TÜBİTAK SAGE hipersonik hızlara ulaşmak için RAMJET motor teknolojisi üzerinde çalışıyor. Genel Müdür Gürcan Okumuş geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda Türkiye’nin bu motoru geliştiren sayılı ülkelerden birisi haline geleceğini dile getirdi.
Mavivatan.net, TÜBİTAK SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumuş ile TÜBİTAK SAGE’nin Devam Eden Projeleri ve Gelecek Vizyonu konulu bir röportaj yaptı.
TÜBİTAK SAGE, RAMJET motor için altyapıyı hazırladı
Türkiye’nin ramjet motorlu bir füze üretebilmesinin hayaliniz olduğunu söylemiştiniz sorusuna Gürcan Okumuş şöyle yanıt verdi:
“TÜBİTAK SAGE geçmişten günümüze yeni teknolojilerde lider olmak için çalışmıştır. Açıkçası geçmişte bu ramjetli bir füze de bizim büyük hayalimizdi. Ama şu an RAMJET teknolojisinde geldiğimiz noktada artık SCRAMJET’i yeni ileri hedefimiz olarak görüyoruz. TÜBİTAK SAGE imkanları ölçüsünde tabii ki bazı çalışmalar yapıyor, bunun yanında devletimizin desteklediği çalışmalar da var. Hali hazırda kurulu test altyapılarımızı kullanarak sıvı yakıtlı ramjet motor geliştirilmesi konusunda kısa zamanda çok değerli çalışmalar gerçekleştirdik.
Yürütmekte olduğumuz projede sıvı yakıtlı ramjet motorları konusunda kısa zaman içinde geldiğimiz nokta bizi sıvı yakıtlı ramjet motor ve ileriki safhada da scramjet motor teknolojilerinde dünyada sayılı ülkeler arasına girme noktasında cesaretlendiriyor. Bir taraftan eldeki altyapılarda geliştirme çalışmalarına devam ederken diğer taraftan ramjet motor testlerini ve aerodinamik ısınma testlerini gerçekleştirebileceğimiz altyapıyı kurma çalışmalarımız tüm hızı ile devam ediyor. Kurulumu tamamlandığında ilgili altyapı Avrupa’nın en büyük altyapılarından biri olacak.”
Bozdoğan, ilk atışta hedefi tam isabetle vurdu
Kurmakta olduğumuz bu altyapının ana elemanlarını kullanarak bir hipersonik rüzgar tünelinin de ülkemize kazandırılması için gerekli planlama çalışmalarına başlamış olduklarını söyleyen Okumuş, sözlerini şöyle tamamladı: “Altyapılar, ileri teknolojiyi kazanmanın en önemli ayağını oluşturuyor. Test yapamıyorsanız bu alanda ilerlemenizin imkan ve ihtimali yok.
Biz de bu bilinçle ramjetli bir füze geliştirmek için ne gerekiyor sorusunun cevabı olan test altyapısına son yıllarda büyük yatırım yaptık. Türkiye’nin tek, dünyanın da sayılı altyapılarından birisi olmasını hayal ettiğimiz bir yola çıktık. Bugün geldiğimiz noktada ramjetli bir füzeyi geliştirilmek için gerekli tüm altyapı büyük oranda tamamlandı ve testler devam ediyor. Kalan kısmına da çok kısa bir süre içerisinde sahip olacağımızı söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıl ramjet motorlarımızı füzeler ile birlikte tümleşik testlerde kendi altyapımızda test edebileceğiz.”
Türkiye için RAMJET motor geliştirmek makul bir hedef mi?
TÜBİTAK SAGE, güdümlü ve güdümsüz mühimmat sistemleri ve alt sistemleri geliştirme faaliyetleri yürütmektedir. Şirket bu zamana kadar seri üretime başlamış birçok mühimmat geliştirdi. Havadan atılan katı yakıtlı Bozdoğan-Gökdoğan hava savunma füzeleri ile ses hızının 4 katına kadar çıkabilen mühimmatlar geliştirmeyi başardı. Bundan sonrası için RAMJET motorunun gündeme gelmesi, Avrupa‘nın müşterek projesi olan ramjet motorlu havadan havaya Meteor füzesine benzer yerli bir sistemin geliştirileceğini akıllara getiriyor.
Ses hızının havada ilerleme hızı saatte 1225 kilometredir. RAMJET motorların çalışabilmesi için havadan atıldığında ses hızından fazla bir hızda bırakılması gerekmektedir. Bir jet motoru türü olarak RAMJET motorlar, türbin motorlar gibi hareketli parça bulundurmadığı için daha kolay geliştirilebilir.
İnşallah daha iyilerini de başaracak bu ülke
İnşallah Allah’ ın izni ile güzel şeyler yapıp tarihte olduğu gibi mazlumlara yardım edeceğiz. Ama CHP iktidar olursa HDP’ ye bakanlık verecek böyle güzel teknolojilerin gelişmelerin devamı için CHP’ ye oy vermeyin. Ayrıca eğer CHP iktidar olursa ne kadar bilim insanı varsa bu ülkenin %60′ terörist deyip ülkeyi terk eder. Lütfen yayınlayın…
İnşallah aynen çok daha iyisini İnşallah. Ümidinizi kaybetmeyin. Bu arada tebrikler.👏
Maşallah, söylediklerinden Ramjet motoru hallettiklerini anladım, ki sonraki aşama olan Scramjeti hedefe koydukları görülüyor. Gürcan Okumuş’u ve Tübitak SAGE ailesini yebrik ederim.
Geleceğin teknolojisi scream jet teknolojileri.rusyanin atış testini izlemenizi tavsiye ederim 5_40mach hizlardan bahsediliyor lakin çok bir bilgi verilmiyor bu teknoloji caydırıcılık bakımından çok önemlidir
Aslında ram jet motorlarda hareketlidir öndeki ram parçası uçağın hızına bağlı olarak ileri veya geri hareket eder
Bu işler çalışarak oluyor. Dilemeyle değil… Ayrıca, deneyimli insanlar ekonomik belirsizliklerden dolayı ve bazı baskılardan dolayı ülkeyi terk ediyor…