kişi başına düşen fiber altyapı oranı 4,3 metre olarak açıklandı.
Gelişmiş internet altyapısına sahip olan Stockholm’ün örnek gösterildiği raporda; 2 milyonu aşkın bir nüfusa sahip şehirde 1.800.000 km fiber altyapı uzunluğu bulunduğu ve kişi başına düşen fiber altyapı uzunluk oranının 770 m olduğu vurgulanıyor. Raporda ayrıca Türkiye’de nüfus oranıyla Stockholm’e yakın bir seviyede olan Antalya karşılaştırılıyor ve erişim için kullanılan fiber altyapı uzunluğunun 11.166 km olduğu Antalya’da kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğunun 4,6 m olarak hesaplandığına değiniliyor.
Antalya ve Stockholm örneğine baktığımızda ortaya çıkan sonuç ise Türkiye’deki fiber altyapının en az 200 kat daha artırılması gerektiği.
Türkiye’nin fiber haritası üzerinde dikkat çeken diğer şehirler ise aşağıdaki gibi sıralanıyor;
Bursa: 2.994.521 kişilik nüfusa sahip Bursa’nın fiber altyapı uzunluğu 9. 959 km, kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğu ise; 3,3 m.
Antalya: 2.426.356 kişilik nüfusuyla Antalya’nın fiber altyapı uzunluğu 11.166 km ve kişi başına düşen fiber altyapı oranı 4,6 m.
Adana: 2.220.125 kişilik nüfusuyla Adana’nın fiber altyapı uzunluğu 8.235 km ve kişi başına düşen fiber altyapı oranı 3,7 m.
Konya: 9.057 km’lik fiber altyapı uzunluğu bulunan Konya 2 milyon 205 bini aşkın bir nüfusa sahip ve şehirde kişi başına 4,1 m fiber altyapı düşüyor.
Şanlıurfa: 4.406 km fiber altyapı uzunluğuna sahip Şanlıurfa’nın nüfusu 2 milyona yaklaşıyor. Şehirde kişi başına 2,1 metre fiber altyapı düşüyor.
Gaziantep: 2 milyonu aşkın nüfusu bulunan ve 5.668 km fiber altyapı uzunluğuna sahip ve kişi başına düşen fiber altyapı oranı 2,7.
Kocaeli: 1.906.391 kişilik nüfusa sahip olan Kocaeli de ise 6.987 km fiber altyapı bulunuyor, kişi başına düşen fiber altyapı oranı ise 3,6 metre.
rezillik sene 2019 daha fiber altyapı hakkında tartışılıyor, yahu bunun zaten zorunlu olarak 10 yıl önceden yapılmaya başlanması lazımdı. Heryeri bina yol doldurduktan sonra şimdi kaz kazabilirsen, belediyelere kazı izni konusunda zorunlu izin verme talimatı gelmesi gerek, hatta iss’leri belediyelerin zorla fiber döşemeye teşvik etmeleri gerek.
Gerçekten haklısın
Şuraya bak. Türkiye’de her yerde fiber altyapısı eksik, buna rağmen altyapıyı iyileştirmeden 5G planları ve hayalleri kuruluyor.
Bursa da merkeze çok yakın bir semtte oturmama rağmen hiçbir şekilde fiber altyapı yok çok saçma
Fiber kablo döşemeye üşenen şirket, iş paraya gelince milleti sömürüyor nedense!
katılıyorum aynen milleti sömürüyolar bir fiber alt yapısını döşeyemiyolar
Para veriyoruz hizmet alamıyoruz kardeşim illa savaş mı çıkaralım.
Belediye altyapı doserken zorunlu tutulmalı.
Rezillikten başka bir şey değil. Telekom vb. servis sağlayıcıların halkı sömürmekten başka işleri yok. Hizmete gelince sıfır. Kaçıncı yüzyıldayız fiberin “F” si yok ortada.
Marjinal fayda kanununa tamamen aykırı internet hizmeti alıyoruz. Ödediğimiz para ile elde ettiğimiz fayda hiç orantılı değil. Bir tekelin elinde olan sektörün sakıncalarını bizzat yaşıyoruz.
