Türkiye Uzay Ajansı, 5 yıllık kalkınma planını açıkladı

2

Gözünü uzaya diken ülkemiz, bir süre önce Türkiye Uzay Ajansı adında bir kurum oluşturarak bu alandaki çalışmalarına başladı. İlk hedefi uzaya çıkmak ve Ay’dan örnek toplamak olan TUA, şu anda araştırma ve geliştirme kısmıyla uğraşıyor.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 2022-2026 dönemine ilişkin temel ilke ve politikaları, orta ve uzun vadeli amaçları, performans ölçütleri, bunlara ulaşmak için izlenecek stratejiler ile kaynak dağılımlarını içeren Stratejik Plan’ını açıkladı.

Uzayda film çeken yönetmen, gözünü Mars ve Ay’a dikti!

Türkiye Uzay Ajansı, gelecek planlarını açıkladı!

Yeni uzay çağının gereklerine uygun şekilde çalışmalar gerçekleştiren öncü ve lider kurum olma vizyonuyla yola çıkan Türkiye Uzay Ajansı, stratejik planını için 4 amaç ve 13 hedef belirledi. Kurum Bu doğrultuda; sorumluluklar, performans göstergeleri, riskler, stratejiler, maliyet ihtiyacı ve ihtiyaçlar hazırladı. Konuyla ilgili bütçe görüşmelerinin ise Kasım ayı içerisinde gerçekleştirmesi bekleniyor.

TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “2022-2026 Stratejik Planı”nın sunuşunda, Türkiye’nin uzay faaliyetlerinde, haberleşme ve yer gözlem uyduları yoluyla önemli kabiliyetler kazanan uzay endüstrisi ve sahip olduğu altyapıyla gelecekte önemli bir oyuncu olmaya aday durumda bulunduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

“Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda uzay faaliyetlerinde yerliliği ve milliliği ön plana alan politikamızla belirlenen, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan, Milli Uzay Programı stratejik hedefleri öncelik olarak belirlenmiştir. Üstlendiğimiz görev çerçevesinde, düzenleme, belgelendirme, kabiliyet kazanımı, iş birlikleri geliştirme, eğitim ve sosyal sorumluluk faaliyetleriyle uzay ekosistemini geliştirmeyi amaçlıyoruz.”

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Türkiye Uzay Ajansı hedeflerinde başarılı olabilecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Bir yerden başlamak gerekiyordu. Bu planlar ve hedefler ille de bu iktidar ile olacak ve ya olması gerekir diye bir şey yok, bundan sonra gelecek iktidarlarında artık bir parti manifestosu, bir parti vaadi olabilmelidir.
    Gündemde uzay çalışmalarının tartışılması gençlere güzel bir örnek olur. Ama bu tartışma ideolojik tartışmalar düzeyinde değil, daha çok işlevsel olmalıdır. Olmalıdır ki gençlerimiz gelinen noktayı bir adım öteye taşıyabilmelidir. Bakın Drone konusunda geldiğimiz noktaya. 9 yaşındaki çocuklar drone tasarlıyor. Bunun ne demek olduğunu asla unutmayalım.

  2. 2021 yılı için Türkiye Uzay Ajansının bütçesi 38.071 Bin TL iken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 12.977.926 Bin TL. Diyeceklerim bu kadar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version