Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları her geçen gün artıyor. Yükselen dolar kuru, enflasyon ve vergilerden kaynaklanan bu durum, özellikle de orta sınıf için yeni bir araba almayı bir hayli zor hale getirdi. Yine de pek çok kişi ihtiyaç olması halinde yüksek miktarda borcun altına girmek zorunda kalıyor. Ancak son ortaya çıkan bilgilere göre orta sınıf bu şekilde zorlanırken, toplumun ayrıcalıklı bir kesimi yine kestirmeden gitmeyi tercih etti. 400’den fazla lüks otomobilin Türkiye’ye kaçak sokulduğu ortaya çıktı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ‘kaçak otomobil’ soruşturmasını tamamladı
Sosyal medyada ve magazin haberlerinde ünlü isimlerin milyonlarca liralık lüks otomobilleri mutlaka karşınıza çıkmıştır. Ancak Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir yıldır süren ‘kaçak otomobil’ soruşturması ortaya çıkardı ki bazı şarkıcı, futbolcu ve iş insanları “sıradan” insanlar gibi vergi ödemek istememiş ve işin kolayına kaçmış.
Dava dosyasındaki iddialara göre, 8 kaçakçının Türkiye’ye getirdiği ve “uygun fiyatla” ünlü isimlere sattığı otomobil sayısı 416. Kaçakçıların yöntemi ise basit. Almanya gibi ülkelerde paravan şirketler kurarak satın aldıkları arabaları gümrükten geçirirken çifte fatura düzenlendi.
Şimdi BYD düşünsün: Tesla, 2023’te kaç adet elektrikli otomobil sattığını açıkladı
Tesla, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde global çapta ne kadar araç teslim edildiğini açıkladı. Gelin detaylarına beraber göz atalım.Elbette ki gümrüğe beyan edilen fatura ile gerçek fatura arasında önemli fark söz konusuydu. Bu sayede, oldukça önemli bir vergi farkı oluştu. Hatırlatmakta fayda var ki buradaki fark on ya da yüz binler değil, doğrudan milyonlar. Çünkü bedeli düşük gösterilen araçların 416 otomobilin piyasa değeri 15-20 milyon lira arasında.
Söz konusu 416 otomobilin ise 402 şirket ve şahıs adına kayıtlı olduğu belirlendi. Elbette ki bu otomobilleri kullanan kişilerin suçlu olduğunu iddia etmiyoruz. Basit bir şekilde satın aldıkları araçların fiyatının neden piyasanın bu kadar altında olduğunu “sorgulamamış” olabilirler. Zaten soruşturmanın devam ettiği süre boyunca da lüks otomobillerini kullanmalarının önünde herhangi bir engel yok.
Ancak iddianamedeki kişi ve firmalar da ‘mealen sorumlu’ olarak dosyada yer aldı. Bu da soruşturmanın ve davanın sonucunda karardan etkilenecekleri anlamına geliyor. Elbette ki bu süreç içerisinde de araçlarını satıp bu dertten kurtulamayacaklar.
Grey market (paralel ithalat) olarak bilinen araçlarla ilgili uzun süredir devam eden soruşturmalar sonucu bugün binlerce arabaya tedbir konmuş durumda” diyen Av. İpek Güvenç “Yeni bir ‘ÖTV affı’ gelmemesi durumunda, iyi niyetli araç sahiplerinin uzun yıllar süren yargılamalara bağlı olarak mülkiyet hakları kısıtlanmış olacak” diye konuştu.
Peki siz günümüzdeki bir pazar haline gelen kaçak otomobil dosyası hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce söz konusu lüks otomobillerin sahipleri gerçekten de iyi niyetli miydi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Böyle yönetime müstahak. Kimse mamal okumasın, ürünün kendi fiyatından fazla vergi veriyoruz yazıklar olsun! İnsanlar da böyle yaparlar işte.
Saçma sapan bilmeden boş boş konuşuyorsunuz ben 2. El bir araç aldım aracı da noter den aldım devletin kayıtlarına güvenerek ayrıca piyasa değerinde aldım Burda müstahak olan ne ? Yada benim yaptığım yanlış ne noterden aldım bankadan kredi çekil aldım yanlış olan ne madem kaçak neden devletin noteri satışa izin verdi ?
Asalak zengin tayfası,adalet yerini bulacaktır, kesinlikle,inancım tam devletime,saygılar.
Ne adaleti siz nasıl kafa yaşıyorsunuz ben anlamıyorum. iPhone olmuş 7 asgari ücret, dünyanın en ağır vergileri bizde. Yazık size. Bizim hayatımızı da mahvettiniz.
Zenginler vergi vermez
Az bile olmuş onun bunun şuursuzlarına, lakin parasını verip yine yoluna devam edecek şeref yoksunu vatan hainleri, biz de köle gibi çalışıp vergilerimizi ödemeye devam edeceğiz… fıkra bu kadardı…
Bizlik bi durum yok reis iki hurma eksik yer hem yurt dışında en lüks araçlar 100 bin dolar bandında siz ne 15 20 milyonundan bahsediyonuz
Bu kadar ağır vergiler olursa böyle şeylere şaşırmamak lazım. Dolar kuru zaten yüksek, bir de 5 milyonluk arabaya 10 milyon vergi alıyor hükümet. Yazık. Yazık. Yazık.
Alanların masum olduklarına kesinlikle İNANMIYORUM. Bu araçları bilerek ve isteyerek alıyorlar.
Vergiler yüksek, araçlar kuşa dönderilip getiriliyor. Donanımsız distribütör arabaları bir dünya para. İmkan sahipleri ucuza araba almaktan çok vatandaşa çok görülen ful donanımlı araba alma derdinde. Vergi sistemi adaletten uzakta olsa, usulsüzlüğü en başından engellemek kanun koyucunun vazifesi. Kör tuttuğunu öper misali tüketiciyi hedef tahtasına koymanın bir anlamı yok. Vatandaşına alt segmentinden lüks grubuna her türlü sınıfına göre vasat özellikteki aracı vergilerle alınamaz hale getiren sistemi kınıyorum. Bu güzel millet, bu hususta diğer ülkelere imrendirilecek acziyete düşürülmeyi hak etmiyor!