15 metre yukarıda fiber var 100 mbpsye kadar internet alınabiliyor ama benim evde halen 35 mbps var
Batı bizi kıskanıyor 😂
Her şeyin başı baştır. Ne de olsa balık baştan kokar. Neyse ki az kaldı kurtulmamıza.
Çok beklersin.
Uydunet e de razıyız ama hala çağdışı ADSL kullanıyoruz yazık çok yazık…
bizim köy antalyaya bağlı orda turkcell sadece 3G cekiyor 4.5G ye çıkmıyor diğer operatörlerde orda çekmiyor
Çekiyor hatta bende 4G+ yaziyor doğru konuşalım
Olmayan altyapıya dünya kadar para ödüyoruz. Yazık.
🙂 KİŞİ BAŞI 3METRE ÇOK OLMUŞ BEN TÜRK TELE KOMU 2,5 SENE BEKLEDİM
ÖNCE SIRA DEDİLER
SONRA BİNADA KUTU YOK DEDİLER
SONRA MALİYET Mİ NEYMİŞ ONU BAHANE ETİLER
BEN ONLARA TEKLİF GÖTÜRDÜM MALİYETİ BANA FATURA EDİN DİYE SES ÇIKMADI SONUNDA ABONELİK İPTALİ YAPTIM
KURTULDUM DERKEN YİNE EVİMDE BAĞLI OLMAYAN TELEFON VE İNTERNETE FATURA GÖNDERDİLER
SÖZÜN ÖZÜ KAR EDEN KURULUŞ BATMIŞ DEVLET DENETLEME YAPMIYOR
YADA BİRİLERİ ÇOK BÜYÜK GÖTÜRÜYOR
DEVLET DENETLEME KURUMUNU GÖREVE ÇAĞIRIYORUM
Aydın Efeler (merkez ilçe) Hasanefendi mahallesindeki gibi yolları delik deşip ederek kabloları döşeyip santral kutularını takmadan ayarlamadan giden, haritalarında bağlantı yaptık diyerek müşteri yanıltan ama iş hizmet isteyince yok orada altyapı diyen SuperOnline gibi firmalarla daha çook bekleriz biz fiberi.
Kocaeli: 1.906.391 kişilik nüfusa sahip olan Kocaeli de ise 6.987 km fiber altyapı bulunuyor, kişi başına düşen fiber altyapı oranı ise 3,6 metre.
Tütünçiftlikteyim daha göremedik şükür….
bunlar 200 kat fazla kablo döşerse 200 katta fazla ücret alırlar. ABV hepsinin.
Büyükşehirlerde ölçülen değerlerin ne olduğunun önemi var mı ? Ben Ankara’nın ilçesinde oturuyorum bırakın fiber altyapıyı adsl altyapısının bulunmadığı mahalleler var böyleyken 5g gelsede bir önemi yok.
Birde utanmadan şöyle böyle reklam yapıyorlar ya kanima dokunuyor.
11 ay oldu hala interneti taşıyamadım. Fiber hızını geçtim. Eski altyapı dahi yok. Çok daha uzun süredir bekleyenler var. Ücra bir yerde tek tük insan yaşayan bir yer de değil.
Valla Azərbaycan durum farklı değil ama şükür bizde benim olduğum bölgede var fiber
Devlet bu konuya neden el atmiyor anlamış değilim internet hem yavaş hem pahalı hemde bağlantıda kopmalar var bence devletin turktelekom u tekrar alıp bu meseleyi kendi halletmeli
Hariri ailesi, önce Türk bankalarından borçlanarak Türk Telekom hisselerini aldı. Sonra her yıl nispeten yüksek kâr dağıttı. En büyük hisse kendinde olduğu için en çok kâr payı alan da onlardı. Türk Telekom’un yönetim kuruluna devletin atadığı şahıslar da vardı. Kimler olduğuna internetten bakabilirsiniz. Bu olaylar, denetlemekle görevli olan bu şahısların gözü önünde oldu.
