Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Hem iletişim kurmak hem de sosyalleşmek için kullandığımız akıllı telefonlarımızdan gün içinde de çok fazla ayrı kalamıyoruz. Uykuda geçirilen sürenin dışında hemen herkesin gözü cep telefonunda. Peki, Türkiye’deki mobil kullanıcılar gün içinde telefonlarına ne kadar vakit ayırıyor? ‘Kaç dakikada bir telefona bakıyoruz?‘ sorusuna yanıt Deloitte’ten geldi.
Türkiye’deki kullanıcıların mobil kullanım karnesi
Bir kullanıcının ortalama 7-8 saatini uykuda geçirdiğini düşünürsek, kalan tüm saatlerde telefondan ayrılmadığını söyleyebiliriz. İstatistikler de bunu gösteriyor. Global Mobil Kullanıcı Araştırması’na göre, Türkiye’deki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez, yani her 13 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaktan kendini alamıyor.
Araştırma bağımlılık seviyesini de ortaya koyuyor. Buna göre kullanıcıların yüzde 22’si hastalık derecesinde bağımlı. Yani her beş kişiden biri.
Her on kişiden sekizi uyandıktan sonra 15 dakika içinde mutlaka cep telefonuna bakıyor.
Her on kişiden yedisi de yatmadan önceki 15 dakikada mutlaka telefonunu kontrol ediyor.
Türkler günün yaklaşık 7 saatini internette geçiriyor. Bu süre zarfında sosyal ve ekonomik aktivitelerinin büyük bir kısmını da telefonlarından yapıyor.
Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcıları, cihazlarını en fazla sosyal medyayı kontrol etmek için kullanıyor. Sosyal medya takibinde yüzde 72’lik orana sahip cep telefonunu, yüzde 14 ile dizüstü, yüzde 7 ile de masaüstü bilgisayar takip ediyor. Bankacılık işlemleri, telefonlarından halleden kullanıcıların oranı ise yüzde 67.
Arama motorlarında cep telefonunu kullananların oranı da yüzde 60. Cep telefonunu yüzde 23 ile yine dizüstü, yüzde 10 ile de masaüstü bilgisayarlar takip ediyor.
Haberlerin takibi de yüzde 51’lik oranla cep telefonu üzerinden yapılıyor. Haber takibinde cep telefonunun ardından yüzde 23 ile dizüstü, yüzde 11 ile de masaüstü bilgisayarlar kullanılıyor.
Cep telefonundan oyun oynayanların oranı da yüzde 49 olarak karşımıza çıkıyor. Kalanların yüzde 22’si dizüstü bilgisayarları tercih ederken yalnızca yüzde 9’u masaüstü bilgisayarları tercih ediyor.
Alışveriş sitelerinde gezinme işi de çoğunlukla telefondan yapılıyor.
Alışveriş sitelerine göz atmada cep telefonu yüzde 46, dizüstü bilgisayar yüzde 33, masaüstü bilgisayar ise yüzde 12’lik paya sahip.
Online satın almada ise cep telefonu yüzde 38’lik oranla yine ilk sırada.
Film, dizi izleme oranlarında cep telefonu dizüstüne geçilse de, televizyonun üzerinde bir paya sahip olması dikkat çekiyor. Dizi ve filmleri dizüstü bilgisayarından izleyenler yüzde 35’lik bir orana sahipken, cep telefonu yüzde 20’lik oranıyla, yüzde 17’lik paya sahip televizyonun önünde yer alıyor.
Sürekli ekrana bakmak davranış bozukluğudur. Toplum olarak kaygılı ve takıntılıyız. Ben dahilim
Yav kardesim telefon tek biseyden ibaret degilki bagimlisi olasin gunde 7 saat kullansanda bunun bilmem kac dakkasi haber okuma video izleme filim izleme sosyal medya gezinme arkadasina yazma oyun oynama diye bolersen ortada bagimlilik kalmiyor telefon bagimliligi diye bisey yok sadece olarak icinde cokseyi barindirdigi icin kullanimi cokdur mesela bir metrobus 2 durak gidiyorda kullanimi az olur ama bi metrobus 15_20 durak giderse kullananida cok olur saat harciyanida simdi bunlara metrobus bagimlisimi diyelim? Cok sacma
Haklısın ben de çok YouTube izliyorum 7 24