Türk Toraks Derneği Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerlere göre yaptığı ölçümlerden Türkiye hava kirliliği haritası çıkartıldı. Sonuçta ortaya çıkan tablo ise pek iç açıcı değil.
Dünya benzeri yeni gezegen keşfedildi!
Türkiye hava kirliliği haritası oluşturuldu!
Türk Toraks Derneği’nin tüm Türkiye’de yaptığı ölçümlere göre ülkemizin hava kirliliği haritası ortaya çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün PM10 bazlı olarak açıkladığı oranlara göre yapılan ölçümlerde Türkiye’de en temiz hava, aynı zamanda sınır değerlerin altındaki tek şehir Rize oldu.
Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, “Dünya Sağlık Örgütü’nün görünmez katil olarak tanımladığı ve dünyada her yıl 3 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan bu sorunun ülkemizde de tanınmasını, duyulmasını ve bu sayede her an soluduğumuz zehirli havanın artık son bulmasını istiyoruz” dedi.
Ülkemizde hava kirliliğine yol açan en önemli faktörün fosil yakıt kullanımı olduğu söylenirken bu yakıtların kullanımına bağlı olarak 2876 erken ölüm, 4311 hastahanede yatış ve yılda 3 milyar euroyu aşkın bir sağlık harcaması yapılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü: “Yaşam tarzımızı değiştirmemiz lazım!”
Dünya Sağlık Örgütü dünyada her yıl hayatını kaybeden 7 milyon insanın 3 milyonunun açık havada bulunan kirlilik nedeniyle öldüğünü açıkladı. Bunların önüne geçmek içinse acilen insanlığın yaşam tarzını değiştirmesi gerektiği vurgulandı.
Enerji kaynakları yenilenerek daha temiz enerji kaynaklarına yönlenilmesi ve özellikle fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli araçlar ve toplu taşıma araçlarının kullanılması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından söylendi.
Ülkemize döndüğümüzdeyse yapılan ölçümlerin sonucunda Dünya Sağlık Örgütü PM10 için belirlediği maksimum değer olan 20 iken TC Sağlık Bakanlığı PM10 için 48’i üst değer olarak belirledi.
Bu sınır değerlere göre ülkemizde en temiz şehir 19 değeriyle Rize olurken TC Sağlık Bakanlığı’nın limitlerine göreyse 53 ilde hava kirliliği mevcut. Şırnak’ta ise maalesef yeterli ölçüm yapılamamış.
Bunun yanı sıra İstanbul’da en kirlik hava Göztepe, Esenyurt ve Aksaray iken; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı olarak dikkat çekiyor.
Yine üç büyük metropol şehrimizin en temiz semtleriyse İstanbul’da Silivri, Sarıyer ve Şile; Ankara’da Sincan ve Bahçelievler; İzmir’de ise Güzelyalı olduğu belirlendi.
Tüm bu analizlerin yanı sıra Türk Toraks Derneği Türkiye’deki tüm illerin hava kirliliğini takip edebileceğiniz “Nefesiniz Cebinizde“ uygulamasını da yayınladı. Bu uygulama sayesinde son 24 saat içerisindeki hava kirletici maddelerin havadaki konstrasyonlarını gözlemleyebiliyorsunuz.
:: Ülkemizdeki hava kirliliği sorununu hakkındaki düşünceleriniz neler?
Uzun zamandır Ümraniye de yaşıyorum, sıkıntılı olan şey sadece nüfusu, bunun dışında hava kirliliğinden varmış ama bakın ne zaman ümraniye iyi bir haber konusu oldu ki?
yıllardır yaşadığınız için ve aynı havayı soluduğunuz için hava kirliliğini pek farketmemişsinizdir.
Asil olay pm10 degil pm2.5 dur. ayrica bu olcumler genelde yanlis. Bircok kurulusun benzer olcumleri var. ayni yere bir kurulus havasi cok temiz derken diger kurulus hava kirliligi ust duzeyde diyor. Yani oncelikle bu dernegin yetkinligini olcmek gerekir. ayrica sunu da eklemek gerekirse, mesela Istanbul un hava kirlilik orani Paris’ten (hatta Paris Cin’de bazi sehirlerde kirlilik ve trafik problemi nedeniyle uygulanan, plakaya gore sehire girme izni gibi uygulamari da var – Paris in havasi cok temiz diye kuruluslar da var ama onlar olcumleri sehir disinda, yerlesimin seyrek oldugu yerlerde yapmaktalar – En son Milano da hava kirlilik oraninin tehlikeli duzeyi gecmesi sebebiyle benzer bir uygulamayi gerceklestirmeye calisiyor), Roma’dan ve Londra’dan iyi.
Yalan haber Türkiye nin en Temiz şehri Çankırı dır.
havakirliliğinin tek sebebi oy için bedava kömür dağıtmalarıdır…
Mantikli dusun bence kardes. Iktidari sevmiyorsun diye mantigindan uzaklasma.
HAVA KİRLİLİĞİMİZ, Airpollution / Luftvrmuzung kaynakları; Kömür, Doğal Gaz, Petrol ürünleri vb. fosil tabanlı, karbon salımlı yakıtların, binalarda ISINMA AMAÇLI tüketilmesi. Aynı ürünlerin yakımı ile üretilen elektrik enerjisinin (Aşırı) tüketimidir. Buna göre, Binalarda yalıtım uygulamaları ile, Kömür vb. karbon salımını, %50-70 arasında azaltmak mümkündür. Yenilenebilir enerji, Güneş, GES, Rüzgar RES, ve HES sistemlerinin de çatı ve cephelerde kullanımı ile de sıfıra yakın karbonlu yapılaşma mümkün görülüyor. Konuya ilşkinn eğitim ve uygulamalarımız için LÜtfen bkz. Facebook ‘Yalıtımcılık ve Yeşil Bina içeerikli gruplarımız’. Teşekkürler. Saygılarımızla.