Sonuç ortada. Hariri ailesi TT’yi bıraktı, gitti. Bankalara borcunu da ödemedi. Kâr paylarını aldı gitti. Kaybeden Türk milleti. Acaba bu işten toplam zararımız kaç milyar dolar? Bize kaç milyar dolarlık kazık attılar?
türkiyenin en kalabalık iki ilçesinin en kalabalık sokaklarında fiber yok…
Bazı üç kağıtçılar 4G yi 4.5G olarak tanımladı ve devamında bunun sebebinin 5G ye geçişin çok hızlı bir şekikde gerçekleşeceğini söylediler ama bırakın 5G yi 4.5G bile düzgün işlemiyor. Ama insanları soyup soğana çevirdiler…
Fiberi gectim Allah rizasi icin adsl e de raziyim yeni binaya gectik internet yok 1 seneden fazla oldu ttnet in keyfini bekliyoruz ayrıca turk telekom gibi lanet bir kurum tekel oldukca bu ulkenin internet altyapisi katiyyen gelismeyecek bırakın 2019u 2050 de olsa bu rezillik surup gidecek sahi secimden once turk telekoma sorusturma olayi vardi ne oldu o is??
Telekomu araplara satanlara döşemek lazım o kabloları…
100 mbit İnternetim var. YouTube 4K açarsam 5 dakikada 10 defa durup bekliyor. Yani çok özenmeyin. 2 mbit neyinize yetmiyor. Ayrıca yurt dışına çıkmışlar bilir. En dandik ortak İnternet alanlarında bile hız 0.7 mbit ile takılmasız video açar. Yani biri bizi gözetlemeye çalışırken zaten yavaşlatıyor da.
Ben Bursa’nın merkezindeyim 2 MB internet geliyo reva mı telefon çekmiyo 5 g de neymiş önce telefonlar çeksin az buçuk internet verin ben 5 g isyemiyom
Türk netten internet kullaniyordum bir sorun oldu 1 mbps ye düştü hız duzeltemediler telekoma geçeyim dedim port yok dediler ama arkadaşın internetini taşıdılar şuan internet var ama hız berbat 16, 35 mbps hız alırsınız diyorlar ama o hızı alamıyorsunuz birde alt limit yok hızlarda 1 e de düşebilir ve kimse bir şey diyemez bukadar saçma bir sistem de işimiz zor
bu kafayla bu ülkede fiberi bile kullanamazsınız arkadaş
Rezillik ülke bitmiş
Hem yüksek abonelik ücreti alıyorlar hemde hizmet düşük işte Türkiye ….
türkiyede fiber internet yok vdsl fiber diye kakalıyorlar türkiyenin %95 adsl kullanıyor emde pahalı fiyata sifir yatırım yapıyor
Rezalet durumdur ki, alt yapı mağduru olarak 5.5Mb internet ile alternatif bir şeyler bakarken yazınıza ulaştım.
kesinlikle 15 yıl önceki teknolojiyi hala insanlara güncel fiyatlardan veriyorlar. Utanmadan sıkılmadan diyeceğim ama kime neyi anlatıyoruz arsızın yüzüne tükürseler buna da yarabbi şükür eder.
Bu kadar cok yazi yazip hicbir sey anlatmayan bir yazi hazilamissiniz veya elinizdeki data cok sacma.
Yani sehrin bilmem kacta kacina hizmet veriliyor gibi bir data, veya yurt disi cikislarimiz eksik gibi bir data olsa anlayacagim. Sehir dedigin bir grid de degil yani bosluklari yogun bolgeleri vs olan bir sey.
Hangi sehrin ne kadarina, populasyonun ne kadarina hizmet verilebildigini soylecek bir data yok mu ya?
Durum kotu eyvallah da, sacma sapan data saglayip oylesine is yapiplmasina hic tahammul edemiyorum.
Kotu ama ne kotu o bile belli degil. Sadece sehir altyapisi mi yoksa ulkenin Internet cikislari da mi problemli?
Niye pahali arkadas internet?