Cumhurbaşkanı, tüm Türkiye’ye ne zaman fiber internet geleceğini açıkladı!

6

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam saatlerinde yaptığı konuşma sırasında Türkiye’nin 2053 yılına kadar olan planlarını kamuoyuyla paylaştı. Bu açıklama sırasında fiber internet, 5G altyapısı, demir yolu ve hızlı tren, havalimanları, liman tesisleri ve bölünmüş yol hedefleri paylaşıldı.

İBB’den fiber internet ve kazı izni açıklaması!

Fiber internet için 2023 planları 2053’e mi taşındı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama sonrasında hem kendi hem de ilgili bakanlıkların sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda sıkça 5G ve fiber internet altyapılarına değinildiği görüldü.

  • fiber internet

Bu sebeple geçtiğimiz yıllarda paylaşılan ve 2023 yılının sonuna kadar tüm Türkiye’ye fiber altyapı desteği sağlanacağına yönelik açıklama tartışma konusu oldu. Pek çok kişi bu planların ertelenmiş olabileceği iddia etti.

Fakat dün yapılan açıklamada 5G ve Fiber altyapı konusunda Erdoğan’ın hedef olarak 2053 yılını işaret etmediği anlaşılıyor. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde tüm vatandaşlara mobil geniş bant hizmetinin sunulmasının hedeflendiği söyleniyor.

Benzer bir şekilde 5G altyapı hizmetinin de şu anda LTE/4.5G’de olduğu gibi tüm Türkiye tarafından kullanılabilir bir seviyeye ulaşacağı belirtiliyor. Yapılan planlamaların ise 5’er yıllık aralıklar doğrultusunda hayata geçeceği söyleniyor. Yani 5G’nin hayatımıza girmesi için 2053’ü beklememize gerek kalmayacak. Fakat Türkiye’nin en ücra noktasına kadar bu hizmetin sunulması bu vakti bulabilir.

İnternet altyapısı konusunda ise geçtiğimiz yıllarda yapılan “2023 sonuna kadar tüm Türkiye’ye fiber” şeklindeki söylemlerin ve planların gerçekleşmeyeceğini anlıyoruz. Önümüzdeki yıllar içerisinde kullanıcı sayısı giderek artacak olsa da dün yapılan açıklamaya göre tamamlanması 2053’ü bulabilir.

BTK tarafından açıklanan 2021 yılı 3. çeyrek verilerine göre yalnızca İstanbul’da bulunan abonelere baktığımızda bile 2 milyon 825 bin 142 xDSL, 1 milyon 94 bin 195 Fiber, 385 bin 48 kablo ve 17 binden fazla diğer seçenekleri kullanan hane olduğunu görüyoruz.

Tüm Türkiye genelinde ise bu farkın daha büyük olduğunu görüyoruz. Mobil abone sayısının 69.7 milyon, Fiber abone 4.5 milyon ve sabit abonelerin de 17.7 milyonun üzerinde olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla mevcut altyapının en az 20 kat artırılması gerekeceği yönünde bir tahminde bulunabiliriz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

6 YORUMLAR

  1. Normalde bunlar 2053 yılı arasında degilde 2020 yılında olması gereken şeyler cumhurbaşkanımız her adımı geriden takip ediyor tebrik ederim

  2. bu 30 sene icerisinde degil 5g 50g leri gorecegiz. Sonuca gelirsek turkiyede yine 5G teknolojisi tam olarak 2050 yillarinda olmus olacak. Yapilasma ve ilerleyis cok berbat.

  3. arkadaslar adam yanlis dememis 30 seneye kadar herkese genis bant verebilir. fakat dusunmedigi sey su ki eger 23 secimlerinde yanlislikla* tekrar secilecek olursa 30 sene sonra halkimiz telefon veya bilgisayar alabilmek icin koca bir aile toplanip bir bilgisayar veya telefon alabilmek icin tum paralarini kilograma koyarak tartacaklar. agirligina gore alabilecekler. yani o senelere bizi rtx goturmeye calisirsa genis bant yatirimlari bittikten sonra ufak bant yatirimlarina baslamasi gerekecek

  4. Fiber gelse ne gelmese ne satılan paketlerin fiyatları ve hızları vdsl ile aynı hatta daha pahalı, 1000mbps kapasite varken gidip 24mbps paket satmak yada yüksek hızlı paketlerin satılmasını engelleyen düzenlemere sahip olmak saf kötülük değilde nedir.

  5. O tarihlerde belki de dünyada internet yeni bir şeye evrilecek biz daha fiber gelirmi diye soruyoruz. Olur olur ama 2053 ama 2153 ne fark eder ömrü yeten zaten görür çok da şeyapmayın bunlar ameriganın oyunu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version