Bir süre önce ülkemizin uzay operasyonlarını yürütmek amacıyla kurulan Türkiye Uzay Ajansı, çalışmalarını sürdürüyor. İlerleyen dönemlerde Ay‘dan örnek toplamak gibi görevleri olan TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, kurumun yürüttüğü çalışmalarını ve stratejisini katıldığı bir etkinlikte açıkladı.
Milli Uzay Programı görevi ile ilgili konuşan Yıldırım, Türkiye’nin sonradan dahil olduğu uzay çalışmaları alanı için en önemli eksikliğin insan gücü olduğundan bahsetti. “Uzay alanında yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var” diyen TUA Başkanı, sorunu nasıl çözmeyi planladıklarını anlatı.
Türkiye Uzay Ajansı, personel için üniversitelere yöneldi
Serdar Hüseyin Yıldırım tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye Uzay Ajanı, ilerleyen dönemlerde personel açığını kapatmak için ülkemizdeki üniversitelere yönelmeyi planlıyor. Böylelikle bu alanda akademik eğitim almış insanlara istihdam ve TUA’ya da iş gücü sunulması planlanıyor.
Konuşmasında ABD’nin uzay alanında çalışan 270 bin uzmanının olduğunu söyleyen Yıldırım, bu sayının Türkiye’de ise “bin”i bulmadığının da altını çizdi. Aynı zamanda Türkiye‘nin uzaya göndereceği ilk insan ile ilgili de sorular yanıtlandı.
Uluslararası işbirliği ile bu astronot misyonumuzu gerçekleştireceğiz. ABD’den SpaceX ya da Rusya’dan Soyuz ile çalışacağız, bunun için pazarlıklar sürüyor. Bu sene içinde bitireceğiz inşallah. Astronot eğitimi 7 ayda tamamlanıyor, anlaşacağımız şirket bize kriterleri verecek, bizler de 2022’de astronot seçimimizi yapacağız. 1 değil 2 astronot seçeceğiz. Eğitimlerini alacaklar.
Bir hastalık vs durumunda yedekli olarak gitmek istedik. Daha başarılı olan adayımız uzaya gönderilecek. Astronotumuz en az bir hafta uzayda kalabilecek. Biz uzaya gitmişken orada bilimsel deneyler araştırmalar da yapmak istiyoruz. Bu yüzden gidecek astronot adayı bir bilim insanı olacaktır. Tabii fiziki şartları uygun olan biri olmalı. 2022 sonuna kadar bunlar tamamlanacak.
TUA Başkanı aynı zamanda uzaydaki uydular ve yürütülen çalışmalar ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
Şu an Türkiye’nin 4 uydusu var. Beşinci uydumuzu yılsonunda göndereceğiz, “TÜRKSAT 5B” sene sonunda fırlatılacak. Uzayda birçok uydu var; istihbarat için, iklim için, yeraltını gözetleyen uydular, çok sayıda uydu var. Sadece haberleşme için Starlink, 12 bin uydu göndermeyi hedefliyor. Artık yakın bir zamanda yakın yörüngede on binlerce uydu bulunacak ve bunlar her şeyi gözetleyebilecek.
Uzay istasyonu dünyanın sadece 400 km üzerinde dönüyor. Şu anda bir futbol sahası büyüklüğünü aştı. Orada insanlar da astronotlar da var 5’er 6’şar kişilik ekipler görev yapıyor. Orası uluslararası bir misyon. Uzay istasyonunun ekonomik ömrü doldu, çünkü 25 senelik bir ömrü var. Onu iptal edip ya da bir uzay oteline çevirip 7 ayrı istasyon kurulması gündemde…
Pakistan ile uzay limanı için görüşmeler başladı
Etkinlikte en çok dikkat çeken konuşma ise uzay limanı projesi oldu. Uluslararası Uzay İstasyonu benzeri bir proje için henüz teknolojinin ve şartların müsait olmadığını belirten Yıldırım, yine de Pakistan’ın Türkiye ile uzay limanı projesini gerçekleştirmek için çok istekli olduğunu söyledi.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? TUA‘nın yaptığı çalışmalar, ülkemizi uzay yarışında önemli bir rakip yapacak mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Şaşırdım açıkçası. Uzay limanı konusunda bu kadar ciddi olmaları bile şaşırtıcı bence. Şu anki seviyemizle en fazla dünya da bir uzay üssü kurabiliriz sanırım.
Sadece tebessüm ediyorum. 3 ay astronot eğitimi mi? Herhalde astronot eğitimini yaz kampı sanıyorlar.